«Το μέλλον είναι στα χέρια σας»
Κοινό άρθρο από τους Γκι Φερχόφστατ – Άνα Πάουλα Ζακαρίας- Ντούμπραβκα Σούιτσα
Με την ευκαιρία των εγκαινίων της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας αρχίζει η υλοποίηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ο Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτής, η Άνα Πάουλα Ζακαρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Πορτογαλίας και η Ντούμπραβκα Σούιτσα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία συνυπογράφουν άρθρο γνώμης με τίτλο «Το μέλλον είναι στα χέρια σας» καλώντας τους πολίτες και πρωτίστως τους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους στις προκλήσεις που έχει επιφέρει η αλλαγή της τεχνολογίας αλλά και οι προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία.
«Καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Η Διάσκεψη θέτει τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των πολιτών στο επίκεντρο. Αφορά το μέλλον τους, γι’ αυτό και η Διάσκεψη αυτή τους ανήκει», τονίζουν στο άρθρο.
Επισημαίνουν ότι «η πρωτοβουλία αυτή είναι ενδεικτική ενός νέου τύπου πολιτικής» που επιδιώκει να συμπληρώσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και «να προσεγγίσει τη σιωπηρή πλειοψηφία, ακόμη κι αν είναι επικριτική ή επιφυλακτική απέναντι στο εγχείρημα της ΕΕ».
Η Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπόσχονται ότι δεν θα προκαταλάβουν τα αποτελέσματα, «οι πολίτες θα δείξουν τον δρόμο» και «εμείς δεσμευόμαστε να δώσουμε απτή συνέχεια στις συστάσεις τους».
Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης θα παρουσιαστεί σε επίσημη έκθεση προς τους τρεις Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών την άνοιξη του 2022
Ακολουθεί το άρθρο :«Το μέλλον είναι στα χέρια σας»
Μέσα σε μία γενιά, η τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, επικοινωνούμε και συνδεόμαστε. Κατ’ ανάλογο τρόπο έχουν μεταβληθεί οι συμπεριφορές και οι προσδοκίες μας, καθώς οι πολίτες θέλουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη δημοκρατία, πέρα από τις εκλογές. Οφείλουμε, επομένως, να επανεξετάσουμε και τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί την απάντησή μας σε αυτές τις αλλαγές και σηματοδοτεί έναν νέο τρόπο σκέψης σε επίπεδο ΕΕ. Ως συμπρόεδροι, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τα εθνικά κοινοβούλια και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Η Διάσκεψη θέτει τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των πολιτών στο επίκεντρο. Αφορά το μέλλον τους, γι’ αυτό και η Διάσκεψη αυτή τους ανήκει.
Τα τελευταία χρόνια, το μέλλον αυτό έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό αβέβαιο. Κανένας στην ΕΕ δεν έμεινε αλώβητος από τη νόσο COVID-19 και τις συνέπειές της. Οι πολίτες αναρωτιούνται τι μορφή θα πρέπει να έχει μια πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία μετά την πανδημία. Θέλουν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι, καθώς και τις αξίες και τα συμφέροντά μας. Θα συζητήσουν και θα διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την έκβαση της Διάσκεψης. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες και ακόμη αργότερα.
Υπογράφοντας την κοινή δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ασκώντας την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησαν μια πρωτόγνωρη άσκηση διαβουλευτικής δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ενδεικτική ενός νέου τύπου πολιτικής, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για ένα πραγματικά κοινό σχέδιο. Οι αρχές της Διάσκεψης -συμμετοχικότητα, ανοικτός χαρακτήρας και διαφάνεια- κατοχυρώνονται στον τρόπο διακυβέρνησής της και μας καθοδηγούν καθ’ όλη τη διαδικασία. Αξίζει να τονίσουμε ότι θέλουμε να προσεγγίσουμε τη σιωπηρή πλειοψηφία, ακόμη κι αν είναι επικριτική ή επιφυλακτική απέναντι στο εγχείρημα της ΕΕ.
Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι πολίτες; Πρώτον, μπορούν να διοργανώσουν, να καταχωρίσουν και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, να προτείνουν και να ανταλλάξουν ιδέες και να συμβάλουν στη συζήτηση μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας που εγκαινιάζουμε σήμερα (http://www.futureu.europa.eu).
