Το αρχαίο DNA αποκαλύπτει μυστικά των θυμάτων της Πομπηίας
Μια διεπιστημονική προσέγγιση για την πόλη , που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας είναι ένα από τα 54 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Ιταλία, χάρη στη μοναδικότητά του: η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς και θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Μια διεπιστημονική προσέγγιση παρουσιάζει με βιοαρχαιολογικές και παλαιογονιδιωματικές αναλύσεις δύο ανθρώπινων υπολειμμάτων της Πομπηίας από το Casa del Fabbro.
Οι επιστήμονες από την Ιταλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τους Γκαμπριέλε Σκοράνο και Σερένα Βίβα των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Σαλέντο (Λέτσε), αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν τους σκελετούς δύο ατόμων(ενός άνδρα 35-40 ετών και μίας γυναίκας άνω των 50 ετών) που είχαν ανακαλυφθεί στον Οίκο του Τεχνίτη στην Πομπηία και από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα DNA. Τελικά κατέστη δυνατό να γίνει ανάγνωση του πλήρους γονιδιώματος μόνο του άνδρα.
Η σύγκριση με DNA από 1.030 άλλους αρχαίους σκελετούς και 471 σύγχρονους Δυτικοευρωπαίους δείχνει ότι το DNA του άτυχου άνδρα της Πομπηίας είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με εκείνο των σύγχρονων κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας και όσων ζούσαν στην Ιταλία κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Επίσης, το γενετικό υλικό του έχει γονίδια που συνήθως βρίσκονται στη Σαρδηνία. Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε προσβληθεί από ένα βακτήριο, που προκαλεί φυματίωση.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα κατορθώσουν να «διαβάσουν» το πλήρες γονιδίωμα και άλλων σκελετών της Πομπηίας, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη γενετική ιστορία και στις ζωές του πληθυσμού της.
Συμπερασματικά, η μελέτη των επιστημόων καταδεικνύει τη δύναμη μιας συνδυασμένης προσέγγισης για τη διερεύνηση αρχαίων ανθρώπων και επιβεβαιώνει τη δυνατότητα ανάκτησης αρχαίου DNA από ανθρώπινα λείψανα της Πομπηίας. Τα αρχικά ευρήματα παρέχουν τα θεμέλια για την προώθηση μιας εντατικής και εκτεταμένης παλαιογενετικής ανάλυσης προκειμένου να ανακατασκευαστεί η γενετική ιστορία του πληθυσμού από την Πομπηία, έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο.
*Διαβάστε αναλυτικά στα αγγλικά το ρεπορτάζ του BBC