Το νέο πνεύμα χάθηκε σε 100 ημέρες χωρίς αυτοκριτική Πρόεδρε!

Το νέο πνεύμα χάθηκε σε 100 ημέρες χωρίς αυτοκριτική Πρόεδρε!

Του Γιώργου Καλλινίκου*

Μιλούσες 50 ολόκληρα λεπτά Πρόεδρε. Αράδιασες χίλια μύρια μέτρα και άλλες τόσες αποφάσεις. Προς στιγμή, κοίταξα το ημερολόγιο στο γραφείο μου. Ήθελα να επιβεβαιώσω ότι δεν είχα μόλις ξυπνήσει από πολύχρονο κώμα και βρισκόμουν στον Γενάρη του 2028. Ότι δεν παρακολουθούσα τον τελικό απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Α μπα, το ημερολόγιο έδειχνε κανονικά 20 Ιουνίου 2023! Απλώς Πρόεδρε, ακολούθησες την πεπατημένη των προκατόχων σου (ούτε εδώ μπόρεσες να δείξεις το διαφορετικό). Η ίδια επικοινωνιακή –αποτυχημένη- μανία. Να δείξεις κι εσύ ότι σε 100 ημέρες άλλαξες την Κύπρο.

Αν είναι δυνατόν, σε 100 ημέρες να προλάβει μια Κυβέρνηση να παράξει τόσο σημαντικό έργο, ώστε να αισθάνεται την ανάγκη να το προβάλει κιόλας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αραδιάζοντας χίλια θέματα σε 50 λεπτά, το μόνο το οποίο καταφέρνεις στο τέλος είναι να κουράσεις τον κόσμο και να κλείσει την τηλεόραση. Ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί σου αν άντεξαν να τα ακούσουν όλα, τελικά, θα συγκράτησαν ελάχιστα. Θα ήταν αρκετή μια γρήγορα αναφορά στα 4-5 σημαντικά τα οποία πρόλαβες να κάνεις. Όπως τη λύση στο πρόβλημα των τετραμήνων, το σχέδιο «ΚτίΖΩ», την ΑΤΑ.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση μηδενισμού και χωρίς ίχνος εμπάθειας θα σου μιλήσω ξανά Πρόεδρε. Με μοναδικό γνώμονα την αγωνία να δούμε τη μικρή αλλά λατρεμένη πατρίδα μας να προχωράει μπροστά. Και τη ζωή των πολιτών να βελτιώνεται.

Να τολμήσεις να ομολογήσεις ότι έγιναν λάθη και ότι υπήρξαν αστοχίες. Ίσως λόγω απειρίας. Ίσως και λόγω αδυναμίας. Να τολμήσεις να παραδεχθείς ότι το πρώτο δείγμα γραφής το οποίο έδωσες με το Υπουργικό Συμβούλιο σου ήταν, εν πολλοίς, αποτυχημένο. Διότι ξεπέρασες όλες τις κόκκινες γραμμές που είχες θέσει. Απογοητευτικό και το δεύτερο δείγμα γραφής με τους ακόμη πιο προκλητικούς διορισμούς συμβούλων και συνεργατών.

Να τολμήσεις να ομολογήσεις ότι προεκλογικά, λόγω των υποσχέσεων σου, οι προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών είχαν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Γι’ αυτό, μετά τις πρώτες αστοχίες, προσγειώθηκαν ανώμαλα, συνετρίβησαν κι έγιναν σκόνη. Αντ’ αυτού, επιχείρησες και χθες να παραπλανήσεις την κοινή γνώμη όσον αφορά το διορισμό 50-50 ανδρών και γυναικών στην Κυβέρνηση. Ανακοίνωσες 25 διορισμούς και ήσαν 14 άνδρες και 11 γυναίκες, είπες. Το Υπουργικό Συμβούλιο (γι’ αυτό μιλούσαμε) αποτελείται από 11 υπουργούς και 6 υφυπουργούς. Κάτι επίτροποι και διευθυντές στο Προεδρικό δεν μετράνε. Άντε να προσθέσω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Διόρισες 12 άνδρες και 6 γυναίκες. Αυτή είναι η αλήθεια κύριε Πρόεδρε!

Στο είπα και πριν δύο εβδομάδες θα στο επαναλάβω και σήμερα. Η πλειονότητα του λαού διαθέτει επαρκή αντιληπτικότητα. Δύναται να αναγνωρίσει πως μια θητεία 1.826 ημερών δεν μπορεί να κριθεί από τις 100 μέρες. Θα κριθεί καθ’ όλη τη διάρκειά της. Από όλα. Από τον εκσυγχρονισμό που θα φέρει (ή δεν θα φέρει) στον τόπο. Από τις μεταρρυθμίσεις. Την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών. Από την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Από το μέγεθος της ασφάλειας που θα αισθάνεται η κοινωνία.

Από το αν θα ξεφύγει η πολιτική ζωή από τις αθλιότητες των κομματικών κυβερνήσεων. Με τα ρουσφέτια, τα βολέματα ημετέρων, την κομματοκρατία. Κυρίως, από το αν θα μπορέσεις να αποτάξεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, από την ειλικρίνεια με την οποία θα αντιμετωπίζεις την κοινωνία. Κλειδώνοντας σε μια σκονισμένη αποθήκη του Προεδρικού τα επικοινωνιακά κόλπα των προκατόχων σου. Εκείνα με τα οποία επιχειρούσαν να παραπλανήσουν το λαό. Να ωραιοποιήσουν καταστάσεις. Να κρύψουν σκάνδαλα.

Ντόμπρα Πρόεδρε. Μπορείς;

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Πηγή: “Φιλελεύθερος”

Share this post