Το μενού της α΄ θέσης στον «Τιτανικό»
Στρείδια, σολομός με σάλτσα Ολαντέζ ή μοσχάρι. Πουλερικά επίσης, όπως πάπια, πιτσούνια και ψητό κοτόπουλο, καθώς και πράσινα μπιζέλια, πουρές από παστινάκι και πουτίγκα. Αυτές ήταν μερικές από τις επιλογές των επιβατών της πρώτης θέσης του Τιτανικού, το βράδυ της 11ης Απριλίου 1912, τρεις ημέρες πριν από τη μοιραία πρόσκρουση του υπερωκεάνιου σε ένα παγόβουνο. Το μενού εκείνης της βραδιάς (με εμφανή τα σημάδια της φθοράς που υπέστη από το νερό) έφτασε στα χέρια του Αντριου Αλντριτζ, διευθυντή του βρετανικού οίκου δημοπρασιών Henry Aldridge & Son Ltd. Για την ακρίβεια, το μενού στάλθηκε το περασμένο καλοκαίρι στον Αλντριτζ από ένα συγγενή του ιστορικού Λεν Στίφενσον (1921-2017), ο οποίος είχε ασχοληθεί με την ιστορία και τα ευρήματα του Τιτανικού. Θα βγει σε πλειστηριασμό το Σαββατοκύριακο και εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί έναντι 70.000 λιρών. Το 2012, ένα μενού από το τελευταίο μεσημεριανό γεύμα των επιβατών της πρώτης θέσης είχε δημοπρατηθεί έναντι 120.000 δολαρίων. Τρία χρόνια αργότερα, το μενού του τελευταίου δείπνου (πάντα της πρώτης θέσης) είχε βγει στο σφυρί για 118.000 δολάρια. Οι γνώστες της ιστορίας του Τιτανικού, έλεγε στους New York Times ο Αντριου Αλντριτζ, ξέρουν αν υπάρχουν άλλα αυθεντικά μενού και πού βρίσκονται. Η ανακάλυψη όμως του συγκεκριμένου –του μοναδικού με ημερομηνία 11 Απριλίου 1912– ήταν αναπάντεχη.