Το ΔΗΚΟ ζήτησε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος

Το ΔΗΚΟ ζήτησε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος

Αναλήφθηκαν προεκλογικές δεσμεύσεις έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου.-ΔΗΣΥ: Ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Η εφημερίδα “Πολίτης”, με τίτλο “Η μυστική συμφωνία ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη – Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας”, παρουσιάζει σε σημερινό ρεπορτάζ έγγραφο , με την  σφραγίδα του ΔΗΚΟ.   Στο έγγραφο . γίνεται λόγος για ορισμένες πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη, «που προκύπτουν κυρίως λόγω της συμμετοχής του ΝΧ στην απερχόμενη κυβέρνηση και της τοποθέτησης του ΔΚ στην αντιπολίτευση». Γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ θέτει ως επιτακτική ανάγκη τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προσεγγίσεων για τα βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως το κυπριακό πρόβλημα και η διαφθορά/διαπλοκή. 

Στο έγγραφο  γίνεται αναφορά στην περίοδο, που ακολουθεί τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, και τίθενται δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο εκλογικής αποτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει το έγγραφο, «η διαχείριση του πολιτικού περιβάλλοντος που θα έχει διαμορφωθεί θα είναι γεμάτη προκλήσεις, για την καλύτερη διαχείριση των οποίων είναι σημαντικά τα εξής:

• η εκατέρωθεν δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΧ και του ΔΚ,

η δέσμευση του ΝΧ για τη μη δημιουργία πολιτικού κόμματος».

Η υποτιθέμενη ανεξαρτησία της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη καταρρέει σήμερα σαν χάρτινος πύργος. Ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για τις δεσμεύσεις του έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Τα πιο πάνω ισχύουν και σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δηλαδή, συνέχιση της συνεργασίας και μη ίδρυση κόμματος από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο αισιόδοξο αυτό σενάριο προστίθεται και η απαίτηση του ΔΗΚΟ για ουσιαστική συμμετοχή στην άσκηση διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να καθοριστεί το εύρος και το βάθος της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

*Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και το ΔΗΚΟ μέχρι τώρα  δεν επιβαίωσα, αλλά και δεν διέψευσαν το δημοσίευμα.

Αντίδραση ΔΗΣΥ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε η δημοσιοποίηση της συμφωνίας Παπαδοπουλου – Χριστοδουλίδη αποδεικνύει εμφατικά ποιος έχει το πάνω χέρι στην κοινοπραξία. Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι δεμένος με υπογραφή και σφραγίδα, όμηρος κρυφών συμφωνιών και μηχανισμών”.

 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μια σειρά από θέματα στα οποία έχουν καταλήξει σε μυστική συμφωνία Δημοκρατικό Κόμμα και Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκαλύπτονται μέσα από έγγραφο που διέρρευσε και αποτελεί ad hoc σημείωμα που ετοιμάστηκε κατά τη φάση έναρξης της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, με στόχο την επίτευξη συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές. Στο εν λόγω έγγραφο αποτυπώνεται έκδηλα ο μεγάλος φόβος του ΔΗΚΟ για το ενδεχόμενο ο Νίκος Χριστοδουλίδης να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικού κόμματος. Εξού και το ΔΗΚΟ έθεσε συγκεκριμένους όρους στον Νίκο Χριστοδουλίδη ώστε να στηρίξει την υποψηφιότητά του, όπως η ανάληψη προσωπικής δέσμευσης για μη δημιουργία κόμματος. Το ΔΗΚΟ απαίτησε, επίσης, τη συνέχιση της συνεργασίας τους σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας, με στόχο τη διαχείριση των προκλήσεων που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη ήττα στις προεδρικές εκλογές. Όπως διαφαίνεται από τη συνέχεια του εγγράφου, σε τέτοια περίπτωση ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα ιδρύσει δικό του κόμμα αλλά θα συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ. Όπως μας λέχθηκε από στέλεχος του κόμματος, αυτό θα σήμαινε π.χ. κάθοδο του Νίκου Χριστοδουλίδη στις ευρωεκλογές με το ΔΗΚΟ ή ακόμα, ως υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος σε κάποιον από τους μεγάλους δήμους της Κύπρου, σε δύο χρόνια.

Προεκλογική Περίοδος

Το ad hoc σημείωμα φέρει τη σφραγίδα του ΔΗΚΟ και χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Προεκλογική Περίοδος» αφορά το διάστημα μεταξύ της απόφασης του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη μέχρι την ημέρα των εκλογών. Επικεντρώνεται στις πολιτικές θέσεις, τη διαμόρφωση προγράμματος διακυβέρνησης, την οργανωτική ανάπτυξη και την επικοινωνιακή προβολή της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη. Στο σημείωμα γίνεται λόγος για ορισμένες πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη, «που προκύπτουν κυρίως λόγω της συμμετοχής του ΝΧ στην απερχόμενη κυβέρνηση και της τοποθέτησης του ΔΚ στην αντιπολίτευση». Γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ θέτει ως επιτακτική ανάγκη τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προσεγγίσεων για τα βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως το κυπριακό πρόβλημα και η διαφθορά/διαπλοκή.

