Το Ανώτατο επικύρωσε τις αποκοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Το Ανώτατο επικύρωσε τις αποκοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

*Η απόφαση του Ανωτάτου δικαίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία

*Γενικός Εισαγγελέας : Πολυσήμαντη η απόφαση. 

*Γλ. Χατζηπέτρου, γ.γ. ΠΑΣΥΔΥ: Σεβαστή η απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε  σήμερα , κατά πλειοψηφία , αποδεκτές τις εφέσεις,  που καταχωρήθηκαν κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα μετά το 2012, ανατρέποντας την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου.
Η απόφαση δικαιώνει τη Δημοκρατία σε μια δύσκολη συγκυρία, που καλείται να διαχειριστεί το μεγάλο δημοσιονομικό βάρος της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.

Αν οι εφέσεις απορρίπτονταν ,  το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στους δημοσίους, που προσέφυγαν κατά της Δημοκρατίας και υπολογίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στα €800 εκ. Σε περίπτωση που η απόφαση εφαρμοζόταν σε όλο το δημόσιο, το δημοσιονομικό κόστος θα έφτανε τα €3 δισ.
H απόφαση της πλειοψηφίας, συντάχθηκε από τους Μύρωνα Νικολάτο (πρόεδρο)  και Οικονόμου και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.

Ο δικαστής Ναθαναήλ, ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφώνησε  και η κ. Πούγιουρου. Ο κ. Παρπαρίνος, ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας,  όπως και ο Λιάτσος.
Ο δικαστής Γιασεμής ετοίμασε απόφαση με το ίδιον αποτέλεσμα,  αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας.
Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες,  που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι νόμοι κρίθηκαν πρωτόδικα ως αντισυνταγματικοί,  διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτούντες υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.
Στη σημερινή του απόφαση το Ανώτατο κρίνει τους νόμους ως συνταγματικούς, δικαιώνοντας τη θέση της Δημοκρατίας ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το κράτος μπορεί να περιορίσει, μερικώς, τους μισθούς.
Η κυβέρνηση αποφάσισε το 2018 να προχωρήσει σε σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων μέχρι το 2022, κάτι που εφαρμόζεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Με την απόφαση του, το Ανώτατο διευκολύνει την κυβέρνηση σε περίπτωση που χρειαστεί να περιορίσει εκ νέου – λόγω της υγειονομικής κρίσης – τις μισθολογικές αυξήσεις ή τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο, αφού θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία, αντί πλειοψηφία δύο τρίτων που θα χρειαζόταν για να τροποποιήσει το άρθρο 23 του Συντάγματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, χαρακτήρισε “πολυσήμαντη την απόφαση”. Σημείωσε πως το βασικό της μήνυμα, είναι ότι τα βασικά δικαιώματα στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, είναι απολύτως σεβαστά, όμως το κράτος μπορεί να προβεί σε περιορισμούς τελείως αιτιολογημένους και αναλογικούς ως προς τον σκοπό που στοχεύουν.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να μπορεί να δράσει με ανάλογο τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου σε  δήλωση στη StockWatch ανέφερε, πριν την ανακοίνωση της απόφασης ότι αυτή « θα είναι τελεσίδικη και εμείς θα τη σεβαστούμε από την αρχή μέχρι το τέλος».

Share this post