«Το αηδόνι του τρένου και άλλες ιστορίες» της Μαριάνας Τζιαντζή

«Το αηδόνι του τρένου και άλλες ιστορίες» της Μαριάνας Τζιαντζή

Στο νέο της βιβλίο με ευαισθησία, η ιδιαίτερα παρατηρητική Μαριάννα Τζιαντζή περιγράφει εικόνες της καθημερινότητάς μας, μέσα από τις έγνοιες, τους φόβους και τις ελπίδες απλών λαϊκών ανθρώπων, εστιάζοντας σε σημεία στα οποία δεν κάθεται αμέσως το βλέμμα.

…..Μια γιαγιά που συνομιλεί με ένα ΑΤΜ, μια κυρία που αγαπά τα σκυλιά και τις επώνυμες τσάντες, μια άλλη κυρία που οργανώνει γεύματα αγάπης για απρόθυμους ανέργους, ο θρύλος ενός τραγουδιστή των τρένων, οι κάλτσες των απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία και οι κάλτσες του κατασκόπου, μια Μαρίτσα που υπηρέτησε την τέχνη της υψηλής μοδιστρικής, μια ηθοποιός της «εισόδου με προαιρετική συνεισφορά», ένας Έκτορας που ποτέ δεν πολέμησε στην Τροία, ένα κορίτσι που παίζει το «Χασαπάκι» του Βαμβακάρη στο σαξόφωνο, ένας επιχειρηματίας με κόκκινο παρελθόν και αχρωμάτιστο παρόν, το καφενείο των παραπόνων, ένας Κόμης που κλέβει μικρά γαλλικά τυράκια, το ριγιούνιον των νέων της εργασιακής περιπλάνησης.

Πρόσωπα της Αθήνας, επεισόδια της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, καταστάσεις και σκηνές της καθημερινής ζωής, αποτυπώματα που άφησε η κρίση σε διαφορετικές γενιές.

Διηγήματα που μαζί με τις παρένθετες ιστορίες τους μπορούν να ιδωθούν και σαν μυθιστόρημα με λυμένα φύλλα, καθώς κάποιοι ήρωες επανέρχονται, ενώ κύκλοι ανοίγουν, κλείνουν ή μένουν μισάνοιχτοι αφήνοντας ίσως χώρο για λίγη ελπίδα . (Εκδόσεις Καστανιώτη. Ημερομηνία έκδοσης  27-9- 2021. Σελίδες 248

 Συγγραφέας Μαριάννα Τζιαντζή

Η Μαριάννα Τζιαντζή γεννήθηκε το 1953 στην Πάτρα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Χρονογραφήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο Πριν (1990 έως σήμερα), στην Καθημερινή (2000-2011), στο Kommon.gr , καθώς και σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το Φεβρουάριο του 2016 γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει η συλλογή διηγημάτων της, Την άλλη φορά, Μαργαρίτα (1983), τα μυθιστορήματα Παπούτσια για πέταμα (1990) και Αντίο στις αυλές των θαυμάτων (2016).

Η Μαριάννα Τζιαντζή έχει επίσης μεταφράσει μεγάλο αριθμό βιβλίων, τόσο λογοτεχνικών όσο και δοκιμιακών Βιβλίων, πάντα με τη ματιά μιας συγγραφέα  με ευαισθησία, χιούμορ και με οξύ πολιτικό αισθητήριο.

ΠΗΓΗ: rogmistinenimerosi2.blogspot.com

Share this post