Το ΕΔΔΑΔ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγγενών αγνοουμένου
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση απέτυχε να ενημερώσει τους συγγενείς για την πρόοδο των ερευνών, τον ενδεχόμενο θάνατο και την τοποθεσία ταφής του αγνοούμενου και της επεδίκασε πρόστιμο 45.000 ευρώ .
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση του Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά. Το ΕΔΑΔ δικαίωσε την οικογένεια – επιδίκασε 45.000 ευρώ ως αποζημίωση για τους αιτητές. Η εν λόγω υπόθεση θα έχει εφαρμογή και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις (23 οικογένειες).
Υπενθυμίζεται ότι ο Ππασιάς θεωρείτο για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του είχε ενταφιάστη από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι συγγενείς του είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τη διαδικαστική της υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΕΔΑΔ, αιτητές στην υπόθεση “Βασιλείου και άλλοι εναντίον Κύπρου” είναι η Γεωργία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Μαρία Βασιλείου και Αντωνία Κυριάκου, σύζυγος και τέκνα Ελληνοκύπριου έφεδρου που είχε εξαφανιστεί εν ώρα καθήκοντος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.
Προστίθεται ότι 26 χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε εκτελεστεί από τουρκικά στρατεύματα και θάφτηκε ως «άγνωστος» σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κύπρου. Οι κυπριακές Αρχές εντόπισαν και επέστρεψαν τα λείψανα στην οικογένειά του το 2000. Όπως προσθέτει το ΕΔΑΔ, στηριζόμενοι στο Αρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή/διερεύνηση) και στο Αρθρο 8 (δικαίωμα για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι αιτητές αναφέρουν ότι το κράτος απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είχε συμβεί με τον αγνοούμενο συγγενή τους και ότι αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα τους είχε προκαλέσει ψυχική οδύνη. Για τους αιτητές παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο ο δικηγόρος, Αχιλλέας Δημητριάδης.
*Αυτούσιο το κείμενο της απόφασης στα αγγλικά, όπως δόθηκε στην δημοσιότητα , από το ΕΔΑΔ
Απόφαση ΕΔΑΔ κατά Κυπριακής Δημοκρατίας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd