Το απόγευμα σύσκεψη Αναστασιάδη -ΥΓ με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα
Ερωτήματα για το σφαγείο , όπου εντοπίστηκαν 92 κρούσματα. Αλλοδαποί εργάτες , σύμφωνα με καταγγελίες, ζουν σε εξευτελιστικές συνθήκες.
Προβληματισμό και σκέψεις για καθολικό lockdown φέρνει το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε το Σάββατο αλλά και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία μας, ο οποίος ολοένα και αυξάνεται.
Το Σάββατο, καταγράφηκε ο ψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων COVID-19, από την εμφάνιση της πανδημίας στην Κύπρο, σπάζοντας το φράγμα των 300, και συγκεκριμένα 314, με ένα νέο cluster 92 θετικών στον ιό, σε σφαγείο στη Λευκωσία, το μεγαλύτερο που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν άλλα 116 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο μόλις 2.803 εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά και ο υψηλότερος αριθμό νοσηλευομένων από την ημέρα έναρξης της πανδημίας, καθώς στα δύο νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά 77 ασθενείς.
Νέες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιείται στις 19:00 σήμερα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας.
Μετά από το αρνητικό ρεκόρ του Σαββάτου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή μετά το μεσημέρι, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και λήψη σχετικών αποφάσεων μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν σημειωθεί.
Μόνο την τελευταία βδομάδα, ανακοινώθηκαν 1.308 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι ασθενών με covid-19. Ανάμεσα σε αυτά, τα 39 εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στην Λεμεσό και 92 σε σφαγείο στην επαρχία Λευκωσίας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 5,987.
Την περασμένη Δευτέρα νοσηλεύονταν συνολικά 40 ασθενείς τόσο στο νοσοκομείο αναφοράς, όσο και στην μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας. Τρεις ημέρες μετά και συγκεκριμένα την Πέμπτη ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν εκτοξεύτηκε σε εξήντα πέντε. Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο ο αριθμός έφτασε τους 70 νοσηλευόμενους, ενώ μέχρι χθες 69 άτομα νοσηλεύονταν στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, το μέλος της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης αρκέστηκε να πει ότι σκοπός της αποψινής σύσκεψης είναι η ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης, όπου θα γίνει αναφορά των δεδομένων μέχρι τώρα.
«Ουσιαστικά θα γίνει μια συζήτηση για το πού βρισκόμαστε μέχρι τώρα και ποια θα είναι η πιθανή εξέλιξη της επιδημίας στην Κύπρο και κατά πόσο θα παραστεί ανάγκη για ενίσχυση μέτρων ή για οτιδήποτε άλλο», είπε.
Σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν για Λεμεσό και Πάφο έχουν ισχύ μέχρι τις 16 του μήνα. «Θεωρώ ότι ενόψει της κατάστασης που παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Κύπρο, που είναι σταθερά επιβαρυμένη, κάποιες επιδημίες που εντοπίσαμε την τελευταία εβδομάδα και την επιδείνωση των δεικτών νοσηλείας, θα συζητήσουμε κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν να γίνουν πιο αυστηρά και ποια άλλα μέτρα θα τεθούν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά», σημειώνοντας ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ήδη συζητηθεί από τον Οκτώβριο, γιατί ο προγραμματισμός από πλευράς της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν με βάση όχι μόνο τις παρατηρήσεις, αλλά και με τις πιθανές εκβάσεις.
«Εμείς θεωρούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των νοσηλευόμενων σε εντατικές και το ποσοστό πληρότητας είναι το σημαντικότερο κριτήριο, που θα μας καθορίσει την ανάγκη για την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων.
Όλοι οι δείκτες και τα ποσοστά πληρότητας αυξάνονται. Αυτό αναμενόταν δεδομένης της εξέλιξης, που πήρε αυτή η έξαρση τον Οκτώβριο, το τεράστιο ιϊκό φορτίο, που έχει συσσωρευθεί και θα δούμε καθημερινά αυτοί οι δείκτες να επιδεινώνονται περαιτέρω. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική γιατί θα μας δείξει πού πηγαίνουμε από απόψεως νοσηλευόμενων και τι θα χρειαστεί αντίστοιχα από απόψεως μέτρων», ανέφερε.
