Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση στο Ιράν

Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση στο Ιράν

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίθεση. Πληροφορίες μάλιστα σε ξένα μέσα αναφέρουν πως το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12 του Ισραήλ η αεροπορία της χώρας – η οποία περιλαμβάνει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 – προετοιμάζεται ήδη για να πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ήραν τους περιορισμούς αναφορικά με χτυπήματα στο Ιράν. Η ρύθμιση είχε επιβληθεί μετά την ιρανική επίθεση και κανονικά έληγε απόψε (15/4) στις 11:00 όμως ήρθησαν νωρίτερα το απόγευμα, με την κίνηση να προκαλεί υποψίες ότι ενδέχεται να στέλνει μήνυμα.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ, Κωστής Κωνσταντίνου, εδώ οι πληροφορίες λένε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ θα εκδηλωθεί έως και σήμερα, απόψε. «Σε αυτό το σενάριο έριξε λάδι στη φωτιά μια ρύθμιση η οποία είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης και η οποία προνοούσε ότι επουδενί λόγο δεν δικαιούται καμία στρατιωτική μονάδα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την πλευρά του Ιράν. Αυτή η ρύθμιση έληγε κανονικά απόψε στις 11. Ήρθη όμως αυτός ο περιορισμός από τις 7 περίπου το απόγευμα και αυτό έχει δώσει τροφή σε σενάρια ότι αυτό έγινε ακριβώς για να ετοιμαστεί το Ισραήλ για να χτυπήσει απόψε». ανέφερε ο δημοσιογράφος.

 

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα αντίποινα του Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν ενδεχομένως και σήμερα. H Jerusalem Post αναφέρει ότι υπάρχουν αναφορές ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό «λίστα πιθανών στόχων» για μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού Συμβούλιου του Ισραήλ όπου εξετάστηκε η απάντηση στην επίθεση του Ιράν. Σύμφωνα με την Haaretz, «το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε τη Δευτέρα για αρκετές ώρες και συζήτησε τις επιλογές για αντίποινα στην επίθεση του Ιράν. Το Ισραήλ ελπίζει να λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια λάβει κατά της Τεχεράνης». Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους. Παράλληλα αναφέρεται ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Μπάιντεν: Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε τη σύρραξη να γενικευθεί

Από την Ουάσιγκτον, και τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ και τόνισε πως μαζί με τους εταίρους μας συντρίψαμε αυτή την επίθεση, προσθέτοντας ότι εργάζεται για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι δεσμευμένη για την ασφάλεια του Ισραήλ και παράλληλα δεσμεύεται και για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ.

Πηγές: ΕΡΤ – Ζέτα Κονταξή, Aνταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου, Haaretz, ΑΠΕ-ΜΠΕTimes of IsraelAssociated Press/ EPA/MOHAMMED SABER

Share this post