Η ανέγερση τεμένους από τον Ερντογάν για να “επισκιάσει” την αίγλη του ιστορικού Ναού
Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου φέρνει στην ορθόδοξη ομογένεια της Πόλης, το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δένδρο που στολίστηκε στον αυλόγυρο της εμβληματικής εκκλησίας, της Αγίας Τριάδας στην πλατεία Τακσίμ.
Κάτω από το φωτεινό άστρο στην κορυφή, δεσπόζει το 2021 της νέας χρονιάς, αλλά τα βλέμματα έλκει ο αριθμός 30 που σηματοδοτεί την χρυσή τριακονταετία πατριαρχίας, του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, την χρονιά που έρχεται. Ευχές για υγεία και πρόοδο, ελπίδα για το καλύτερο αύριο και προσμονή στις χαρές της ζωής.
Από το Ταξίμ αρχίζει η μεγάλη του Πέραν οδός, η σημερινή Ιστικλάλ, με τα σπουδαία καταστήματα, τα εστιατόρια, τους σινεμάδες, τις πρεσβείες, τα σχολεία, τις εκκλησίες.
Ευρωπαίοι, Ελληνες, Φραγκολεβαντίνοι, Εβραίοι έδιναν ζωή και μεγαλείο σε αυτόν τον δρόμο που, όσοι τον θυμούνται πριν από τις καταστροφές του Σεπτέμβρη 1955 και τις απελάσεις του 1964 , λένε «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς την ατμόσφαιρα του Πέραν».
Στο καλύτερο κομμάτι του Πέραν, κοντά στην πλατεία Τακσίμ, είχε εγκαινιαστεί το 1880, ανήμερα του Σταυρού, η Αγία Τριάδα, χτισμένη με σχέδιο του αρχιτέκτονα Ποντεσάρρου, που αργότερα έφυγε για το Παρίσι. Τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο έκανε ο αυτοκρατορικός κάλφας Βασιλάκης εφέντης Ιωαννίδης. H αποπεράτωση του ναού έγινε με δάνειο 4.000 χρυσών λιρών από τους μεγάλους ευεργέτες Ευστάθιο Ευγενίδη, Παύλο Στεφάνοβικ Σκυλίτση, Γεώργιο Ζαρίφη και Γεώργιο Κορωναίο. H Αγία Τριάδα, ναός ευρύχωρος, με αρχιτεκτονικό ύφος που συνδυάζει την αναγεννησιακή Δύση και τη Βυζαντινή Ανατολή, συμβόλιζε τότε την ισχύ των Ρωμιών που αυξάνονταν και ευημερούσαν. Το 1955, στα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου, ο ναός – στόχος υπέστη σοβαρότατες φθορές, και ήταν σε κακή κατάσταση. Έπειτα από επιδιορθώσεις άρχισε να λειτουργεί και πάλι. H απόφαση του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για την ανακαίνισή της, και την αναγέννησή τ είναι ένας φόρος τιμής στο ελληνικό παρελθόν της Πόλης, αλλά και στο σύγχρονο πρόσωπο της πάντα γοητευτικής Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Τριάδα αποτελεί καμάρι για την Ελληνική Ομογένεια της Πόλης, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και σε αυτήν αντικατοπτρίζεται το σύνολο της ιστορίας της Ρωμαίκης Κοινότητας.
Ο Ιερός ενοριακός – κοινοτικός Ναός της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, βρίσκεται κοντά στη κεντρική πλατεία Τακσιμ της Κωνσταντινούπολης. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Πολύβιος Στράντζαλης: «Το Σταυροδρόμι είναι η περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την παλιά Κωνσταντινούπολη. Αρχίζει από το τέλος του Γαλατά και φτάνει μέχρι το Σισλί. Περιλαμβάνει τις συνοικίες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της Μεγάλης Οδού του Πέραν. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τους Έλληνες της Πόλης που διέσχιζαν την περιοχή και σχημάτιζαν έναν σταυρό. Η περιοχή επίσης λεγόταν και «Πέραν» διότι ήταν απέναντι από την ακτή του Κεράτιου κόλπου.
