Το χρονικό της δεύτερης μέρας στην Κύπρο της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το χρονικό της δεύτερης μέρας στην Κύπρο της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

“Ήταν νεανικό μου όνειρο να επισκεφθώ τις Πλάτρες , όπου κατά τον νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη “τα αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς” και ορισμένες από από της εξαιρετικές εκκλησίες- μνημεία της περιοχής του Τροόδους. Εντυπωσιάστηκα και είμαι ευτυχής, γιατί πραγματοποίησα το νεανικό μου όνειρο” , μας δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Μονή της Παναγίας του Άρακος. Την υποδέχτηκαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, αρχιμ. Φώτιος Ιωακείμ, οι κοινοτάρχες Λαγουδερών και Σαράντη , καθώς και κάτοικοι των δύο κοινοτήτων. 

Ο αρχιμ. Φώτιος , μετά το καλωσόρισμα, πρόσφερε στην κυρία Σακελλαροπούλου ένα τόμο με επιστημονικές εργασίες για την Μονή της Παναγίας του Άρακος, η οποία από το 1985 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης , πρόσφερε αντίγραφο εικόνας της Παναγίας του Άρακος. Οι κοινοτάρχες Λαγουδερών και Σαράντη της έδωσαν αναμνηστική πλακέτα της επίσκεψης της και οι κάτοικοι άνθη .

Η εκκλησία της Μονής  οικοδομήθηκε μέσα στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα και , σύμφωνα με  γραπτές πηγές, εξακολούθησε να λειτουργεί μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η εκκλησία εσωτερικά είναι κατάγραφη με σπουδαίες τοιχογραφίες.  Πρόκειται,  σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων , για εξαιρετικής ποιότητας υστεροκομνήνειες τοιχογραφίες, οι οποίες αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη σειρά τοιχογραφιών της Μέσης Βυζαντινής περιόδου στην Κύπρο.

Δεδομένου ότι στην  Κωνσταντινούπολη δεν σώθηκε σχεδόν τίποτα από την περίοδο αυτή, τότε γίνεται αντιληπτή η θέση  του  συγκεκριμένου μνημείου στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. Επιγραφή, που βρίσκεται πάνω από τη βόρεια είσοδο της εκκλησίας, πληροφορεί ότι  διακοσμήθηκε με δαπάνη του Λέοντος Αυθέντη το Δεκέμβριο του 1192. Ο ζωγράφος της Παναγίας του Άρακος ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με το Θεόδωρο Αψευδή, ο οποίος στα 1183 ζωγράφισε την Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο. Μετά την ξενάγηση η κυρία Σακελλαροπούλου γεύτηκε προϊόντα των δύο κοινοτήτων , με τα οποία την φίλεψαν γυναίκες των δύο κοινοτήτων. 

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας άρχισε από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας , τα δρομάκια της περιοχής και την Παναγία Φανερωμένης. Για την περιοχή και την ιστορία της την ενημέρωσε η επίτιμη πρόεδρος του Συνδέσμου ξεναγών , Τιτίνα Λοϊζίδου.

 Στη συνέχεια η κ. Σκελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, απέτισε φόρο τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα.   Η επίσκεψη συνέπεσε μια  μέρα μετά την 64η επέτειο των απαγχονισμών των ηρώων της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη. Στο χώρο ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσο Σοφοκλέους,  και κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τα 13 μνήματα των ηρώων του 1955-59.

Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».
Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη συνοδεία του υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη,  επισκέφθκηε και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου υπάρχει ομοίωμα του αεροσκάφους  «Νοράτλας» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε από λάθος της κυπριακής αεράμυνας  τον Ιούλιο του 1974. Από τον Τύμβο η κυρία Σακελλαροπούλου πήγε στην Μαλούντα, στο
στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ . 

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης-Στ. Ιωαννίδης

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου πήγε στον  ιερό ναό της Μονής του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην ορεινή Κακοπετριά, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Την υποδέχθηκαν  ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών,  Κώστας Χαμπιαούρης, ο πρόεδρος του συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας και κοινοτάρχης Ευρύχου, Ξενοφών Ξενοφώντος , και αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής , στην οποία υπάγεται ο ιερός ναός . Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης αποτελεί μοναδικό, σωζόμενο στην Κύπρο, παράδειγμα καθολικού βυζαντινής Μονής η ίδρυση της οποίας τοποθετείται, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Τότε χρονολογείται ο ναός , ενώ οι παλαιότερες γραπτές μαρτυρίες  για τη μονή, ανάγονται στα τέλη του 13ου-αρχές του 14ου αιώνα.
                                           ΦΩΤΟ ΙΑΚ
Η μονή αυτή ήκμασε τόσο κατά τη Μέση Βυζαντινή περίοδο όσο και κατά τη Φραγκοκρατία, ενώ κατά το 18ο αιώνα επήλθε η παρακμή, με αποτέλεσμα να διαλυθεί μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.  Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού ανήκει στην κατηγορία του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Αρχικά κτίστηκε χωρίς νάρθηκα και χωρίς την αμφικλινή στέγη, η οποία καλύπτει σήμερα ολόκληρη την εκκλησία. Αυτή η μεταγενέστερη ξύλινη στέγη, στρωμένη με επίπεδα αγκιστρωτά κεραμίδια που κατασκευάζονται στην περιοχή του Τροόδους, έδωσε την προσωνυμία «της Στέγης» στον Άγιο Νικόλαο, τουλάχιστον από το 13ο αιώνα. Ο νάρθηκας προστέθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα. Άλλες μεταγενέστερες προσθήκες και επεμβάσεις αλλοίωσαν την αρχική όψη της εκκλησίας και, σε μερικές περιπτώσεις, κατέστρεψαν σημαντικές τοιχογραφίες.
ΦΩΤΟ ΙΑΚ
Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης είναι διακοσμημένος εσωτερικά με τοιχογραφίες που τοποθετούνται χρονολογικά σε διάφορες περιόδους, οι οποίες καλύπτουν ένα διάστημα πέραν των 600 χρόνων. Οι αρχαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και είναι οι σημαντικότερες της εποχής αυτής που σώζονται στην Κύπρο. 
Το μεσημέρι η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας φιλοξενήθηκε στις Πλάτρες, όπου ο επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών,  Κώστας Χαμπιαούρης, παρέθεσε γεύμα. Στην  αίθουσα,  που φέρει το όνομα του  ποιητή Γιώργου Σεφέρη και  στεγάζεται στην παλιά Αγορά των Πλατρών ο κοινοτάρχης χωριού επέδωσε στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  το “Χρυσό Κλειδί” της Κοινότητας και την ανακήρυξε επίτιμη δημότη των Πλατρών. “Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια υποδοχή, με συγκινείται ιδιαίτερα. Πράγματι Πις πλάτρες τις ξέρουμε όλοι από τον στοίχο του Σεφέρη. είχα ακούσει πολλά, για το όρος Τρόοδος, τις βυζαντινές εκκλησιές, την ομορφιά που μας αποκαλύπτεται” , δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.   Περηφάνια και τιμή ,  που για πρώτη φορά πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον τόπο τους,  εξέφρασαν   κάτοικοι της περιοχής.

Σε ορεινές κοινότητες του Τροόδους βρέθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να γνωρίσει από κοντά τις Πλάτρες, το χώρο που μάγεψε τον νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.Την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε, στην παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, με ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, ενώ ακολούθησε περιδιάβαση στις Πλάτρες.

Σε γεύμα που παραχώρησε προς τιμή της, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως η επίσκεψη στην Κύπρο, «η οποία είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνει το αμέριστο ενδιαφέρον σας για την Κύπρο και το λαό της αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς μας».

Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου στην Κύπρο και στις Πλάτρες «όπου τα αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς», ο Κώστας Χαμπιαούρης είπε πως η επιθυμία της να επισκεφθεί την κοινότητα όπου περπάτησε και εμπνεύστηκε ο μεγάλος νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, «μας συγκινεί και μας τιμά ιδιαίτερα».

Τέλος, ευχήθηκε στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου και στην ελληνική αντιπροσωπεία «καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας».

 

Share this post