Το λαμπρό εκδοτικό έργο της Θ.Σ. Χάλκης
Ως γνωστόν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης να παραμένει από το 1971, μετά από απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, κλειστή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επί ηγουμενίας του Μητροπολίτη Προύσης , Ελπιδοφόρου , στην Μονή της Αγίας Τριάδας, στης οποίας τον χώρο βρίσκεται η Σχολή , γίνονται ανακαινιστικά έργα για να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δεχθεί σπουδαστές, ενώ οι κήποι και η αίθουσα τελετών χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Εκτός αυτών η Σχολή , καταγράφει στο ενεργητικό της μια σειρά από αξιόλογες μελέτες.
Το εκδοτικό έργο παρουσίασε συνολικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος.
Οι εκδόσεις έχουν ξεκινήσει από το 2011, έτος ανάληψης της Ηγουμενείας από τον Σεβ. κ. Ελπιδοφόρο.
Πρώτη ήταν η έκδοση των πρακτικών του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου που συνήλθε στη Χάλκη το έτος 2013 και έχει τον τίτλο «Ανατολικόν Μέλος».
Ακολούθησε η έκδοση της μελέτης αποκαταστάσεως του κτιριακού συγκροτήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την μελέτη εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επί της Πρυτανείας του Γιάννη Μυλόπουλου και εξεδόθη με χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.
Το τρίτο βιβλίο της σειράς των εκδόσεων ήταν το έργο του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου με τίτλο «Ο Θεσμός της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου» το έτος 2015.
Στη συνέχεια εξεδόθη το έργο του Αρχιμ. Λαζάρου Θεοδοσίου μέ τίτλο «Θεολογική και γραμματολογική προσέγγιση των ῾Διαλόγων᾽ του Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου».
Η επόμενη έκδοση ήταν η εργασία του Ιωάννη Λαδά «Η διαμόρφωση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας», μία πρωτότυπη μελέτη βασισμένη εξ ολοκλήρου σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό.
Ἡ σύγκληση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στη Χάλκη με θέμα το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ απέδωσαν τρεις ακόμα εκδόσεις.
Οι δύο ήταν το έργο του Αρχιμ. Μακαρίου Νιάκαρου με θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης», στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Τρίτο ήταν τα πρακτικά του ως άνω συνεδρίου.
Τελευταίες, του έτους 2018, ήταν οι εκδόσεις τριών έργων του Μητροπολίτου Προύσης με τίτλους:
– «Οι Πατριάρχες της Χάλκης. Τόμος Α´, 1844-1901», όπου παρουσιάζονται οι πατριαρχίες του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής (1844) μέχρι σήμερα.
– «Οικουμενικό Πατριαρχείο, Διορθόδοξες Σχέσεις και Διαχριστιανική Μαρτυρία», μία συλλογή των επιστημονικών άρθρων και διαφόρων εισηγήσεών του σε συνέδρια και ημερίδες.
– «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ουκρανία: Ιούλιος 2008», μία αναλυτική παρουσίαση των προηγηθέντων της επισκέψεως γεγονότων, της ίδιας της επισκέψεως και των συνεπειών της στην εξέλιξη των διορθοδόξων σχέσεων και του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος πιο συγκεκριμένα.
Τέλος, ο εκ των κληρικών της Μητροπόλεως Προύσης Αρχιμ. Χαράλαμπος Νίτσεφ μετέφρασε για πρώτη φορά στη βουλγαρική γλώσσα τα πρακτικά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του έτους 1872, η οποία καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό.
Πέραν των βιβλίων, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εισήλθε και στον χώρο των οπτικοακουστικών και των μουσικών εκδόσεων, με:
– το CD με τίτλο «Οι φωνές της Χάλκης», όπου δημοσιεύονται πρωτότυπες ηχογραφήσεις αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, οι οποίοι ψάλλουν με το μοναδικό και χαρακτηριστικό δικό της ύφος.
– την ταινία μὲ θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης «Ανάμεσα σε δύο κόσμους».
Αξίζει να αναφερθεί και η ετήσια έκδοση εγκολπίου Ημερολογίου, αφιερωμένου κάθε φορά σε μία προσωπικότητα της Θεολογικής Σχολής, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της. Το Ημερολόγιο του έτους 2018 ήταν αφιερωμένο στον Φιλόθεο Βρυέννιο, ένω του επομένου έτους θα αφιερωθεί στον πρώτο Ηγούμενο μετά το κλείσιμο της Σχολής, τον Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό Αθανασιάδη.