Η ονομασία αυτή αναφέρεται και στα «Γεωγραφικά» του Στράβωνος, όσον και στο «Βοσπόρου ανάπλουν» του Διονυσίου του Βυζαντίου το 196 μ.Χ. Την περιοχή οι Τούρκοι την αποκαλούν Beyoglou, λόγω του γεγονότος ότι εκεί κρατήθηκε ο Πρίγκιπας της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος, Δαβίδ Κομνηνός». Από τις αρχές του 17ου αιώνα άρχισαν να εγκαθίστανται στη περιοχή Ρωμιοί και το 1780 ιδρύθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο Σταυροδρομίου. Οι Ορθόδοξοι του Πέραν αυξανόντουσαν συνεχώς και το 1804 χτίσθηκε ο πρώτος Ναός της Ελληνικής Κονότητας, των Εισοδίων της Θεοτόκου, το 1861 ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το 1880 ο Ναός της Αγίας Τριάδος.
Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, υπήρχε παλαιότερα ξυλόκτιστος ναός, που τιμόταν στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Όμως δεν επαρκούσε να καλύψει τις αυξημένες λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων και για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε η ανέγερση μεγαλοπρεπούς λιθόκτιστου ναού.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1867, διορίσθηκε η επιτροπή ανέγερσης του νέου ναού που αποτελούσαν οι: Γεώργιος Παντζείρης, Μιχαήλ Σεϊμήρης, Σταμάτιος Αγέλαστος, Μιχαήλ Παναγιωτίδης, Μιχαήλ Γκιώνης και Αντώνιος Ιωαννίδης. Στις 13 Αυγούστου του ιδίου έτους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Στ΄ συμπαραστατούμενος από τον επίσκοπο Παμφύλου Διονύσιο, έθεσε το θεμέλιο λίθο του ναού. Αρχιτέκτονας γιά την ανέγερση του ναού, επιλέχθηκε ο Βασιλάκης Ιωαννίδης Εφένδης.
Τα οικονομικά προβλήματα τα οποία προέκυψαν κατά την αποπεράτωση του έργου, καλύφθηκαν με την έκδοση λαχείου και το δανεισμό από εύπορους ομομγενείς. Ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου) του 1880, τελέσθηκαν τα εγκαίνεια του Ναού, με κάθε επισημότητα προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ και συλλειτουργούντων πολλών συνοδικών Αρχιερέων.
Ο Ναός περιβάλλεται από μεγάλο κήπο, ο οποίος συνορεύει με την αυλή του παραπλεύρως κείμενου Ζάππειου Παρθεναγωγείου. Στη περίμετρό του Ναού υπάρχουν βοηθητικά κτίσματα τα οποία διατηρούνται και χρησιμεύουν μέχρι σήμερα. Κατά το παρελθόν στα κτήρια αυτά στεγάζονταν η ενοριακή σχολή της Αγίας Τριάδος (έκλεισε το 1979 λόγω έλλειψης μαθητών), το «οικονομικόν συσσίτιον» και το ιατρείο της ενορίας, το οποίο διέθετε εργαστήριο, μηχάνημα ραδιολογίας και οδοντιατρείο. Ανέστειλε τη λειτουργία του, το 1978, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και ασθενών.
Μετά τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια των δεκαετιών ’50 – ‘80, ο αείμνηστος βιομήχανος και επιχειρηματίας Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Άρχων Μέγας Λογοθέτης και Μέγας Ευεργέτης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δώρισε το ποσό των ενενήντα χιλιάδων Αμερικανικών δολλαρίων, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να τα διαθέσει, όπου αυτός θεωρούσε σκόπιμο. Με το ποσό αυτό πραγματοποιήθηκαν ανακαινιστικά έργα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του Ναού, τα οποία διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια. Τα επίσημα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ναού, έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2003. Ο Ναός βρίσκεται πλέον σε καθημερινή χρήση, ενώ κάθε Κυριακή τελείται η Θεία Λειτουργία.
