Το λουκάνικο και η Λούντζα Πιτσιλιάς κατοχυρώνονται ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το λουκάνικο και η Λούντζα Πιτσιλιάς κατοχυρώνονται ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την ανάδειξη των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων της Κύπρου, επιτεύχθηκε σήμερα η καταχώρηση, στο σχετικό μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη δύο κυπριακών προϊόντων. Συγκεκριμένα, κατοχυρώνονται ως ΠΓΕ δύο αλλαντικά της Πιτσιλιάς: το Λουκάνικο Πιτσιλιάς και η Λούντζα Πιτσιλιάς.

Βάσει και των προδιαγραφών της παρασκευής των προϊόντων, αυτά παρασκευάζονται στην περιοχή της Πιτσιλιάς από νωπό χοίρειο κρέας, το οποίο αλατίζεται και ακολούθως καλύπτεται με κόκκινο κρασί των γηγενών ποικιλιών «Μαύρο Κύπρου» ή/ και «Μαραθεύτικο». Στη συνέχεια το κρέας οδηγείται στο καπνιστήριο και ακολούθως αφήνεται να ωριμάσει, χωρίς καμία προσθήκη πρόσθετων συντηρητικών ή/και τεχνητών αρωμάτων ή/και βελτιωτικών γεύσης.  

Τα μοναδικά εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της Πιτσιλιάς μεταφέρονται στο κρασί των ντόπιων ποικιλιών οίνου και εμποτίζουν το νωπό χοιρινό κρέας με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Ακολουθεί το κάπνισμα και η ωρίμανση με την παραδοσιακή τεχνογνωσία και την αγάπη των τοπικών αλλαντοποιών, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο δικό μας πιάτο αλλά και στις κουζίνες των ευρωπαίων πολιτών ξεχωριστά εδέσματα, που βάζουν τον τόπο μας στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι καταχωρήσεις του Λουκάνικου Πιτσιλιάς και της Λούντζας Πιτσιλιάς, όπως και η καταχώρηση της ονομασίας Χοιρομέρι Πιτσιλιάς τον Σεπτέμβριο του 2020, παρέχουν πλέον τη δυνατότητα προβολής και προώθησης των προϊόντων αυτών μέσω ενός από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι αυτό των Γεωγραφικών Ενδείξεων ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Παράλληλα τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από άλλα προϊόντα μιμητισμού, μέσω των ισχυρών μηχανισμών προστασίας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξέλιξη αυτή συντείνει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της τοπικής ανάπτυξης, με την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και τη χρήση αποκλειστικά τοπικών οίνων και προβάλλει την περιοχή της Πιτσιλιάς, και το σύνολο των εξαιρετικών προϊόντων που παράγει.    

Share this post