Κυπριακό πρόβλημα

Το σημείωμα αναφέρει πέντε σημεία στα οποία εντοπίζονται διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη στο κυπριακό πρόβλημα. Πρόκειται για το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, τις αναφορές σε συζητήσεις για λύση δύο κρατών, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τη διαχείριση του θέματος της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Για τη διαχείριση των πιο πάνω πολιτικών αποκλίσεων, προτείνεται όπως καθοριστούν αρμόδια στελέχη από τις δύο πλευρές. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της εκατέρωθεν διάθεσης για αποστασιοποίηση από προηγούμενες τοποθετήσεις.

Στο κεφάλαιο του Κυπριακού, αν κρίνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, φαίνεται να ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό το ΔΗΚΟ. Τάσσεται μεν υπέρ της ΔΔΟ, ωστόσο, σε συγκεκριμένα θέματα όπως π.χ. το πλαίσιο Γκουτέρες, αρνείται να δεσμευτεί, επικαλούμενος τις γνωστές θέσεις του ΔΗΚΟ όταν πιέζεται να τοποθετηθεί, αναφέροντας ότι δεν θα διαπραγματευόμαστε δημόσια και μεταξύ μας.

Διαφθορά/διαπλοκή

Στο ad hoc σημείωμα χαρακτηρίζεται προβληματική η διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος των πολιτογραφήσεων («χρυσά» διαβατήρια) και γίνεται λόγος για προσωπική εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη, «του οποίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπήρξε στενός συνεργάτης», και επισημαίνεται η έντονα κριτική στάση που τήρησε το ΔΗΚΟ. Για τη διαχείριση αυτών των αποκλίσεων προτείνεται και πάλι ο καθορισμός αρμόδιων στελεχών εκ μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη και του ΔΗΚΟ και ο προσδιορισμός της εκατέρωθεν διάθεσης για αποστασιοποίηση από προηγούμενες τοποθετήσεις.

Σε αυτό το κεφάλαιο δεν φαίνεται -με βάση πάντα τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη- να έχει επέλθει καμιά συμφωνία. Το ΔΗΚΟ θεωρεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη «ως την πιο διεφθαρμένη», και ο Νίκος Χριστοδουλίδης «ως μια πολύ επιτυχημένη κυβέρνηση».

Σε σχέση με τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος διακυβέρνησης, αναφέρεται στο έγγραφο, τίθεται η ανάγκη καθορισμού συντονιστών από την κάθε πλευρά, που θα πλαισιώνονται από ικανό αριθμό συνεργατών. Επιπρόσθετα, τονίζεται η ανάγκη καθορισμού πολιτικών προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησης.

Οργανωτική ανάπτυξη

Ειδική αναφορά γίνεται και στη συνεργασία που θα πρέπει να αναπτυχθεί σε οργανωτικά θέματα και στις προκλήσεις που υπάρχουν ως προς την επίτευξη καλού συντονισμού. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται, όπως αναφέρει το έγγραφο, «ο καθορισμός οργανωτικού συντονιστή εκ μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος να είναι αποδεκτός από το ΔΗΚΟ». Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη καθορισμού οργανωτικού συντονιστή από πλευράς ΔΗΚΟ, ο οποίος να είναι αποδεκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επισημαίνεται, ακόμη, η ανάγκη διαμόρφωσης οργανωτικού σχεδίου και ο σχεδιασμός οργανωτικής δομής σε γεωγραφικό επίπεδο (κεντρικό, επαρχιακό, τοπικό).

Επικοινωνιακή προβολή

Έμφαση δίνεται και στην προσπάθεια επικοινωνιακής προβολής της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, στο επίπεδο της ατομικής παρουσίας του ίδιου του υποψηφίου, αλλά και «στο επίπεδο των στελεχών που θα εκπροσωπούν το επιτελείο του ΝΚ και στο επίπεδο των στελεχών που θα εκπροσωπούν το Δημοκρατικό Κόμμα». Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που παρατηρούνται πολιτικές αποκλίσεις, όπου θα πρέπει να κινούνται όλοι στο ίδιο πλαίσιο. Μάλιστα, κρίνεται σημαντικό όπως καθοριστεί εκπρόσωπος Τύπου εκ μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, που να είναι αποδεκτός από το ΔΗΚΟ. Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη στελέχωσης ομάδας επικοινωνίας εκ μέρους του υποψηφίου, που να είναι αποδεκτή από το ΔΗΚΟ. Το σημείωμα αναφέρει ότι θα πρέπει να καθοριστεί εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, που θα είναι αποδεκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να γίνει «επιλογή των στελεχών του ΔΚ που θα αναλάβουν να υποστηρίζουν δημόσια εκ μέρους του ΔΚ την υποψηφιότητα του ΝΧ, τα οποία να είναι αποδεκτά από τον ΝΧ».