Μετά τα γεγονότα του 2013 στο πάρκο Γκεζί , κοντά στην πλατεία Τακσίμ , ο Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε την “ευφάνταστη ιδέα” για την ανέγερση ενός τεράστιου τεμένους , που πριν ξεσπάσει η πανδημία η οικοδόμηση ήταν προς το τέλος, προφανώς για να “επισκιάσει” τον ναό της Αγίας Τριάδας. Το τζαμί χτίστηκε σε έκταση 1.482 μέτρων και το ύψος του ανέρχεται στα 30 μέτρα, δηλαδή τόσο ψηλό όσο η Αγία Τριάδα. Ενα πάρκινγκ κάτω από τζαμί θα μπορεί να χωρέσει ως 180 αυτοκίνητα.
Ψηφιακή μακέττα του τζαμιού σην πλατεία Ταξίμ
Το τζαμί είναι το πρώτο στην πλατεία Ταξίμ και βρίσκεται λίγα βήματα από την Αγία Τριάδα, από την Συρο-ορθόδοξη εκκλησία Meryem Ana και από την καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Η κατασκευή τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ καταγγέλθηκε από του αντιπάλους του Ερντογάν ως “σύμβολο έντονης ισλαμοποίησης της Τουρκίας. Η πλατεία Τακσίμ είναι ένα ύψιστο σύμβολο διαμαρτυρίας στην Τουρκία και έγινε σύμβολο στις διαδηλώσεις του 2013”.
Απόκτηση αυτοκινήτου για τις ανάγκες των ενοριτών
Πριν μερικές μέρες η Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου ανακοίνωσε την απόκτηση ενός οκταθέσιου μίνι βαν μεταφοράς προσωπικού, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες των ενοριτών της Κοινότητας μας, αλλά και άλλων αναγκών της Ομογένειας.
Η απόφαση της Εφοροεπιτροπής για την απόκτηση του μίνι βαν ελήφθη εξ αφορμής της πανδημίας του κορονοϊού και της αυξημένης, λόγω συνθηκών, ανάγκης για ασφαλή μεταφορά του ενοριτών μας με απολυμασμένο μέσο μεταφοράς. Το όχημα θα εξυπηρετεί, κατά προτεραιότητα, τις ευπαθείς ομάδες των Ομογενών της περιοχής μας, και μάλιστα όσους χρειάζεται να επισκεφθούν νοσοκομείο ή γιατρό. Επίσης θα διευκολύνει την μετακίνηση πιστών από τις κατοικίες τους προς τους ναούς της Κοινότητος, μετ’ επιστροφής, για την παρακολούθηση των ακολουθιών. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα διοργανώνονται εκδρομές αναψυχής τις Κυριακές και άλλες ημέρες, σε διάφορες περιοχές της Πόλης, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται εγκαίρως προσυνεννόηση με την Κοινότητα. Το μίνι βαν θα είναι, στο μέτρο του δυνατού, στη διάθεση και άλλων ομογενειακών Κοινοτήτων.
Το όχημα παρελήφθη και ετελέσθη αγιασμός, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας, στο προαύλιο της Αγία Τριάδας στο Τακσίμ . Η αγορά του αυτοκινήτου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Κοινότητας και η εξόφλησή του θα γίνει μέσω τραπεζικού δανείου σε 24 μηνιαίες δόσεις.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως , Γερμανός προσέφερε ήδη 10.000 λίρες Τουρκίας ως προκαταβολή. Η Κοινότητα , της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπαλιάρης, ευχαριστεί θερμά τον Σεβασμιότατο για την προσφορά του, η οποία είναι συνεπής με την επί δεκαετίες διακονία του στην Κοινότητα Σταυροδρομίου .