Σε ερώτηση, αν θα υπάρξει ένα δεύτερο lockdown, ο Δρ Τσιούτης είπε πως δεν γνωρίζει. «Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια βεβαρημένη εικόνα στην Κύπρο κι όλες οι συζητήσεις ήταν γύρω από ενδεχόμενο lockdown με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και μια τάση απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η συνεργασία και η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και η προστασία της υγείας. Αυτό θα γίνει μόνο με την συνειδητοποίηση του ρόλου που έχει ο καθένας μας με τα πολλά και βασικά μέτρα που έχουμε για να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας», είπε.
Σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσουμε την Ελλάδα που έχει επιβάλει lockdown, τόνισε ότι δεν ακολουθούμε την Ελλάδα. «Η Ελλάδα ακολούθησε άλλες χώρες γιατί είχαν την ίδια πορεία με χρονική καθυστέρηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς. Έχουμε μια σημαντική χρονική καθυστέρηση με τις υπόλοιπες χώρες λόγω του ότι τα μέτρα που είχαμε και όλοι οι έλεγχοι που κάναμε στη διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά που δημιούργησε μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της έξαρσης που έγινε πολύ ενωρίτερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα προς ένα τα μέτρα μας μέχρι τώρα ήταν καθαρά στοχευμένα και προσαρμοσμένα στα τοπικά μας χαρακτηριστικά. Εγώ διαφωνώ ότι ακολουθούμε την Ελλάδα κι είναι μια παρανόηση που πρέπει να την αποβάλουμε», συμπλήρωσε.
Στο “μικροσκόπιο” της Αστυνομίας θα βρεθούν οι συνθήκες διαμονής και εργασίας των αλλοδαπών εργατών στο σφαγείο κρεάτων στην κοινότητα Κάτω Μονής της επαρχίας Λευκωσίας, όπου καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 92 κρούσματα κορωνοϊού. Ήδη οι ασθενείς κορωνοϊού έχουν διακομιστεί σε τουριστικό κατάλυμα για να περιοριστούν, ενώ το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση για αυτοπεριορισμό των επαφών τους.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι οποιοδήποτε καταγγελία για το συγκεκριμένο θέμα θα διερευνηθεί από τις Αρχές, ενώ τυχόν υπόνοιες για παραβίαση προνοιών του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου θα εξεταστούν κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας, όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού γηροκομείου στη Λεμεσό.
“Η Αστυνομία είναι εκεί, βοήθησε στην μεταφορά των προσώπων σε χώρο απομονωμένους για να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης και άλλων προσώπων και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο η Αστυνομία θα συνδράμει.”
Σοβαρές καταγγελίες υπέβαλε πάντως μέσω twitter, o βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ίναι αδύνατη η ιχνηλάτηση καθώς οι υπαλλήλοι του σφαγείου τριγυρνούσαν στα γύρω χωριά μέσα στο γενικό πληθυσμό, ενώ κάποιοι κάνουν μεταφορές σε όλη την Κύπρο.
Καταγγελια που έλαβα εκ των εσσω για Cypra No 1: "Οι αλλοδαποί εργάτες του σφαγείου ζουν σε άθλιες συνθήκες στιβαγμένοι σε κοντέινερς 5-6 άτομα μαζι πολλές φορές χωρίς νερό !!!!
Δεν λειτουργούν ούτε τηρούνται Υγειονομικά πρωτοκολλα στο σφαγείο." #cyprus— George Perdikis (@gperdikes) November 8, 2020
Καταγγελια Νο 2 εκ των εσσω για Cypra:
Αυτοί οι υπάλληλοι που έχουν μολυνθεί κυκλοφορούσαν στην Κ. Μόνη,στην Ορουντα στο Μενοικο και στα γύρω χωριά μεσα στο γενικό πληθυσμό χωρίς κανένα μέτρο ενω κάποιοι κάνουν μεταφορές σε όλη τη Κύπρο.Αδύνατη η ίχνηλατηση #Cyprus— George Perdikis (@gperdikes) November 8, 2020
Ο ageliaforos υπέβαλε γραπτό ερωτηματολόγιο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στον υπουργό Γεωργίας. Ο πρώτος μας ενημέρωσε ότι το διαβίβασε στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ο γ.δ. του Υπουργείου Γεωργίας μας είπε ότι θα απαντηθούν οι ερωτήσεις, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου.
Οι ερωτήσεις είναι: