Τo καραβάκι της Αριάδνης…

Τo καραβάκι της Αριάδνης…

Γραμμένο για παιδιά το νέο βιβλίο του Ηλία Παντελίδη

Πολλοί γράφουν διαφόρων ειδών βιβλία. Ωστόσο , το να γράψει κάποιος για παιδιά δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Γι’ αυτό και οι συγγραφείς παιδικών- νεανικών βιβλίων είναι λιγότεροι από τους άλλους. 

Ο Ηλίας Παντελίδης , εκτοπισμένος από την Γιαλούσα, συγγραφέας του βιβλίου ( ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά)   “ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 1974”, μας προσφέρει τώρα ένα νέο του πόνημα, που  απευθύνεται σε παιδιά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα για τους μεγάλους. 

Τίτλος του βιβλίου “Τo καραβάκι της Αριάδνης”. Αριάδνη είναι η πολυαγαπημένη- μονάκριβη μέχρι τώρα  εγγονή του , κόρη του γιού του Παντελή, ο οποίος φέρει το όνομα του πατέρα του Ηλία.

Η ιδεά για το βιβλίο  γεννήθηκε κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών, ένα συννεφιασμένο απόγευμα του Δεκεμβρίου του  2018. Ο Ηλίας Παντελίδης σημειώνει:  “Η φαντασία μας ταξιδεύει όπου θέλει. Εκεί ταξιδεύω. Στις 7 Ιουλίου 2020 ταξίδευα στην θάλασσα της Κερύνειας και στο βουνό τον Πενταδάκτυλο, για λίγες πρόσφατες  φωτογραφίες του Καραβά και της Λαπήθου. Περισσότερα… στα βιβλιοπωλεία. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο εγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα “ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”.

Η έκδοση του βιβλίου είναι δίγλωσση , Ελληνικά-Αγγλικά. Το βιβλίο είναι ένα μαγικό ταξίδι σε Καραβά και Λάπηθο της όμορφης Κύπρου. Μια πρόγευση του περιεχομένου του : 

*Η Αριάδνη γεννήθηκε στο κέντρο, στην καρδιά ενός μεγάλου καταπράσινου λαβύρινθου. Τα μονοπάτια του στρωμένα με πολύχρωμα θαλασσινά χαλίκια και βότσαλα. Τα τείχη του δυνατά, ψηλά, πράσινα κυπαρισσάκια, γονατιστά πευκάκια, μικρές ελιές, ανθισμένες αμυγδαλιές, λεμονιές και πορτοκαλιές. Χαμηλά, δίπλα από τις ρίζες τους, ένα πανέμορφο χαλί δημιουργημένο από τη φύση, με πανέμορφα άσπρα και κόκκινα κυκλάμινα, ματσικόριδα και ανεμώνες.

*Η Αριάδνη είναι ένα όμορφο, ψηλό κοριτσάκι, με μαύρα, σγουρά μαλλάκια, έξυπνα καστανά ματάκια και ένα στοματάκι πάντοτε χαμογελαστό. Ένα προσωπάκι βγαλμένο από την κλασική μυθολογία.

*Όταν γεννήθηκε, ψηλά στον γαλανό ουρανό πετούσαν αετοί και πιο χαμηλά γλάροι. Ντροπαλά αηδόνια, κρυμμένα μέσα στα πράσινα φύλλα του λαβύρινθου, κελαηδούσαν ασταμάτητα.

Ο συγγραφέας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον υποστηρικτή της έκδοσης Athanasios KTORIDES FOUNDATION και στην πηγή της έμπνευσης του, την μικρή Αριάδνη.

*Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οσονούπω ο Ηλίας Παντελίδης θα μας δώσει ακόμη ένα έργο του. Αυτή την φορά  πρόκειται για Νουβέλα-μυθιστόρημα. Η πλοκή περιστρέφεται στην ζωή ενός φανταστικού ήρωα, του Άλεξ. Γεννήθηκε στην Πόλη το 1925, μετοίκησε στο Λονδίνο το 1930 και παντρεύτηκε το 1946 τη Γιασεμή, γεννημένη στη Λωζάνη, με ιστορική καταγωγή από την Πόλη. Μαζί κάνουν ιστορικές και γεωγραφικές περιδιαβάσεις στον κόσμο όλο. Διασχίζουν,  κολυμπώντας την
Μάγχη, τον Ελλήσποντο, και άλλες θάλασσες πλατιές. Συνομιλούν με Σεφέρη, Καζαντζάκη, Χέμινγουεϊ. Στις 19 Ιουλίου 1974, ένα τραγικό δυστύχημα στο 
Λονδίνο, στην οδό ‘ΦΟΙΝΙΞ’ … είναι μια νέα αρχή ή το τέλος;;; 

Ευχόμαστε στον φίλτατο Ηλία να είναι καλοτάξιδα και τα δύο νέα του βιβλία. 

Ο Ηλίας Παντελίδης γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1953, στην Αιγιαλούσα, της τουρκοκατεχόμενης από το 1974 Καρπασίας .
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του μέχρι το 1966 και ακολούθως, ως οικότροφος στην ‘Αγγλική Σχολή’ στη Λευκωσία.

Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1973 και υπηρέτησε, ως λοχίας πεζικού, μέχρι τον Αύγουστο του 1975· βιώνοντας το αδελφοκτόνο προδοτικό πραξικόπημα των Αθηνών και τη βάρβαρη τουρκική αποβίβαση-κατοχή.
Από το 1975 μέχρι το 1978 σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο. Στην ίδια πόλη εργάσθηκε, σπουδάζοντας λογιστική μέχρι το 1982 [BSc Economics – Chartered
Accountant]. Κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας από το 1982.
Υπηρέτησε για χρόνια πολλά στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου
‘Ανόρθωσις’ Αμμοχώστου.
Είναι παντρεμένος, από το 1977 με την Κατερίνα (Πασχαλίδη), πρώην βουλευτή Κερύνειας με καταγωγή από Καραβά-Κερύνειας και Πραστειό Αμμοχώστου και έχουν 4 παιδιά.
Ψάχνοντας να βρει … το σημείο του ορίζοντα που η θάλασσα ενώνεται με τον ουρανό, μελέτησε όσο μπορούσε την σκοτεινή ιστορική περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 1974. Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση ενός βιβλίου σε τρείς γλώσσες.
Στα αγγλικά [Laconic Tales. Cyprus 1974] στα τουρκικά [Savas ve Biz], και στα ελληνικά [ΒΙΩΜΑΤΑ Κύπρος 1974].

 

 

Share this post