Το εξάμηνο μνημόσυνο του Νίκου Μαγγίνα στην Λευκωσία

Το εξάμηνο μνημόσυνο του Νίκου Μαγγίνα στην Λευκωσία

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’: “Αν  είμαστε μαζί με τον Χριστό , τότε δεν έχουμε λόγο πλέον να φοβόμαστε το θάνατο”

Πριν από την απόλυση της  σημερινής   Θείας Λειτουργίας στον  Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου,  αφού ψάλθηκαν τα νεκρώσιμα τροπάρια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’  μνημόνευσε τον μακαριστό π. Γρηγόριο Μουσουρούλη, πρώην Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, με την συμπλήρωση 9 μηνών από την κοίμησή του, τον προ 6 μηνών εκδημήσαντα  Νικόλαο  Μαγγίνα, συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον μακαριστό Χαράλαμπο Χαριλάου ( πατέρα του διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου, Γιάννου Χαριλάου) ,  ο οποίος εκοιμήθη προ τριμήνου  και άλλους κεκοιμημένους υπέρ των οποίων έγιναν ιερά μνημόσυνα.

Τον Νικόλαο Μαγγίνα ο Αρχιεπίσκοπος τον γνώριζε από την εποχή, που ήταν Μητροπολίτης Πάφου και συνδεόταν μαζί του με ιδιαίτερη φιλία.

Ο μακαριστός Μαγγίνας , γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε δημοσιογράφος – φωτορεπόρτερ και άφησε αξιόλογο έργο. Με δύο λόγια υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα και το κενό που άφησε στο Πατριαρχείο και στην Ομογένεια της Πόλης είναι δυσαναπλήρωτο. Ήταν πολύ καλός γνώστης της ιστορίας και της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής και ανεξαρτήτως των απόψεων του έχαιρε εκτίμησης από Έλληνες , Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους, στους οποίους ουδέποτε αρνήθηκε βοήθεια .

Χωρίς τον Μαγγίνα η βασανισμένη Ομογένεια της Πόλης έγινε φτωχότερη.

ΕΞΑΛΛΟΥ , ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρει: “ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος την Κυριακή,  Γ΄ Λουκά,

παρέστη συμπροσευχόμενος στον  Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου. Κατά την  Θεία Λειτουργία τελέστηκε συλλείτουργο από τον Αρχιμανδρίτη τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιο και τους εφημερίους του ναού π. Ιωάννη Ιωάννου και π. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος   κήρυξε , κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού,  ερμηνεύοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή και το θαύμα της αναστάσεως τού υιού τής χήρας τής Ναΐν.

«Ο Χριστός», είπε ο Μακαριώτατος, «λέγοντας το Νεανίσκε, σοι λέγω, εγέρθητι, δείχνει ότι είναι Κύριος του θανάτου, ότι Αυτός έχει εξουσία επί του θανάτου, και όχι το αντίθετο”. Και ο Αρχιεπίσκοπος , συνέχισε : Αυτό το αποδεικνύει στους θρηνούντες, ιδιαίτερα στη χαροκαμένη μάνα, υποβάλλοντάς τους ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος απελπισίας, καθώς ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Μέχρι εκείνη την εποχή, ο θάνατος θεωρούνταν το τέλος. Από τη στιγμή που ο Κύριός μας αναστήθηκε εν σαρκί, ο θάνατος καταπατήθηκε και απώλεσε την εξουσία του. Ο θάνατος είναι μόνο ο σταθμός. Το τέλος είναι η Ανάσταση.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και οι χριστιανοί ονομάζουμε «κοιμητήρια» τους χώρους, όπου θάβουμε τους νεκρούς μας, γιατί πιστεύουμε πως, σαν από έναν ύπνο, θα ξυπνήσουν όλοι οι κεκοιμημένοι κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Η αγάπη τού Θεού, αδελφοί μου, για το πλάσμα του, δεν μπορούσε να επιτρέψει την απώλεια τού ανθρώπου.

Γι’ αυτό και ο Χριστός μάς δείχνει και πώς μπορεί να νικηθεί ο θάνατος: η επαφή και μόνη με το Χριστό και ο λόγος Του αρκούν για να τον συντρίψουν. Άλλωστε, ο ίδιος ο Χριστός έχει πει ότι Αυτός είναι η Ζωή.

Αν λοιπόν είμαστε μαζί Του, τότε δεν έχουμε λόγο πλέον να φοβόμαστε το θάνατο. Όχι γιατί ο θάνατος, όπως τον γνωρίζουμε, παύει να υπάρχει, αλλά γιατί πλέον χάνει τη σημασία του ως το τέλος όλων, και γίνεται ένα διάλειμμα, μία στάση στην πορεία προς την αιώνια ζωή».

 

Share this post