Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία

Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία

Μέχρι το 2026, εάν η Ουκρανία συνέχιζε να βρισκόταν σε πόλεμο θα είχε χάσει περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Ακόμη μεγαλύτερη, σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα ήταν οι ζημίες σε υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως μηχανήματα, εξοπλισμό και εργοστασιακά κτίρια (.φωτ.: ReutersGLEB GARANICH)

Αυτό προκύπτει από έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν. Η οικονομική επιβάρυνση τρίτων χωρών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο είναι επίσης σημαντική. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα έχαναν συνολικά περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή μέσα σε πέντε χρόνια (2022-2026). Τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν χώρες της ΕΕ και από αυτά, 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν τη Γερμανία

Η μελέτη βασίζεται σε ανάλυση ιστορικών δεδομένων που καλύπτουν περισσότερους από 150 πολέμους από το 1870. Από αυτά, οι ερευνητές του Κιέλου εξάγουν διάφορα συμπεράσματα, όπως πόσο πέφτει κατά μέσο όρο το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη του πολέμου και πόσο αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Υπολογίζοντας το κόστος υποθετικών πολέμων

«Οι υπολογισμοί βασίζονται στο κόστος «τυπικών» διακρατικών πολέμων στο παρελθόν. Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά σενάρια είναι πιθανά», λέει ο Τζόναθαν Φέντερλε, ερευνητής στο Ινστιτούτο του Κιέλου και επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψιν τους εμπορικούς δεσμούς από τη γεωγραφική εγγύτητα και το μέγεθος της εκάστοτε οικονομίας στην οποία ξεσπά ένας πόλεμος, λέει ο ειδικός επιστήμονας.  

Οι ερευνητές εξέτασαν και το ενδεχόμενο «υποθετικών πολέμων», πολέμων δηλαδή που δεν έχουν γίνει. Για παράδειγμα στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα και τη θεωρεί αποσχισθείσα περιοχή. Στην Ταϊβάν, ένας «τυπικός πόλεμος» διάρκειας πέντε ετών θα οδηγούσε σε απώλειες στο ΑΕΠ ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επειδή η χώρα συνδέεται στενά με ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία μέσω της βιομηχανίας παραγωγής μικροτσίπ, οι ερευνητές του IfW τονίζουν ότι το πραγματικό κόστος του πολέμου θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο.

Το (ακριβό) αγαθό της ειρήνης

Τι θα γινόταν στο Ιράν; Εκεί οι ερευνητές υπολόγισαν πως το κόστος του χαμένου ΑΕΠ για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο πέντε ετών. Το Ιράν βέβαια εξαιτίας των κυρώσεων δεν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και για αυτό οι εκτιμήσεις είναι μάλλον υψηλές σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες στο Κίεβο ανέπτυξαν επίσης ένα εργαλείο που είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των ζημιών που θα προκαλούνταν από διάφορους πολέμους. Μέσα από τα οικονομικά στοιχεία όμως προκύπτει ένα πολύ σημαντικό ευρύτερο συμπέρασμα. Και αυτό είναι η μεγάλη αξία της ειρήνης, τονίζει ο πρόεδρος του IfW, Μόριτζ Σούλαρικ συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

Πηγή: DW.com

Ουκρανία: Χρειάζονται σχεδόν 500 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει άμεσες ζημιές αξίας τουλάχιστον 152 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με κοινή έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτοί της στέγασης, των μεταφορών, του εμπορίου, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της ενέργειας, επισημαίνει η έκθεση, με το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών να επικεντρώνεται στις περιοχές Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Κίεβο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπολογιζόταν τουλάχιστον στα 486 δισεκ. δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονταν στην περίοδο από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι οικονομικές απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος αυτή το διάστημα εκτιμώνται στα 499 δισεκ. δολάρια.

«Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 9,5 δισεκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση το 2024 των άμεσων προτεραιοτήτων ανάκαμψης και ανοικοδόμησης», σημειώνεται στην έκθεση.

Λόγω των μικρών αλλαγών στο πεδίο της μάχης, οι άμεσες ζημιές στην Ουκρανία δεν αυξήθηκαν πολύ στη διάρκεια του 2023 σε σχέση με το 2022, όταν είχαν εκτιμηθεί στα 135 δισεκ. δολάρια. Ωστόσο οι καταστροφές στην Ουκρανία είναι τεράστιες.

«Οι τακτικές σφοδρές επιθέσεις εναντίον των υποδομών συνεχίστηκαν το 2023 με τις απρόβλεπτες αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones να επεκτείνονται πέρα από τις (…) εμπόλεμες ζώνες και να επηρεάζουν πόλεις όπως το Κίεβο, η Οδησσός και η Λβιβ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι απώλειες που καταγράφει η έκθεση είναι τεράστιες, με περίπου 2 εκατομμύρια κατοικίες – περίπου το 10% του συνόλου στην Ουκρανία- να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί. Εξάλλου περίπου 8.400 χιλιόμετρα εθνικών δρόμων, πάνω από 200 σιδηροδρομικοί σταθμοί και 150 σιδηροδρομικές γέφυρες έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, 5,8 εκατ. άνθρωποι ήταν καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ άλλοι 3,7 εκατ. ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.
Πηγή: Money Review

***********************************************************

 

 

 

Share this post