Το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επισκέφτηκε η Λίνα Μενδώνη
Παρακολούθησε με τον Τούρκο ομόλογο της Nuri Ersoy την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», συνεργασία των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Κωνστανντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου —το πενταόροφο επιβλητικό ξύλινο κτήριο της Ομογένειας το οποίο ‘στέκεται’ από τον 19ο αιώνα και είναι η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στην Ευρώπη— που φιλοξένησε για δεκαετίες (από το 1903 ως το 1964) στα 206 δωμάτια, εκατοντάδες ορφανά παιδιά. Το κτήριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη και δωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σήμερα χρήζει άμεσης προστασίας και οι περίπλοκες προσπάθειες για εύρεση πόρων συνεχίζονται.
Στην προβλήτα της Πριγκήπου την υπουργό υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πριγκηποννήσων (Adalar Belediyesi) Ercan Akpolat και ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο.
Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε στη διήμερη επίσκεψή της, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας. Στην Πρίγκηπο συνόδευσαν τη Λίνα Μενδώνη η καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελευθερία Τσακανίκα, η οποία έχει μελετήσει το κτήριο του Ορφανοτροφείου και ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Λάκης Βίγκας, ο οποίος έχει συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην όλη προσπάθεια μελέτης για τη διάσωση του Ορφανοτροφείου.
Ακολούθως, την Υπουργό υποδέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων ο Σεβασμιώτατος Γέρων Πριγκηποννήσων κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος την ξενάγησε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσης.Την κυρία Υπουργό συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος των Νήσων (Adalar Belediyesi) κ. Ercan Akpolat.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Μητρόπολης, ο κ. Δημήτριος είχε εγκάρδια συνομιλία με την κ. Υπουργό και της πρόσφερε τον επετειακό Τόμο της εκατονταετηρίδος της Μητρόπολης Πριγκηποννήσων, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Ακολούθως την ξενάγησε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας. Κατά το πέρας της ξενάγησης η Υπουργός Πολιτισμού —η οποία είναι αρχαιολόγος— δήλωσε συγκινημένη και εξέφρασε τον θαυμασμό της, ευχαριστώντας παράλληλα τον οικείο μητροπολίτη.
Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνα Μενδώνη, επίσκεφτηκε την Πόλη με πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσουν, μαζί, την πρεμιέρα της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ» (ΑΚΜ) στην πλατεία Ταξείμ. Την παράσταση παρακολούθησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με την τουρκική αντιπροσωπεία, για τα ΜΟΕ.
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η παράσταση είναι τρίγλωσση —ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά— και ο θίασος συγκροτείται από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Το έργο έφερε κοντά τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Ελλάδας και Τουρκίας, συνεισφέροντας στην οικοδόμηση πολιτιστικής γέφυρας και θετικής ατζέντας, ανάμεσα τους δύο λαούς.
Σε από κοινού δηλώσεις των δύο υπουργών, λίγο μετά τη συνάντησή τους, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είχε μια πολύ καλή ατζέντα με τον ομόλογό της, ενώ για τη συνεργασία των Ελλήνων και Τούρκων ηθοποιών και συντελεστών πάνω στο έργο του Σαίξπηρ τόνισε πως «είναι μια πολύ καλή αρχή, για να μπορέσουμε να συσφίξουμε περισσότερο τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών». Η υπουργός είπε, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι αυτές οι πολιτιστικές σχέσεις «πρέπει να ενισχυθούν —και θα ενισχυθούν». Αναφερόμενη στην κοινή ελληνοτουρκική θεατρική παράσταση, η κ. Μενδώνη είπε ότι «είναι ένα έργο που δείχνει πόσο αδιέξοδες μπορεί να είναι, τις περισσότερες φορές, σχέσεις παλιές εχθρικές που διαιωνίζονται, αλλά και πώς όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να υπερκεραστούν και να υπερνικηθούν με την ανθρώπινη επαφή».
Από την πλευρά του, ο κ. Έρσοϊ είπε ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η οικουμενικότητα της τέχνης αποτελούσε πάντα κοινή στέγη για την ανθρωπότητα. «Η τέχνη έχει φιλοξενήσει τις πιο όμορφες και ουσιαστικές ενώσεις. Προσπαθούμε και εμείς να την προστατεύσουμε, να συμβάλουμε και να προσθέσουμε αξία σε αυτήν. Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα είναι μόνο η αρχή. […] «Θα χαρούμε να εργαστούμε σε συντονισμό και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας, προκειμένου να αναπτύξουμε τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και να τις μεταφέρουμε σε υψηλότερο επίπεδο».
**********************************************************************
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Άγκυρα στις 19 Απριλίου και αμέσως μετά στην Κωνσταντινούπολη, κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 8:00 το βράδυ, όπου ανεβαίνει μόνο για τέσσερις παραστάσεις στις 17, 18 και 19 Μαΐου, σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά (με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους). Τους ρόλους ερμηνεύουν έλληνες και τούρκοι ηθοποιοί, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λευτέρης Γιοβανίδης. Το σαιξπηρικό κείμενο απέδωσε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας, και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku. Αυτό το υψηλών απαιτήσεων εγχείρημα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πολιτιστική «γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία σε καλλιτέχνες των δύο χωρών να συνεργαστούν και να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα κοινό θεατρικό πρότζεκτ που βασίζεται σε ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών.
Δύο οικογένειες ποτισμένες από μια προαιώνια σύγκρουση, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί σε μια πόλη των Βαλκανίων, δυστυχώς όχι πάντα ειρηνικά. Άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, όταν συναντιούνται επικοινωνούν στη μόνη κοινή γλώσσα που ξέρουν, τα αγγλικά. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Η μουσική, ο ήχος των χάλκινων αλλά και η θρησκεία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής τους. Γλεντάνε άγρια, ζούνε άγρια, η βία είναι μέσα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, παρά την έχθρα που χωρίζει τις δύο οικογένειες, η Ελληνίδα Ιουλιέτα και ο Τούρκος Ρωμαίος θα ερωτευτούν, αψηφώντας όλα τα εμπόδια και διδάσκοντας την αξία της αγάπης. Μια κακή στιγμή, όμως, ένα παιχνίδι που καταλήγει σε φόνο, θα φέρει την καταστροφή.
Δείτε το trailer της παράστασης εδώ: