Το φτωχό Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν και ο ορυκτός πλούτος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Το φτωχό Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν και ο ορυκτός πλούτος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Της Julia Horowitz, CNN Business
Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα φτωχότερα έθνη στον κόσμο. Αλλά το 2010, αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και γεωλόγοι αποκάλυψαν ότι η χώρα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, καθόταν σε κοιτάσματα ορυκτών αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν δραματικά τις οικονομικές προοπτικές της.
Προμήθειες ορυκτών όπως σίδηρος, χαλκός και χρυσός είναι διάσπαρτες σε όλες τις επαρχίες. Υπάρχουν επίσης ορυκτά σπανίων γαιών και, ίσως το πιο σημαντικό, αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο — ένα ουσιαστικό αλλά σπάνιο συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών και άλλων τεχνολογιών ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
“Το Αφγανιστάν είναι σίγουρα μια από τις περιοχές πλουσιότερες σε παραδοσιακά πολύτιμα μέταλλα, αλλά και τα μέταλλα,που απαιτούνται για την αναδυόμενη οικονομία του 21ου αιώνα”, δήλωσε, σύμφωνα με την Julia Horowitz, ο Ροντ Σκούνβερ, επιστήμονας και ειδικός ασφαλείας που ίδρυσε την Ομάδα Οικολογικού Μέλλοντος.
Οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, η έλλειψη υποδομών και οι σοβαρές ξηρασίες έχουν αποτρέψει την εξόρυξη των πιο πολύτιμων ορυκτών στο παρελθόν. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, οι οποίες μπορεί να προσπαθήσουν να εμπλακούν παρά το χάος.
“Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό”, δήλωσε ο Σκούνβερ.
*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά στον σύνδεσμο

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

Share this post