Το Γενικό Προξενείο Σμύρνης ξανά στο «σπίτι» του

Το Γενικό Προξενείο Σμύρνης ξανά στο «σπίτι» του

Έγινε χθες στην Σμύρνη η τελετή εγκαινίων μετεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου στο «σπίτι» του, το ιστορικό κτήριο Καπετανάκη, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Τα εγκαίνια έγιναν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος  Νίκο Κοτζιά παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβόσογλου, των Αρχών της πόλης (Νομάρχης, Δήμαρχος, Πρόεδροι Επιμελητηρίων) και της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης παρέστη ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε  υπέρ της ειρηνικής συνυπάρξεως και συνεργασίας των δυο χωρών

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε με θερμά λόγια  η «οικοδέσποινα», Γενική Πρόξενος της Ελλάδος (στην φωτογραφία διακρίνεται πίσω από τον Έλληνα ΥΠΕΞ ), Αργυρώ Παπούλια,   το κτήριο να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνεργασία των δυο χωρών και των λαών τους.

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διασώθηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά παλαιά κτίρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.
Το νεοκλασικού ρυθμού κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955, μετά τα Σεπτεμβριανά, το κτήριο παραδόθηκε στο ελληνικό κράτος και από τότε στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.
Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015 και αμέσως άρχισαν τα έργα. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους της Ελλάδος, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


Η επανεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου στο κτήριο Καπετανάκη, πέραν της συμβολικής και ιστορικής της σημασίας για τον Ελληνισμό, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου σε Έλληνες και Τούρκους πολίτες.
Η δικαιοδοσία του Γενικού Προξενείου Σμύρνης καλύπτει τις εξής 12 Επαρχίες της δυτικής και νοτιοδυτικής Τουρκίας: Afyon-Αφιόν (Ακρωινός-Νικόπολις), Antalya-Αττάλεια, Aydın-Αϊδίνιο (Τράλλεις), Balıkesir-Μπαλίκεσιρ, Burdur-Μπουρντούρ (Πολυδώριο), Denizli-Ντενιζλί (Λαοδικεία), Isparta-Σπάρτη, Izmir-Σμύρνη, Kütahya-Κιουτάχεια (Κοτύλαιον), Manisa-Μαγνησία, Muğla-Μούγλα (Μόβολα) και Uşak-Ουσάκ (Τεμενοθύραι).

Share this post