Το δώρο του Πάπα στο Φανάρι

Το δώρο του Πάπα στο Φανάρι

Είναι η πρώτη φορά που Πάπας δωρίζει λείψανο του Αγίου Πέτρου εκτός Ρώμης

Με μια χειρονομία που δεν έχει προηγούμενο ο πάπας Φραγκίσκος μετά την καθιερωμένη τελετή, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μεταξύ του εκπροσώπου του Οικουμενικού Θρόνου και του ιδίου, μετέβησαν να προσκυνήσουν τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου , οπότε ο Πάπας ψιθύρισε στον Αρχιεπίσκοπο Τελμισού Ιώβ ότι θέλει να αποστείλει ένα δώρο στην Κωνσταντινούπολη του αδελφού Βαρθολομαίου , ένα δώρο για το οποίο η έμπνευση του ήλθε κατά την βραδινή προσευχή, ανήμερα της Θρονικής Εορτής Πέτρου και Παύλου.
Επρόκειτο για λείψανα του Αγίου Πέτρου, που περιέχοντα σε λειψανοθήκη , τοποθετημένη στο ποντιφικό παρεκκλήσι των παπικών διαμερισμάτων του λεγομένου Αποστολικού Μεγάρου του Βατικανού .
Το χρονικό της δωρεάς αυτής την περιγράφει εκτενέστατα ο αρχηγός της πατριαρχικής αντιπροσωπείας Αρχιεπίσκοπος Τελμισού Ιώβ , ο οποίος είναι και πρόεδρος  της Ορθόδοξης Αντιπροσωπείας στον Οικουμενικό Διάλογο, ο οποίος το βίωσε άμεσα.

 

Στην σημερινή Θεία Λειτουργία στον ναό των Αγίων Αποστόλων στην Πόλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ασπάζεται τα λείψανα του Αποστόλου Πέτρου. (ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ)

Το γεγονός αυτής της δωρεάς έρχεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά το συνέδριο, που γίνει στη Νάπολη στις 20 και 21 Ιουνίου , με θέμα: «Σημασία , Αξία και Συνεισφορά της Θεολογίας στο σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στο κόσμο της Μεσογείου» , συνέδριο στο οποίο ο Πατριάρχης είχε απευθύνει σημαντικό μήνυμα και ο Πάπα Φραγκίσκου ενώπιον των συνέδρων και δημοσιογράφων δήλωσε : Ο αδελφός Βαρθολομαίος είναι πρόδρομος πολλών ιδεών τις οποίες και εμείς ενστερνισθήκαμε.

Η δήλωση αυτή και το χθεσινό δώρο , λαμβάνουν κατά συνέπεια σημαντική και σημαδιακή σημασία στη κοινή πορεία, που έχουν χαράξει οι δυο Εκκλησίες και αποβλέπει στον συντονισμό των πνευματικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του οικονομικά , ωφελιμιστικά παγκοσμοποιημένου κόσμου , που οδηγεί την ανθρώπινη ύπαρξη και το ανθρώπινο πρόσωπο στον περιθώριο, προς όφελος της κερδοσκοπίας και απληστίας των ολίγων.

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει στο μήνυμα του ότι σκοπός και υποχρέωση των Εκκλησιών είναι, να στηρίξουν μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στο διάλογο, την δικαιοσύνη και στην ειλικρινή αλήθεια μακριά από κάθε χειραγώγηση της αλήθειας και προς αποφυγή της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης.
Αυτή λοιπόν η τελευταία χειρονομία του Πάπα οδηγεί προς μια περαιτέρω σύσφιξη των πρωτόθρονών Εκκλησιών , καθώς επίσης στη σύσφιξη των πολιτισμικών σχέσεων των δυο ιστορικών πρωτευουσών του χριστιανισμού της Ρώμης και της Νέας Ρώμης στην κοινή τους πορεία εναντία σε εκείνους, που θέλουν να αγνοούν την κοινωνία στο σύνολο της προς όφελος μόνο του ατόμου.

«Σημεία των καιρών» θα χαρακτήριζε σήμερα τις κινήσεις αυτές ο Γαβριήλ Αρνέλλος (1978) ένας λόγιος , που υπήρξε πεπεισμένος ότι μόνο με μια από κοινού οικουμενική κίνηση των δυο αδελφών Εκκλησιών θα μπορούσε η ανθρωπότητα να προσανατολισθεί στο περιεχόμενο και την αξία της πραγματικής ελευθέριας , που δεν επιδέχεται χωρισμούς και ανισότητες, καθότι η Ευρώπη με την εμπορευματοποίηση του χριστιανικού μηνύματος , όπως και η Ελλάδα, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, λόγω των επερχόμενων παγκοσμίων ανακατάξεων, που οφείλονται και στην ανερχομένη Σινική δύναμη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα κείμενο του το 2000 που αφορούσε σχέσεις κράτους Εκκλησίας τόνιζε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ένας απλός οποιασδήποτε κρατικός θεσμός, μα είναι η ιστορική συνέχεια του Γένους και ως τούτο πρέπει να λαμβάνεται υπ όψη.

Τέλος,  πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα δυο αυτά γεγονότα έλαβαν χώρα παραμονή της επίσκεψης του Ρώσσου προέδρου Πούτιν και της Συνόδου των Ελληνόρυθμων στο Βατικανό την προσεχή εβδομάδα .

ΥΣ: Κάτι αξιοσημείωτο .Τα λείψανα αυτά του Αγίου Πέτρου ευρίσκοντο στο ιδιαίτερο παρεκκλήσι των παπών στο Αποστολικό Μέγαρο, επί αιώνες .Τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα στον τάφο του Αγίου στη Βασιλική του Βατικανού.
Μετά την μετακόμιση του Πάπα Φραγκίσκου σε διαμέρισμα του Ξενοδοχείου του Βατικανού Santa Marta, παρέμειναν εκεί.
O Πάπας επανειλημμένως δηλώνει ότι «η Εκκλησία δεν είναι καταφύγιο αναζητησάσης καριέρας , αλλά διακονία ενδεδυμένη στη σεμνότητα».

*Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον υπογράφοντα

Share this post