«Το γηγενές ISIS στις ΗΠΑ»

«Το γηγενές ISIS στις ΗΠΑ»

Ένα αναλυτικό βιβλίο από τους  Alexander Meleagrou-Hitchens, Seamus Hughes και  Bennett Clifford .

Σημαντική συμβολή στην μελέτη του φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας και στην σχετική βιβλιογραφία αποτελεί το βιβλίο “Homegrown: ISIS IN AMERICA” («Το γηγενές ISIS στις ΗΠΑ»), το οποίο κυκλοφόρησε αρχές του μήνα και αποτελεί συλλογικό έργο των Alexander Meleagrou-Hitchens, Seamus Hughes και  Bennett Clifford .

Το βιβλίο εξετάζει το πόσο μεγάλη είναι η απειλή των αμερικανών υποστηρικτών του ISIS (Ισλαμικό Κράτος),  πόσοι Αμερικανοί έχουν ενταχθεί σε αυτό  και πόσοι θέλουν να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγγραφείς διαπιστώνουν ότι,  σε σύγκριση με τη συμμετοχή Αμερικανών σε άλλες τρομοκρατικές  ομάδες, η κλίμακα της αμερικανικής συμμετοχής σε τζιχαντιστική δραστηριότητα σήμερα είναι άνευ προηγουμένου.

 Το βιβλίο στηρίζεται σε  συνεντεύξεις με πρώην μέλη του αμερικανικού ισλαμικού κράτους και αξιωματούχους επιβολής του νόμου, που τα παρακολούθησαν και περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των δικαστικών υποθέσεων εναντίον τους και της παρουσίας τους στα κοινωνικά μέσα.

 

Επίσης , το βιβλίο  αποκαλύπτει πώς και γιατί το ISIS μπόρεσε να ριζοσπαστικοποιήσει και να στρατολογήσει στις ΗΠΑ  μια νέα γενιά Αμερικανών. 

Μεταξύ 2014 και 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου κλίμακα της αμερικανικής συμμετοχής σε τζιχαντιστική δραστηριότητα, κυρίως λόγω της επιρροής και των προσπαθειών του ISIS να στρατολογήσει Αμερικανούς.  Δεκάδες Αμερικανοί υποστηρικτές του ISIS σχεδίασαν επιθέσεις στην πατρίδατους, ενώ εκατοντάδες  ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να ενταχθούν στο λεγόμενο χαλιφάτο της ομάδας. Επίσης,  οι ιδεολόγοι στο παρελθόν και στο παρόν παρείχαν την ιδεολογική αφήγηση για να υποστηρίξουν τους στόχους και τις μεθόδους της ομάδας και οι διαδικτυακοί ακτιβιστές χρησιμοποίησαν νέες εξελίξεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνιών και κοινωνικών μέσων για να διαδώσουν το μήνυμα του ISIS και να υποκινήσουν την  βία.

Ο καθηγητής Bruce Hoffman, Πανεπιστήμιο Georgetown και συγγραφέας του “Inside Terrorism” έγραψε για το νέο βιβλίο: “Το Homegrown είναι η πιο λεπτομερής εξέταση και ανάλυση της ριζοσπαστικοποίησης και των προσπαθειών στρατολόγησης αυτού του τρομοκρατικού οργανισμού στις ΗΠΑ. Έτσι, γεμίζει ένα εμφανές κενό στη βιβλιογραφία και ρίχνει σημαντικό φως στην τρομοκρατική εκμετάλλευση των ψηφιακών μέσων για την οικοδόμηση τοπικών δικτύων επίθεσης και την ενθάρρυνση της βίας μακριά από γεωγραφική θέση των συνεχιζόμενων συγκρούσεών τους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. “

Ο καθηγητής Audrey Kurth Cronin, Διευθυντής, Κέντρο Ασφάλειας, Καινοτομίας και Νέας Τεχνολογίας, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, σημειώνει: “Διερευνώντας την απειλή του ISIS στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συγγραφείς αξιοποιούν βασικές πηγές, όπως δεδομένα κοινωνικών μέσων, ανάλυση δικαστικών υποθέσεων και προσωπικές συνεντεύξεις με εμπνευσμένα άτομα. Οι θεωρίες αφθονούν για το τι οδηγεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις με έδρα τις ΗΠΑ και πώς να τις αντιμετωπίσουν. Αυτό το ωραίο βιβλίο προσφέρει πρωτότυπα αποδεικτικά στοιχεία. Συνιστάται ανεπιφύλακτα. ” Και ο Graeme Wood, συγγραφέας του “The Way of the Strangers: Encounterers with the Islamic State”, εκτιμά ότι το “Το Homegrown συνδυάζει την ιστορία, την κοινωνική επιστήμη και την ντεμοντέ έρευνα για τα παπούτσια για να παρέχει τη σαφέστερη, πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αμερικανικής πτέρυγας ενός τρομοκρατικού κινήματος, όπως καμία άλλη.”

Την περασμένη Πέμπτη το Πρόγραμμα για τον Εξτρεμισμό (PoE) του Πανεπιστημίου  George Washington παρουσίασε διαδικτυακά το βιβλίο  “Homegrown: ISIS IN AMERICA”, για το οποίο μίλησαν οι Alexander Meleagrou-Hitchens, Seamus Hughes και Bennett Clifford. Την παρουσίασε συντόνισε η Mary McCord, πρώην αναπληρωτής γενική εισαγγελέας εθνικής ασφάλειας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  των ΗΠΑ. 

 

Ο  Alexander Meleagrou-Hitchens είναι γιός του αείμνηστου δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς , από τον πρώτο του γάμο με την Κυπρία Ελένη Μελεάγρου.

Ο Κρίστοφερ έφυγε από την ζωή το 2011  και   έχει χαρακτηριστεί ως “πολύ μεγάλη  μορφή της νεότερης αμερικανικής δημοσιογραφικής Ιστορίας”. Υπήρξε θερμός φίλος της Κύπρου και σφοδρός πολέμιος της πολιτικής του πρώην  Αμερικανού ΥΠΕΞ, Χένρι Κίσινγκερ. 

Ο Alexander Meleagrou-Hitchens είναι συνεργάτης του ICSR, Διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος για τον Εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο George Washington και Λέκτορας στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών, King’s College London.

*Tην ερχόμενη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 , ώρα 5pm GMT / 12pm ET το  ICSR (Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης)  οργανώνει  διαδικτυακή εκδήλωση με τον συνεργάτη του  Alexander Meleagrou-Hitchens για το βιβλίο “Homegrown: ISIS IN AMERICA|”. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την συζήτηση πρέπει να κάνουν εγγραφή στον σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_aQbgOFmWT2CdKvzj-uyZuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post