Tο CNN Turk κάνει λόγο για συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια

Tο CNN Turk κάνει λόγο για συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια

*Η Άγκυρα επιμένει στην αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. 

*Cumhuriye : “Οι αρμενικής καταγωγής πολίτες  στην Τουρκία γίνονται εκ νέου αντικείμενο της ρητορικής μίσους”.

Σενάρια συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου και σε δεύτερο χρόνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, διακινεί το CNN Turk. Όπως αναφέρεται  ο Ν. Δένδιας θα συναντήσει τον Μ. Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

Όπως γράφει το άρθρο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια, στο οποίο ομιλητής θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν το επιβεβαιώνει.

Να σημειωθεί ότι το CNN Turk ισχυρίζεται, στον επίλογο του δημοσιεύματος, πως αν η συνάντηση εξελιχθεί καλώς, θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, η Άγκυρα επιμένει στις αξιώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση νησιών –αναφέροντας ενδεικτικά το Καστελλόριζο.  Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «παραβιάζει την αποστρατιωτικοποιημένη κατάσταση νησιών όπως το Καστελλόριζο».

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο και αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ακάρ , σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolou , υποστήριξε ότι «ο πυρήνας των διαφορών είναι οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Κατηγόρησε δε την Ελλάδα για «τεράστιες εδαφικές αξιώσεις» με στόχο να περιορίσει την Άγκυρα στις ακτές της, προσθέτοντας πως η Τουρκία «έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο με μήκος περίπου 2.000 χιλιόμετρα».

Η Ελλάδα, είπε ,  διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελλόριζο, το οποίο έχει έκταση μόλις 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  «Αυτό το νησί απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι προφανές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί ούτε δίκαιοι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία “δεν επιθυμεί να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα καμίας χώρας και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω του διεθνούς δικαίου και των διαπραγματεύσεων” . Επίσης, ζήτησε  “αντικειμενικότητα κατά τη σύγκριση των ελληνικών και τουρκικών επιχειρημάτων”.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ακάρ είπε πως η επίλυσή του είναι δυνατή «μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Η εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Κωνσταντινούπολης δημοσιεύει τα βασικά σημεία ρεπορτάζ  της δημοσιογράφου Ζεχρά Όζντιλεκ  στην εφημερίδα ‘Cumhuriyet’, η οποία υποστηρίζει ότι οι  αρμενικής καταγωγής πολίτες  στην Τουρκία γίνονται εκ νέου αντικείμενο της ρητορικής μίσους με αφορμή τις συγκρούσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν αναρτήσεις με περιεχόμενο μίσους που στρέφονταν εναντίον των Αρμενίων της πόλης μας, ενώ υπάρχουν ενέργειες —όπως η αυτοκινητοπομπή που πέρασε προ ημερών από τον δρόμο του Αρμενικού Πατριαρχείου— και έφερε σημαίες του Αζερμπαϊτζάν, κίνηση που προκάλεσε ανησυχία.
Η δημοσιογράφος  επικαλείται δηλώσεις του στρατιωτικού Μουσταφά Ονσέλ για  «να μην εμπλακούν οι Αρμένιοι της Σταμπούλ  στα θέματα που αφορούν τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν» και προειδοποιεί   ότι η ανησυχία υπάρχει, «είτε πρόκειται για Αρμένιους, είτε για άλλες εθνικές ομάδες».
Στη συνέχεια συμπληρώνει τα εξής: «Ζουν ανάμεσά μας με ανησυχία και αυτό είναι ντροπή μας. Πολλοί Αρμένιοι πολέμησαν στο πλευρό μας στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. […] Εάν επιδεικνύουμε βία προς τους Αρμένιους πολίτες, όποτε ανακύπτει πρόβλημα με την Αρμενία, ή σε Ρωμιούς πολίτες, όταν υπάρχει αντίστοιχο ζήτημα με Ελλάδα, αυτό δείχνει πως χάνουμε την ιδιότητά μας να αποτελούμε λαό. Μια από τις βασικές ιδιότητες του λαού μας είναι η μεγαλοψυχία. Συνεπώς, πρέπει να εναντιωθούμε σε μια τέτοια πρακτική. Όσοι συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο προς τους Αρμενίους που ζουν ανάμεσα μας, είναι πράκτορες»

 

Share this post