Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα αναστολής κυκλοφορίας του βιβλίου «Κράτος Μαφία»

Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα αναστολής κυκλοφορίας του βιβλίου «Κράτος Μαφία»

Την απόρριψη έκδοσης προσωρινού διατάγματος για αναστολή κυκλοφορίας και διανομής του τελευταίου βιβλίου του δημοσιογράφου Μακαρίου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία: Πώς η συμμορία κατήργησε το κράτος δικαίου στην Κύπρο» αποφάσισε  το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για την κυκλοφορία του βιβλίου αιτήθηκε εμπειρογνώμων ασφάλειας του διαδικτύου, ο οποίος, σύμφωνα με σχετική αναφορά στο εν λόγω βιβλίο, είχε αρχικά κληθεί από τον δημοσιογράφο για να θωρακίσει τις συσκευές του τελευταίου, αντ’ αυτού όμως φέρεται να εγκατέστησε λογισμικό παρακολούθησης που επέτρεψε την παράνομη παρέμβαση στον προσωπικό υπολογιστή και τα αρχεία του.

Συμπληρώνεται πως κατά την ακρόαση της υπόθεσης ο δικηγόρος του Κατσώνη ζήτησε να εξεταστεί το αίτημα για απαγορευτικό διάταγμα μόνο σε συνάρτηση με την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων.

Στην απόφασή του ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Θεόδωρος Θεοδώρου διαπιστώνει ότι η αιτία της αγωγής για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων ήταν ουσιαστικά κεκαλυμμένη αγωγή λιβέλου και ως εκ τούτου απαιτείτο προσεκτικός έλεγχος από το δικαστήριο, ιδίως ως προς τα υποκείμενα κίνητρα του ενάγοντα.

Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της αγωγής αποσκοπούσε στην προστασία των εμπορικών συμφερόντων του Κατσώνη, γεγονός που αποδυνάμωσε την υπόθεσή του ότι οι εν λόγω πληροφορίες ήταν ιδιωτικές και, εν πάση περιπτώσει, εάν πετύχαινε στην αγωγή του η επιδίκαση αποζημίωσης ήταν απολύτως επαρκής ως μέσο αποκατάστασης. Ο δικαστής Θεοδώρου αναφέρει επίσης πως έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο Κατσώνης απέτυχε εντελώς να αμφισβητήσει την θέση του Δρουσιώτη ότι μπορεί να αποδείξει την αλήθεια της δημοσίευσής του.

Την απόφαση δίνει στην δημοσιότητα με ανακοίνωσή του ο δημοσιογράφος, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε τον Δρουσιώτη και επιδίκασε υπέρ του αποζημιώσεις για ηθική βλάβη από καταδίκη του σε αγωγή λιβέλου από τα κυπριακά δικαστήρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share this post