Το δόλιο το δημόσιο συμφέρον και ο Γενικός Εισαγγελέας

Το δόλιο το δημόσιο συμφέρον και ο Γενικός Εισαγγελέας

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Αποτελεί προσφιλή τακτική πολλών , που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, να καταφεύγουν στην επίκληση του δόλιου δημοσίου συμφέροντος, όταν  θέλουν να παρακάμψουν την ουσία ακόμη και σε απλά θέματα , για τα οποία τους τίθενται ερωτήσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ως πανάκεια επικαλείται το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του. Νοείται ότι το τι είναι κάθε φορά δημόσιο σημφέρον το καθορίζει ο ίδιος κατά την κρίση του, άρα κατά τρόπο υποκειμενικό. Και αυτό, διότι το δημόσιο συμφέρον αποτελεί , σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα Δημοσίου Δικαίου, μια αόριστη νομική έννοια. Συναφώς , επισημαίνουμε ότι μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να επικαλείται προς τους δημοσιογράφους για να αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις τους το δημόσιο συμφέρον , αλλά η ζωή έχει δείξει ότι η απλή επίκληση του δεν αποτελεί ικανοποιητική αιτιολογία και απορρίπτεται από το Δικαστήριο. Στα αρχεία της Νομικής Υπηρεσίας ο κ. Σαββίδης θα βρει σχετική γνωμάτευση του μακαριστού Αλέκου Μαρκίδη, με ημερομηνία  20 Αυγούστου 1996.

Επίσης, ο προκάτοχος του Κώστας Κληρίδης, σε μια δημόσια συζήτηση, είχε δηλώσει ότι  «ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα, τα οποία εναποτίθενται στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι η άσκηση κρίσης ως προς το τι είναι και προς τα πού κλίνει το “δημόσιο συμφέρον”, επισημαίνοντας  ότι «το δημόσιο συμφέρον είναι ένας όρος πολύ ταλαιπωρημένος. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου».

Τα γράφουμε αυτά με αφορμή την χθεσινή απάντηση του κ. Σαββίδη Ο Γενικός Εισαγγελέας επικαλείται το δημόσιο συμφέρον και δεν απαντά για την επιστολή των κρατουμένων στις Κ.Φ. – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)  σε ερωτήσεις μας για την επιστολή περίπου 100 κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές

Αναλυτικά την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα , τις ερωτήσεις και το πλήρες κείμενο της επιστολής μπορείτε να διαβάσετε στον πιο πάνω σύνδεσμο.

Πάντως, όπως θα προσέξει ο αναγνώστης ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρεται γενικώς και αορίστως στο “δημόσιο συμφέρον”. Δεν προσδιορίζει ποιό είναι αυτό και πως θα το επηρεάσουν , εάν έδινε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα , που τέθηκαν.

Άρα , ένας μπορεί να κάνει διάφορες υποθέσεις για την στάση του τόσο σε σχέση με την επιστολή, όσο και με τον τρόπο, που ομάδα αστυνομικών επιχείρησε με βάρβαρο τρόπο να εκτελέσει ένταλμα έρευνας Δικαστηρίου στις Κεντρικές Φυλακές Φυλακές , προβάλλοντας μάλιστα διά του ΣΑΚ και με τις “ευλογίες ” της ηγεσίας της Αστυνομίας την συκοφαντία ότι ”  είναι  οικτρή και χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα του τόπου»  και  «Δεν μπορεί να οργανώνονται εγκληματικές ενέργειες εντός των φυλακών και να σφυρίζουμε αδιάφορα».  

Για όλα αυτά η Γενική Εισαγγελία  για χάρη του “δημοσίου συμφέροντος” , φαίνεται ότι δεν θέλει να θίξει κακές νοοτροπίες, που, δυστυχώς , υπάρχουν ακόμη στην Αστυνομία και για τις οποίες την κύρια ευθύνη φέρει η ηγεσία της. Επίσης,, η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνεται “αλά κάρτ” και ο νοών  νοείτω. 

Για τα όσα έγιναν στις φυλακές απογοητευτική υπήρξε και η στάση της συμπαθέστατης υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, η οποία αρχικά επεδίωξε να μην πληροφορηθούν τα μέσα ενημέρωσης για την σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας με τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Διευθύντρια των Φυλακών. Η υπουργός είπε ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρέπεμψε σε γραπτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την σύσκεψη. 

Ωστόσο, η υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη στους ισχυρισμούς του ΣΑΚ για την κατάσταση , που επικρατεί στις Φυλακές. 

Αυτό είναι λυπηρό, γιατί  η ίδια  σε χαιρετισμό της , στις αρχές Ιουλίου , στην τελετή λήξης των μαθημάτων των Σχολείων του Τμήματος Φυλακών, είχε τονίσει: “Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να λειτουργήσει ως τόπος αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης και επανα-κοινωνικοποίησης των κρατουμένων.
Ιδιαίτερα, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών , καθώς και όλο το προσωπικό του  για την τεράστια συμβολή τους στο σημαντικό αυτό έργο.
Η συμβολή σας είναι καθοριστική στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών.
Με συνέπεια, σοβαρότητα και αφοσίωση συμβάλλετε καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με πολλαπλούς τρόπους, δίδετε το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερη δυνατή κοινωνική επανένταξη.

Από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειές σας για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος, ώστε να καταστήσουμε τις φυλακές ένα χώρο ασφάλειας εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Αναμένουμε , μετά τα όσα έγιναν και λέχθηκαν από τον ΣΑΚ , μια δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία να επιβεβαιώνει τα πιο πάνω και να στέλνει τα σωστά μηνύματα προς την ηγεσία της Αστυνομίας. Διαφορετικά , ένα περιστατικό όσο “μεμονωμένο” κι΄ήταν εύκολα μπορεί να επαναληφθεί , αν δεν ληφθούν τα δέοντα μέτρα και κυρίως , αν δεν αλλάξουν νοοτροπίες . Μόνο έτσι εμπεδώνεται στην πράξη το  κράτος δικαίου.  

Share this post