Το μήνυμα Εφραίμ προς ιερείς και μοναχούς για την νόσο COVID-19

Το μήνυμα Εφραίμ προς ιερείς και μοναχούς για την νόσο COVID-19

Του Σταύρου Τζίμα*

Η περιπέτεια της υγείας του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, ο οποίος έδωσε, επί δύο μήνες στον Ευαγγελισμό, σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό, θα έπρεπε να ταρακουνήσει όλους εκείνους που στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και στις εντός και εκτός του Αγίου Ορους μοναστικές κοινωνίες, επιμένουν να μην πιστεύουν στην ύπαρξη της COVID-19 και μάχονται εναντίον του εμβολίου. Εστειλε πολλαπλά μηνύματα στον κόσμο των πιστών, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του (Ωμέγα ΤV της Κύπρου) άμα τη «επιστροφή του στη ζωή», με το που βγήκε από το νοσοκομείο, ο πασίγνωστος Αγιορείτης μοναχός. Υπογράμμισε ότι οι ιερείς δεν πρέπει να προπαγανδίζουν στους πιστούς εναντίον του εμβολίου, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν είναι σωστό να ταυτίζεται με τη θεολογία, και επισήμανε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει αναλυτικά από τι αποτελείται το εμβόλιο και οι επιστήμονες δεν κρύβουν τίποτα.

«Εγώ ήμουν ανεμβολίαστος, δυστυχώς. Είχα στο πρόγραμμα να το κάνω, αλλά για διάφορους λόγους δεν το έκανα εκείνη τη στιγμή. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», είπε, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν απορρίπτει την επιστήμη. «Χαιρόμαστε που έχουμε επιστήμονες ανθρώπους του Θεού», σημείωσε. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είναι προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή, εντός και εκτός Αγίου Ορους, αλλά, όπως αποδείχθηκε, και ένας θνητός που έζησε με τα όπλα της επιστήμης. Φαίνεται όμως ότι οι εκκλήσεις του δεν εισακούστηκαν, όσο θα έπρεπε, στο «Περιβόλι της Παναγίας», όπου ένα νεοζηλωτικό ρεύμα αρνητών του ιού και του εμβολίου διατρέχει μοναστήρια (εξαιρέσεις υπάρχουν, ευτυχώς αρκετές), σκήτες και κελιά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ακόμη και ανύποπτων παιδιών. Η περίπτωση των εβδομήντα οικότροφων μαθητών της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (γυμνάσιο – λύκειο) στις Καρυές, που μακριά από τους γονείς τους, ανεμβολίαστοι και υποχρεωμένοι εκ του τυπικού σε υπακοή στους «γέροντές» τους, οι οποίοι μπορεί να εμφορούνται από σκοταδιστικές αντιλήψεις, έχει προκαλέσει ανησυχία σε κύκλους της αγιορείτικης κοινωνίας με αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Η Ιερά Κοινότητα, η αρμόδια εφορεία της, στην οποία υπάγεται η Αθωνιάδα, έχει ευθύνη γι’ αυτά τα ανυποψίαστα παιδιά που ζουν και σπουδάζουν σε κοινοβιακές συνθήκες δίχως κανένα προστατευτικό μέτρο, αποτελώντας εύκολο στόχο για τον θανατηφόρο ιό. 

Η πολιτική διοίκηση, η πολιτεία γενικότερα, παρέχει όλα τα μέσα ώστε να θωρακίσει το Ορος απέναντι στην πανδημία. Στο χέρι της είναι να προστατεύσει αυτά τα παιδιά. Γιατί, αν συμβεί κάτι, ευλόγως οι γονείς θα ζητήσουν εξηγήσεις. Η περιπέτεια του ηγουμένου Εφραίμ έδειξε ότι με την προσευχή ο ιός δεν νικιέται – τουλάχιστον όχι μόνο με αυτή. 

Share this post