Το δικηγορικό γραφείο Ευστάθιος Ευσταθίου στην υπεράσπιση της αδελφότητας της Μονής Αββακούμ

Το δικηγορικό γραφείο Ευστάθιος Ευσταθίου στην υπεράσπιση της αδελφότητας της Μονής Αββακούμ

Ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας και όχι η Ανακριτική Επιτροπή της Ι.Σ. θα συντάξει, αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για άσκηση διώξεως, το κατηγορητήριο

 

Ανατροπή στην υπερασπιστική γραμμή των μελών της αδελφότητας της Μονής Αββακούμ έφερε η σημερινή μέρα. Σύμφωνα, με έγκυρες πληροφορίες μας , η αδελφότητα θα εκπροσωπείται σε όλες -εκκλησιαστικές και άλλες- από το γραφείο .  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Δ.Ε.Π.Ε.Σχετική ειδοποίηση έλαβαν αργά το μεσημέρι όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. 

Ιδρυτής του γραφείου είναι ο Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου, άριστος γνώστης, πλην των δικών σε ποινικές υποθέσεις και αγωγές κατ’ισχυρισμόν λιβέλλου, και των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Γεννήθηκε στη Μόρφου το 1935. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά  και άρχισε να να ασκεί δικηγορία το 1962. Είναι ακμαιότατος και θεωρείται, παρά το προχωρημένο της ηλικίας,  από τους κορυφαίους ποινικολόγους της Κύπρου. Ανέδειξε πολλούς δικηγόρους, οι οποίοι θήτευσαν και θητεύουν στο γραφείο του.  Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και μέλος της Κ.Ε. και του Π.Γ. της ΕΔΕΚ. Ο Ευστάθιος Ευσταθίου διετέλεσε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας την περίοδο 1985-1996 εκλεγμένος με την ΕΔΕΚ.

Κωστής Ε. Ευσταθίου

Το πιο προβεβλημένο μέλος του φικηγορικού γραφείου είναι ο Κωστής Ε. Ευσταθίου , ο οποίος γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1961. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο ευρωπαϊκό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών στο Βέλγιο και στο δίκαιο του ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και προδιδακτορικό δίπλωμα (DEA) στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά. 

Μαζί με την δικηγορία ασχολέιται με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας  του Κ.Σ. ΕΔΕΚ (2016-2022), της ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα*  (Οκτώβριος 2022-Ιανουάριος 2023) και μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής από τον Ιανουάριο του 2023.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2019 και είναι μέλος  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

– Αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία

 Στις 11:30 το πρωί, αύριο (26 Ιουνίου 2024), έχει συγκαλέσει σύσκεψη ο Γενικός Εισγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, στην οποία θα είναι παρών και ο Βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα, Σάββας Αγγελίδης. Στόχος της σύσκεψης είναι να ενημερωθεί η Γενική Εισαγγελία για τις έρευνες της Αστυνομίας “όχι μόνο για την  πρόοδο των ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασσού στην Μονή Αββακούμ ,αλλά και για τα όσα συνέβησαν στην Μονή στις 5 Μαρτίου 2024 στην Μονή και στην Μητρόπολη Ταμασσού”. 

Εξάλλου, σήμερα λήγει το διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την 8ήμερη κράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη και Ηγουμένου,  Νεκτάριου. Η Αστυνομία έλαβε  80 καταθέσεις, πριν από τη σύλληψη του και αναμενόταν να λάβει ακόμα 63 κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο θα ζητηθεί ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης και εάν το Δικαστήριο θα κάνει αποδεκτό το αίτημα. 
Η Ανακριτική της Ιεράς Συνόδου

Πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές προδικάζουν ως “μονόδρομο” την καθαίρεση των εν αργία αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Πορφυρίου. Ωστόσο, μεταξύ Ιεραρχών υπάρχει προβληματισμός , γιατί -κατά μια άποψη- ακόμη και αν προκύψουν ενοποχοποιητικά στοιχεία κατά των αρχιμανδριτών, δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία κατά του ιερομονάχου Αββακούμ και των μοναχών Τιμοθέου και Ησαΐα. Επίσης, επισημαίνεται ότι η πενταμελής αδελφότητα αποτελεί “ενιαίο μέτωπο”. 

Επίσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου (ΚΧΕΚ), η Ανακριτική Επιτροπή δεν μπορεί να καταθέσει τελικό πόρισμα . Ο ΚΧΕΚ στα άρθρο 15 αναφέρει ότι “η Επιτροπή, μετά το τέλος της ανακρίσεως προβαίνει στην εξέταση και αξιολόγηση του φακέλου της ανακρίσεως και του πορίσματος του Ανακριτή και αποφαίνεται για την άσκηση διώξεως και την παραπομπή σε δίκη. Εφόσον, αποφασίσει την άσκηση δίωξης και την παραπομπή , ορίζει τον κληρικό, ο οποίος θα εκπληρώσει χρέη Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως”. 

Κατά το άρθρο 16 “Ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας συντάσσει το κατηγορητήριο με βάση το ανακριτικό υλικό και την απόφαση της Ανακριτικής Επιτροπής, προς τούτο δε ακολουθεί τους κανόνες συντάξεως κατηγορητηρίου, όπως αυτοί προβλέπονται στα άρθρα 17 (10 εδάφια) και του άρθρου 18 (2 εδάφια, εκ των οποίων το πρώτο αποτελείται από τέσσερα υποεδάφια) ΚΧΕΚ”. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 19, “μετά την σύνταξη του κατηγορητηρίου , ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας καταχωρίζει το κατηγορητήριο στην γραμματεία του αρμόδιου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου και στην συνέχεια αποστέλει στον κατηγορούμενο (σ.σ: κατηγορουμένους) αντίγραφα των μαρτυρικών καταθέσεων, το κατηγορητήριο και κλήση για (σ.σ:στον κατηγορούμενο/ους για να εμφανιστεί/ουν) σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα ενώπιον του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου”. Μετά αρχίζει η κύρια διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, η οποία καθορίζεται ρητά από διατάξεις του ΚΧΕΚ

Τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διαδικασία ετοιμασίας της τελικής έκθεσής τους, στην οποία θα περιλαμβάνεται αναφορά στα γεγονότα, κωδικοποίηση ενδεχόμενων παραπτωμάτων, ενώ μέσω του πορίσματος θα υποδεικνύεται κατά πόσο οι δύο μοναχοί, Νεκτάριος και Πορφύριος, είναι ένοχοι ή αθώοι.

Σε περίπτωση που υποδεικνύεται μέσω του πορίσματος ενοχή, θα περιλαμβάνεται και η ποινή που προτείνει η Ανακριτική Επιτροπή, που στην περίπτωση αυτή είναι η ποινή της καθαίρεσης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

 

 

 

 

 

Share this post