Το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία

Το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, ενώ μόνο το 25% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν σε γενικές γραμμές με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Οκτωβρίου από το Κέντρο Levada, το μοναδικό μεγάλο ανεξάρτητο κοινωνιολογικό κέντρο της Ρωσίας. Στην έκθεση του Levada, το 57% των ερωτηθέντων ήταν “υπέρ” και “πιο πιθανό να είναι υπέρ” των ειρηνευτικών συνομιλιών ενώ το 27% ήταν “υπέρ” και “πιο πιθανό να είναι υπέρ” της συνέχισης των εχθροπραξιών.

Ταυτόχρονα, αν κρίνουμε από τις μυστικές δημοσκοπήσεις του FSO, η στάση των Ρώσων απέναντι στον πόλεμο έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα. Μόλις τον Ιούλιο του 2022, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόνο το 30% των Ρώσων ήταν υπέρ της ειρήνης με την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*********************************************

TDC: Τα Ηνωμένα Έθνη στο σταυροδρόμι

Γράφημα: Το δικαίωμα βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο νόμος της δύναμης υπερισχύει του κράτους δικαίου στην τρέχουσα τάση των διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας πολιτικής. Ως απάντηση, τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν σημαντικά χειρότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα των ευθυνών που έχουν. Δεδομένου ότι ο Οργανισμός είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις των σύγχρονων διεθνών υποθέσεων, πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αδυναμία του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ότι η Ρωσία κατέχει την έδρα του μόνιμου μέλους στο ΣΑ και μπλοκάρει κάθε ψήφισμα που μπορεί να προταθεί. Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ έχει μόνο δύο διεξόδους: να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κοινωνίας των Εθνών ή να προσαρμοστεί στις σημερινές πραγματικότητες και να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με τη σημερινή μορφή. Διαβάστε το κέιμενο του  Transatlantic Dialogue Center για τις προσπάθειες του ΟΗΕ στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τις προκλήσεις που θέτει η ρωσική επιθετικότητα και τους τρόπους ενίσχυσης της απάντησης του ΟΗΕ στις μελλοντικές συγκρούσεις.

TDC_United Nations at the Crossroads_011222

Share this post