Εκλογική περίοδος

Η δεύτερη ενότητα αφορά την εκλογική περίοδο που καθορίζεται ως η περίοδος από την ημέρα του πρώτου γύρου των εκλογών μέχρι την ημέρα του δεύτερου γύρου. Σε αυτήν την ενότητα, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο σενάριο ασχολείται με το ενδεχόμενο αποτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη να περάσει στον δεύτερο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει το έγγραφο, τόσο ο ΝΧ όσο και το ΔΚ θα κληθούν να αποφασίσουν ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο. Ακολούθως, τονίζεται ότι «η διάσταση μεταξύ της επιλογής του ΝΧ και του ΔΚ θα ήταν προβληματική. Για την αποφυγή αυτής της προβληματικής εξέλιξης, είναι σημαντικό το εξής:

• η συμφωνία για διαβούλευση μεταξύ ΔΚ και ΝΧ,

• η αναγνώριση εκ μέρους του ΝΧ της αρμοδιότητας των συλλογικών οργάνων του ΔΚ να αποφασίσουν την επιλογή του ΔΚ,

• και η αναγνώριση εκ μέρους του ΝΧ, της απαραίτητης διακριτικότητας που δεν θα τον τοποθετήσει σε διάσταση με την επιλογή των συλλογικών οργάνων του ΔΚ, σε περίπτωση κατάληξης σε αποκλίνουσες επιλογές».

Στην περίπτωση, όμως, που ο Νίκος Χριστοδουλίδης περάσει στον δεύτερο γύρο, το ΔΗΚΟ απαιτεί όπως υπάρξει συμφωνία για διαβούλευση μεταξύ του κόμματος και του υποψηφίου για τον τρόπο προσέγγισης των υποψηφίων και των κομμάτων που θα συνεργαστούν στη δεύτερη Κυριακή. Επίσης, το ΔΗΚΟ ζητά όπως υπάρξει «δέσμευση για προσυνεννόηση αναφορικά με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν μεταξύ του ΝΧ και άλλων μερών».

Μετεκλογική περίοδος

Στο τρίτο μέρος του εγγράφου, γίνεται αναφορά στην περίοδο που ακολουθεί τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και τίθενται δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο εκλογικής αποτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει το έγγραφο, «η διαχείριση του πολιτικού περιβάλλοντος που θα έχει διαμορφωθεί θα είναι γεμάτη προκλήσεις, για την καλύτερη διαχείριση των οποίων είναι σημαντικά τα εξής:

• η εκατέρωθεν δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΧ και του ΔΚ,

• η δέσμευση του ΝΧ για τη μη δημιουργία πολιτικού κόμματος».

Τα πιο πάνω ισχύουν και σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δηλαδή, συνέχιση της συνεργασίας και μη ίδρυση κόμματος από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο αισιόδοξο αυτό σενάριο προστίθεται και η απαίτηση του ΔΗΚΟ για ουσιαστική συμμετοχή στην άσκηση διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να καθοριστεί το εύρος και το βάθος της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ο Απρίλιος

Το ad hoc σημείωμα που εξασφάλισε ο «Π» ετοιμάστηκε τον Απρίλιο. Τον ίδιο μήνα που το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ διαπίστωσε το ναυάγιο στις συζητήσεις με το ΑΚΕΛ, για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, το εκτελεστικό γραφείο συνεδρίασε στις 12 Απριλίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαβουλεύσεις με το ΑΚΕΛ οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ακολούθησε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ όπου γινόταν αναφορά στην απόφαση του εκτελεστικού γραφείου να εξουσιοδοτήσει τη γραμματεία του κόμματος, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλους υποψηφίους. Τελικά, η συνεργασία ΔΗΚΟ και Νίκου Χριστοδουλίδη σφραγίστηκε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεδρίασε στις 26 Ιουνίου με αποκλειστικό θέμα τις προεδρικές εκλογές. Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως η γραμματεία του κόμματος ετοίμασε και παρουσίασε στον κ. Χριστοδουλίδη ένα ολοκληρωμένο περίγραμμα θέσεων που αφορά όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Απαρίθμησε 18 τέτοια ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, την άμυνα, την οικονομία, το μεταναστευτικό και την υγεία.

Βέβαια, οι διαβουλεύσεις του ΔΗΚΟ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη πάνε πολύ πίσω. Όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενό μας δημοσίευμα (22/8/22), η συνεργασία του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν προσυνεννοημένη πολύ πριν αρχίσουν οι επαφές των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη στον «Π» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου (21/8/22). Σενάριο που ενισχύεται και από τις δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στον «Π» (Προσυνεννοημένο παιχνίδι Νικόλα και Νίκου – Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ στον «Π» για το παρασκήνιο, 22/8/22), ο οποίος ανέφερε πως του έγινε νύξη για το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ τον περασμένο Οκτώβριο – Νοέμβριο και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησαν οι επίσημες διαβουλεύσεις ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου.

Share this post