Το εκπληκτικό σκαλιστό τέμπλο του ιερού ναού της ελληνικής κοινότητας στη Νίζνα της Ουκρανίας (Βίντεο)

Το εκπληκτικό σκαλιστό τέμπλο του ιερού ναού της ελληνικής κοινότητας στη Νίζνα της Ουκρανίας (Βίντεο)

Η σύγχρονη Εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Νίζνα της Ουκρανίας κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, αντικαθιστώντας την ξύλινη εκκλησία της ελληνικής κοινότητας, κτισμένη το 1696. Το σχέδιο της νέας εκκλησίας δημιουργήθηκε από τον εξέχοντα Ουκρανό αρχιτέκτονα Αντόν Κορτασέβσκι ενώ ο χετμάνος (διοικητής) των Ουκρανών κοζάκων Ιβάν Μαζέπα χρηματοδότησε την ανέγερσή του. 

Δυστυχώς, το πλούσιο εσωτερικό της εκκλησίας δεν επέζησε των θρησκευτικών διώξεων και της βαναυσότητας της σοβιετικής κυβέρνησης. Τη δεκαετία του 1960, η εκκλησία έκλεισε, μετατρεπόμενη σε σχολικό γυμναστήριο. Αλλά το 1994, η Εκκλησία των Αγίων Πάντων άνοιξε ξανά τις πόρτες της στους πιστούς. Σήμερα είναι διακοσμημένη με ένα μοναδικό σκαλιστό τέμπλο ,  έργο των τεχνιτών του Νίζιν με επικεφαλής τον ζωγράφο Αλέξανδρο Κοσέλ.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων, όπως και άλλες εκκλησίες και μνημεία στη Νίζνα είναι κληρονομιά της μεγάλης κοινότητας Ελλήνων -καταγόμενων κυρίως από την Ήπειρο- οι οποίοι έζησαν και μεγαλούργησαν σε αυτή την πόλη της Ουκρανίας τον 17ο αιώνα.

Η Ουκρανική Εκκλησία σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα της Νίζνας και με άλλες ελληνικές κοινότητες Ελλήνων της Ουκρανίας προσπαθούν να αναστηλώσουν τους ναούς που κληροδότησαν οι Έλληνες που έζησαν στη Νίζνα, όπως οι αδερφοί Ζωσιμάδες.

*Δείτε το βίντεο με το εκπληκτικό τέμπλο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων στη Νίζνα

 

ΠΗΓΗ: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας.

 

Share this post