Το άνοιγμα της Μονής της Χώρας για προσευχή στους μουσουλμάνους, ανακοίνωσε η ΓΔΒ

Το άνοιγμα της Μονής της Χώρας για προσευχή στους μουσουλμάνους, ανακοίνωσε η ΓΔΒ

Βυζαντινή εκκλησία, 1550 χρόνων,  ανασκάφθηκε στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια της Καρίας

Κωνσταντινούπολη,

Μηνάς Βασιλειάδης

Το πιο σημαντικό έργο του περασμένου έτους ήταν πως «η συντήρηση και αναστήλωση» της Αγίας Σοφίας ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων (ΓΔΒ), δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Anadolu’, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Μπουρχάν Έρσοϊ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οσονούπω θα ανοίξει και η Μονή της Χώρας για προσευχή στους μουσουλμάνους. Σύμφωνα με το ‘Anadolu’, ο κ. Έρσοϊ σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες προετοιμασίες για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί (Καριγιέτζαμί), μετατροπή για την οποία —όπως υπενθύμισε— εκδόθηκε σχετικό διάταγμα με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της ΓΔΒ διευκρίνισε ότι θα διεξαχθεί σε ένα δεύτερο στάδιο διαγωνισμός για τη Μονή γύρω στον Απρίλιο – Μάιο και προς τα τέλη του έτους το Καριγιέτζαμί θα ανοίξει στην λατρεία των μουσουλμάνων. Με την ελπίδα ότι κατά τη χρήση, ως τζαμί, θα προστατευτεί η ιστορική υφή του μνημείου με τα μοναδικά στον κόσμο ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, ο κ. Έρσοϊ γνωστοποίησε ότι «θα ανοίξουμε στη λατρεία το σημείο του χαρεμιού.

Δεν θα υπάρξει αλλοίωση στα μοτίβα και στις νωπογραφίες,  διότι αποτελεί έργο της UNESCO και πολιτιστική κληρονομιά. Αποτελεί καθήκον όλων των ανθρώπων — και όχι μόνο των μουσουλμάνων— η προστασία αυτών των έργων. Εμείς εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τα έργα αυτά», υποστήριξε.

ΕΞΑΛΛΟΥ , στο πλαίσιο ανασκαφών στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια της Καρίας, στην επαρχία Μούγλα της σημερινής Τουρκίας, ήρθε στο φως η  βάση μιας βυζαντινής εκκλησίας,  η ηλικία της οποίας πλησιάζει τα 1550 χρόνια. Η περιοχή έχει προστεθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2015 και μάλιστα αρχαιολόγοι την έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Μπιλάλ Σογκούτ, επικεφαλής των ανασκαφών της Στρατονικείας, δήλωσε ότι η αρχαία πόλη – γνωστή και ως πόλη μονομάχων – διατήρησε τη σημασία της κατά την ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική και τουρκική περίοδο.

Ο Σογκούτ είπε ότι η ανασκαφική ομάδα έφτασε στην εκκλησία, που χτίστηκε μετά από σεισμό το 365 μ.Χ. Πρόσθεσε ότι η εκκλησία παρέμεινε στο πρώτο τέταρτο του 7ου αιώνα. Αργότερα, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο. Είπε ότι πραγματοποίησαν τις περισσότερες ανασκαφές στην περιοχή, που ονομάζεται Δυτική Οδός της πόλης, προσθέτοντας ότι: “εδώ, χτίστηκε μια εκκλησία στο δρόμο με τους κίονες. Αργότερα, όταν η εκκλησία καταστράφηκε, η περιοχή μετατράπηκε σε νεκροταφείο τη βυζαντινή περίοδο, τον 7ο αιώνα μ.Χ”.

Επίσης, ανέφερε ότι η ομάδα εργάζεται στον χώρο, όπου βρίσκονταν τόσο οι τάφοι όσο και η εκκλησία, προσθέτοντας ότι επί  του παρόντος γίνεται αποκατάσταση στα καλύμματα δαπέδων της εκκλησίας.” Τέλος, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά μαρμάρινα χρώματα για το δάπεδο  της εκκλησίας και  ότι έχουν εντοπίσει 62 τάφους στην περιοχή μέχρι στιγμής.

 

 

 

Share this post