Το Καφενείο της Πέμπτης: «Παράξενες» εκρήξεις «Τυχαίοι» θάνατοι

Το Καφενείο της Πέμπτης: «Παράξενες» εκρήξεις «Τυχαίοι» θάνατοι

Από το Μαρί ( 2011) στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Λεόντιο ( 1947) και τη Βηρυτό του 2020.

Μια (διαδικτυακή) παρουσίαση από τον Αντρέα Παναγιώτου για Το Καφενείο της Πέμπτης

Διεύθυνση ΖΟΟΜ: https://us02web.zoom.us/j/89294973579

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020, 7:30ΜΜ

«Παράξενες» εκρήξεις, «Τυχαίοι» θάνατοι: απόπειρες θεσμικών η/και
θεαματικών πραξικοπημάτων από το Μαρί,  στο «θάνατο» του Λεοντίου, αρχιεπισκόπου Κύπρου, τον Ιούλιο του 1947. 

Ανακοίνωση από το Καφενείο της Πέμπτης αναφέρει:

“Η πρόσφατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού επανάφερε αναπόφευκτα το Μαρί [με τις πολλαπλές του συμπαραδηλώσεις του] στην συλλογική μνήμη.

Παρά το ότι το κλίμα του 2011 έχει σαφώς υποχωρήσει, το μέγεθος της
κατασκευής του θεάματος [σε αντίθεση με τα τεκμηριωμένα γεγονότα] αλλά  και η ενδεχομένη σκοπιμότητα, παραμένουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό μη- συνειδητοποιημένα. Η παρουσίαση θα προσπαθήσει να τοποθετήσει το Μαρί, ως  πραγματικότητα , αλλά και  ως  θέαμα, στο ιστορικό πλαίσιο με συγκριτικές παραπομπές, όπως τα γεγονότα ενός άλλου Ιούλη, του 1947, όταν παράδοξα «πέθανε» ο νεοεκλεγείς αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος, τον οποίο είχε εκλέξει [μαζί με μητροπολίτες] η συμμαχία της τότε κεντροαριστεράς . Η επίσημη κατασκευή της Ιστορίας για εκείνα τα γεγονότα έχει ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τα επιλεκτικά θεάματα των ΜΜΕ το 2011…Όπως και τα συμφέροντα τα οποία διακυβεύονταν..”

Η συζήτηση θα προβάλλεται ζωντανα μέσω facebook:

www.facebook.com/socialistiki.ekfrasi.cy

****************************************

Με αφορμή τη συζήτηση και την συμπερίληψη στο θέμα της του από Πάφου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Λεοντίου παραθέτουμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία:

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 3 Μαρτίου 1896. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών έγινε μοναχός στη Μονή Αγίου Γεωργίου Aλαμάνου. Το 1916 απεβίωσε ο πατέρας του και το 1918, ο Αντώνιος αποχώρησε από την Μονή του Aγίου Γεωργίου του Aλαµάνου και επέστρεψε στην Λεμεσό ,  μετά την διάλυση της Μονής. Στη γενέτειρα του και με την οικονομική στήριξη του αδελφού του Χριστόδουλου ολοκλήρωσε την παρακολούθηση των μαθημάτων της Πέμπτης τάξεως του Γυμνασίου κι ένα χρόνο αργότερα αποφοίτησε ολοκληρώνοντας τις Γυμνασιακές του σπουδές με βαθμό Άριστα.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Θεολογική Ακαδημία της Νέας Υόρκης.

Όταν πέθανε ο Κύριλλος Γ΄, ο Λεόντιος ήταν Μητροπολίτης Πάφου. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός επίσκοπος στην Κύπρο, καθώς η Αγγλική Διοίκηση του νησιού είχε απελάσει τους υπόλοιπους ως υποκινητές επεισοδίων. Έγινε τοποτηρητής του χηρεύοντος θρόνου, αλλά η πολιτική κατάσταση ανέβαλε επί μακρόν την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου και την εξομάλυνση της κατάστασης.

Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιέπλεξε τα πράγματα. Μετά τον πόλεμο, οι Άγγλοι επέστρεψαν την επιστροφή του ενός απελαθέντος ιεράρχη, του Μακαρίου Κυρηνείας (ο Κιτίου Νικόδημος είχε ήδη πεθάνει εξόριστος). Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βοήθησε την κατάσταση στέλνοντας στην Κύπρο τον Μητροπολίτη Δέρκων Ιωακείμ, καθώς ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου προνοούσε τρεις Ιεράρχες για να είναι έγκυρη η Σύνοδος, που θα εκλέξει νέο Αρχιεπίσκοπο. Εν μέσω διχασμού περί την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα, η δεξιά υποστήριξε την εκλογή του Αρχιεπίσκοπο Σιναίου Πορφύριου και η αριστερά τον Πάφου Λεόντιο.  

Στις 20 Ιουνίου 1947 ο Λεόντιος εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος και ενθρονίστηκε κατόπιν πιέσεων, καθώς δήλωνε ότι δε θα δεχόταν εκλογή του. Πέθανε μετά από 37 ημέρες σε ηλικία μόλις 51 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του πυροδότησε τότε έντονες φήμες για δηλητηρίασή του, πράγμα που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.

Η γνωριμία του με τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο (Μυλωνά) αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του Αντώνιου, καθώς ο Μητροπολίτης τον έθεσε υπό την προστασία του και τον χειροτόνησε ιεροδιάκονο στον ναό της Aγίας Nάπας Λεµεσού, στις 16 Iουνίου 1919, λίγες ημέρες μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο. Εκείνη την ημέρα ο Αντώνιος µετονοµάστηκε σε Λεόντιο, επιλέγοντας το όνοµα του παππού του, από την πλευρά του πατέρα του. Ο Μητροπολίτης Νικόδημος, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, έστειλε τον Λεόντιο στην Aθήνα, µε υποτροφία της Mητροπόλεως Kιτίου, για θεολογικές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Tον Nοέµβριο του 1923, ο Λεόντιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του µε βαθµό δέκα άριστα, οπότε και επέστρεψε στην Λεμεσό.

Ο Λεόντιος υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος της Mητροπόλεως Kιτίου και καθηγητής Θρησκευτικών στο Iεροδιδασκαλείο της Λάρνακος, όµως, στις αρχές Iουλίου του 1926, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Mητροπολίτη Πάφου Iακώβου (Aντζουλάτου) για να υπηρετήσει ως ιεροκήρυκας της Mητροπόλεως Πάφου και καθηγητής Θρησκευτικών στο Γυµνάσιο της πόλεως και απομακρύνθηκε από τον Μητροπολίτη Νικόδημο (Μυλωνά). O Λεόντιος υπηρέτησε στη Mητρόπολη Πάφου και στο Γυµνάσιο της πόλεως µέχρι τον Iούνιο του 1928, οπότε, έλαβε πρόσκληση του Αμίλκα Αλιβιζάτου, τότε Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής,  τον οποίο  είχε καθηγητή να επιστρέψει στην Ελλάδα και ως υπότροφος της Ελληνικής Κυβερνήσεως µετέβη στη Nέα Yόρκη. Στην Αμερικανική μεγαλόπολη ο Λεόντιος γράφτηκε στο  Θεολογικό Iνστιτούτο, [General Theological Seminary], όπου φοίτησε για δύο χρόνια και παρακολούθησε διάφορα επιπρόσθετα µαθήµατα, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις του στη Θεολογία, ενώ παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Μητροπολίτης Πάφου

Τον Δεκέµβριο του 1929, όταν απεβίωσε ο τότε Mητροπολίτης Πάφου Iάκωβος, ο Λεόντιος προτάθηκε για τον κενό επισκοπικό θρόνο. Η πρόταση στο πρόσωπο του έγινε αποδεκτή από την πλευρά της Κυπριακής αριστεράς, ενώ η εθνικιστική και συντηρητική πλευρά της Κύπρου στήριξαν αρχικά την υποψηφιότητα του Σιναΐτη Aρχιµανδρίτη Aνδρόνικου (Bρυωνίδη) από τον Στατό της επαρχίας Πάφου, ο οποίος προτάθηκε από Kυπρίους της Aιγύπτου, όμως τελικά επιλέχθηκε, ομόφωνα, ο Λεόντιος για τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου. Ο Λεόντιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 1930 και υπέβαλε τη μελέτη υπό τον τίτλο: «Εκκλησία και Κράτος κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία», για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου από το Θεολογικό Ινστιτούτο.