Η πλατφόρμα αυτή είναι ο κύριος κόμβος συμμετοχής των πολιτών. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να αποδεχτούν τον Χάρτη της Διάσκεψης, συνεισφέροντας εποικοδομητικά και αποφεύγοντας την αναπαραγωγή ρητορικής μίσους και παράνομου, εσκεμμένα ψευδούς ή παραπλανητικού περιεχομένου.
Με βάση καθιερωμένες πρακτικές διαβούλευσης, οι συζητήσεις στην πλατφόρμα θα διαρθρωθούν γύρω από δέκα κύρια θέματα, τα οποία αναφέρονται στην κοινή δήλωση: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, υγεία, ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας, ψηφιακός μετασχηματισμός, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, μετανάστευση, εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός, η ΕΕ στον κόσμο, ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Ωστόσο, ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός. Οι πολίτες μπορούν επίσης να προτείνουν τις δικές τους ιδέες. Ένας ισχυρός μηχανισμός ανατροφοδότησης θα διασφαλίσει ότι οι ιδέες που θα κατατεθούν στην πλατφόρμα θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για τη δράση της ΕΕ.
Πέραν αυτού, οι πολίτες μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκές ομάδες συζήτησης πολιτών. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από τυχαία επιλεγμένους πολίτες. Δεν έχουν καμία εξάρτηση από κατεστημένα συμφέροντα ή πολιτικές. Θα είναι αντιπροσωπευτικές ως προς τη γεωγραφική προέλευση, το φύλο, την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το μορφωτικό επίπεδο. Θα διεξαγάγουν συζητήσεις και θα διατυπώσουν ιδέες και συστάσεις πολιτικής που θα τροφοδοτήσουν την ολομέλεια της Διάσκεψης και, ουσιαστικά, την τελική έκθεση, η οποία θα τροφοδοτήσει τη μελλοντική χάραξη πολιτικής της ΕΕ.
Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει τη Διάσκεψη να διαφέρει είναι ότι σκόπιμα αποφεύγει τα προκαθορισμένα αποτελέσματα, διότι μια ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινά από τα συμπεράσματα. Κάποιοι θα μας αμφισβητήσουν επειδή δεν οριοθετήσαμε εκ των προτέρων ένα πλαίσιο συμπερασμάτων, αλλά στο θέμα αυτό είμαστε κάθετοι. Μόνο οι πολίτες μπορούν να δείξουν τον δρόμο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν εμείς, οι πολιτικοί, αποφασίζαμε εκ των προτέρων το πού θα καταλήξουμε, αυτό θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή δημοκρατία περισσότερο από το να μην κάναμε τίποτα. Δεσμευόμαστε απόλυτα να δώσουμε απτή συνέχεια στις συστάσεις των πολιτών.
Η Διάσκεψη δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα δεινά και δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά να την συμπληρώσει. Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, το οποίο θα βασίζεται στη συμβολή των πολιτών, θα παρουσιαστεί σε επίσημη έκθεση προς τους τρεις Προέδρους την άνοιξη του 2022. Ωστόσο, οι εργασίες δεν θα σταματήσουν εκεί, καθώς οι πολιτικοί της ΕΕ θα το αξιοποιήσουν στη μελλοντική χάραξη πολιτικής, καθιστώντας έτσι τη δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και πιο ευέλικτη. Παροτρύνουμε και τους νέους Ευρωπαίους να συνεργαστούν μαζί μας, αφού το μέλλον ανήκει πρωτίστως σε εκείνους.
Αυτή τη φορά πρόκειται πράγματι για κάτι διαφορετικό. Οι κοινωνικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές ποτέ δεν περιμένουν πότε θα αναλάβουμε δράση. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε να μείνουμε πίσω είτε να ηγηθούμε. Ελπίζουμε ότι, μετά από πολλά χρόνια , οι πολίτες θα δουν αυτή τη Διάσκεψη ως τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε θάρρος και καινοτομία, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των πολιτών. Ως μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η οποία έφερε με άμεσο τρόπο τους Ευρωπαίους πολίτες στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Το μέλλον είναι στα χέρια σας. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί.
Συνυπογράφεται από τους συμπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής :
Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτής
Άνα Πάουλα Ζακαρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου
Ντούμπραβκα Σούιτσα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ -ΜΠΕ- Ν.Μ.