Το Ισλάμ και η έννοια του ‘’Dhimmitude’’.

Το Ισλάμ και η έννοια του ‘’Dhimmitude’’.

Εκεί που οι πολιτισμοί συγκρούονται

 

Από ελεύθερη μετάφραση

by Bat Ye’or

Βιβλιοκριτική του Mordechai Nisan, Hebrew University of Jerusalem

Middle East Quarterly, Fall 2002

Η ακαδημαϊκός που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Bat Ye’or έχει επικεντρώσει την έρευνά της για τρεις δεκαετίες στο θεσμό που ονομάζει “dhimmitude”, που σημαίνει την ταπείνωση και την συνεχή υποτέλεια να είσαι dhimmi (ο ισλαμικός νομικός όρος για τους Εβραίους και τους Χριστιανούς που αποδέχονται την μουσουλμανική κυριαρχία). Σε ό, τι είναι κατά πάσα πιθανότητα το magnum opus της, ολοκληρώνει την τριλογία της [1] με μια εξαιρετική επιστημονική μελέτη για το Ισλάμ και την μάχη ενάντια στους μη μουσουλμάνους. Το βιβλίο ’’Islam and Dhimmitude’’ συγκεντρώνει συναρπαστικά στοιχεία και χρησιμοποιεί ισχυρή επιχειρηματολογία για να εκθέσει και να εξηγήσει το dhimmitude – τον νεολογισμό της συγγραφέως. Με εντυπωσιακή πολυμάθεια και ακρίβεια – και προσωπικό θάρρος – η Bat Ye’or παρουσιάζει την πιο βαθιά ανάλυση αυτής της κατάστασης. Αμφισβητεί σοβαρές παρερμηνείες και καθιερώνει ένα νέο πλαίσιο για την κατανόηση των σχέσεων των τριών θρησκευτικών πολιτισμών και λαών.

Στο παρόν βιβλίο αναλύει τέσσερα κύρια σημεία:

(1) Η κοινώς ισχυρισμένη ανοχή του Ισλάμ έναντι των «προστατευμένων λαών» (dhimmis) είναι μια ιστορική ψευδαίσθηση που κρύβει τόσο την κανονιστική πραγματικότητα του τζιχάντ (ιερός πόλεμος) όσο και την εβραϊκή και χριστιανική υποταγή. Τα δογματικά θεμέλια του Ισλάμ δεν ανέχονται την ισότητα των «μη πιστών» με τους μουσουλμάνους […]

(2) Η προθυμία πολλών χριστιανών της Μέσης Ανατολής να αποδεχθούν το dhimmitude δεν θα οδηγήσει στην συμβιωτική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά στην εξαφάνιση του χριστιανισμού από την περιοχή.

(3) Ο χριστιανικός πολιτισμός φθίνει επί του παρόντος στην Ευρώπη (η Βόρεια Αμερική είναι μια άλλη ιστορία). Οι Ευρωπαίοι υποχωρούν σε πολλά ζητήματα που αφορούν τις ισλαμικές πρακτικές στους ολοένα και πιο ισχυρούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους, όπως για παράδειγμα να επιτρέψουν να μεταδίδεται ζωντανά το κάλεσμα του μουεζίνη στο Όσλο, εφαρμόζοντας τον ιρανικό νόμο για τα διαζύγια στη Γερμανία και κάνοντας τα στραβά μάτια όσον αφορά στην διγαμία στην Ισπανία.

(4) Ο δεσμός του dhimmitude που συνδέει τους Εβραίους και Χριστιανούς χρειάζεται ανανέωση. Συχνά ξεχνιέται, όπως εξηγεί η Bat Ye’or, ότι “αν ο Εβραίος πρέπει να είναι dhimmi, πρέπει και ο χριστιανός, επίσης”. Η συγγραφέας ζητά έναν διάλογο μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών και μια εκστρατεία για τη διάσωση των πολιτισμών τους από την ισλαμική επίθεση. Η συγγραφέας δεν ελπίζει, αυτή τη στιγμή, ότι οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι μπορούν να είναι μέρος αυτής της συζήτησης.

[1] The Dhimmi: Jews and Christians under Islam, Cranbury, N.J.: Associated University Presses, 1985; and, The Decline of Eastern Christianity under Islam: From Jihad to Dhimmitude, Cranbury, N.J.: Associated University Presses, 1996.

Πηγή: http://www.meforum.org/1483/islam-and-dhimmitude

Share this post