Το γλεντούσαν και το 2.700 π.Χ.

Το γλεντούσαν και το 2.700 π.Χ.

Αρχαιολόγοι βρήκαν ταβέρνα ηλικίας 5.000 ετών κι υπολείμματα… μεζέδων

Ερευνητές αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην πόλη Al-Shatrah ανακάλυψαν ένα τέτοιο… ταβερνείο, με καθίσματα, φούρνο, ένα είδος αρχαίου πήλινου ψυγείου που ονομάζεται “zeer” και δοχεία αποθήκευσης, μερικά από τα οποία περιείχαν ακόμα τρόφιμα, γεγονός που μαρτυρά τον τρόπο ζωής που χρονολογείται γύρω στο 2.700 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μεθόδους όπως η ανασκαφή, η επιφανειακή έρευνα, η φωτογραφία UAV (drone), η μαγνητομετρία, και η χαρτογράφηση για γεωλογικά και πολιτισμικά δείγματα σε σημεία ενδιαφέροντος, σε μια τοποθεσία που εκτείνεται σε πάνω από 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η ταβέρνα ανακαλύφθηκε στην τάφρο 3. Σε ένα από τα δωμάτια της ταβέρνας μάλιστα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν «εκατοντάδες κεραμικά κύπελλα και ποτήρια […] πολλά με το αρχικό τους περιεχόμενο (φαγητά και ποτά, με άφθονα οστά ζώων και οργανικά υπολείμματα)».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η κεραμική εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως «συσκευή ψύξης», ή ψυγείο, για την αποθήκευση ποτών. Η ανακάλυψη αυτής της συσκευής ψύξης της εποχής του χαλκού, μαζί με έναν μεγάλο φούρνο, μια αυλή γεμάτη παγκάκια και κεραμικά δοχεία φαγητού είναι αυτό που οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι κάποτε ήταν ταβέρνα.

Πηγή: in2life.gr

Share this post