Λίγο καιρό αργότερα αναχώρησε για την Κύπρο, όπου στις 3 Aυγούστου 1930, χειροτονήθηκε Ιεροµόναχος και ακολούθως, στις 6 του ίδιου µηνός, Mητροπολίτης Πάφου από τον Aρχιεπίσκοπο Kύπρου Kύριλλο Γ’. Μετά την ενθρόνισή του και ύστερα από την εξορία των Μητροπολιτών Κιτίου Νικοδήμου (Μυλωνά) και Κυρηνείας Μακαρίου (Μυριανθέα) για τον ρόλο τους στα Οκτωβριανά του 1931, ο ίδιος απέφυγε την εξορία καθώς απουσίαζε από την Κύπρο, ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση καθώς και την τοποτηρητεία των Μητροπόλεων Κιτίου και Κυρηνείας, αλλά και αυτήν του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, το 1933, ύστερα από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ’.

Ως μητροπολίτης ο Λεόντιος κατέβαλε προσπάθειες να ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου και να διαδώσει τον ευαγγελικό λόγο. Φρόντισε για τη διάδοση των Ελληνικών γραμμάτων και τεχνών και την διαφύλαξη της Ελληνικής εθνικής ταυτότητος των Κυπρίων και προσπάθησε να επανεντάξει στην Ορθοδοξία τους Λινοβάμβακους, τους Κύπριους κρυπτο-χριστιανούς. Το 1938 διενήργησε έρανο, ο οποίος απέφερε το ποσό των 345 λιρών, υπέρ των πληγέντων από σεισμό κατοίκων της Τουρκίας. Στις 8 Νοεμβρίου 1940 εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία προέτρεπε όσους επιθυμούσαν να προσφέρουν στους εράνους υπέρ του αγωνιζόμενου Ελληνικού στρατού, αρραβώνες, κοσμήματα, χρυσά και αργυρά νομίσματα. Παράλληλα φρόντισε την διαμονή περί των έξι χιλιάδων Ελλαδιτών προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της Κατοχής, όμως το 1946, αν και πιεζόταν να προχωρήσει σε καταδίκη του κομμουνισμού, εξέδωσε απλώς διαφωτιστική εγκύκλιο, ακολουθώντας τη γνωμάτευση του Αμίλκα Αλιβιζάτου, σύμφωνα με την οποία «…η καταδίκη πολιτικής θεωρίας από την Εκκλησία ήταν αντικανονική και αυτό που μπορούσε να γίνει, σε περίπτωση που διαδίδονταν μέσω αυτής αντιθρησκευτικές ιδέες, ήταν να διαφωτιστεί κατάλληλα ο λαός».

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

 

Το 1947, δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Γ’, οι Βρετανοί κατακτητές της Κύπρου επέτρεψαν τη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών και επέτρεψαν την επιστροφή του ενός εκ των απελαθέντων ιεραρχών, του Μητροπολίτη Μακαρίου Κυρηνείας, καθώς ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος είχε πεθάνει στην εξορία. Οι κάλπες για την εκλογή Αρχιεπισκόπου στήθηκαν στις 20 Ιουνίου 1947. Η εθνικιστική και η συντηρητική παράταξη υποστήριξαν την εκλογή ως Αρχιεπισκόπου του Σιναίου Πορφυρίου και η αριστερά τον Λεόντιο, ο οποίος και εξελέγη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος έγραψε και δημοσίευσε, μεταξύ άλλων, τα έργα:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Πάσης Κύπρου και Νέας Ιουστινιανουπόλεως Πρόεδρος παντός Ελλησπόντου», το 1925,

«Ηθική κατάστασις των κοινοτήτων ημών», το 1926.


 

Το Καφενείο της Πέμπτης σε σχετική ανακοίνωση κάνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει την διαδυκτιακή λειτουργία του.

https://www.paypal.com/donate/?token=gq-Twhz6S7PWGvkv_14DkkRKxfbDJbV-xxEINX2BdPywNaFBzCWhZLclUMSfX5-tarYJSG&country.x=CY&locale.x=CY
—————————————————————————————————————————————————-
ή με έμβασμα στο λογαριασμό:
Όνομα Λογαριασμού :
       Flourenzou Ioannis
Αρ. Λογαριασμού
:            CY 011301039087
IBAN:                               CY 12002001130000000103908700

—————————————————————————–

Share this post