Το 51,81% του συνόλου των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου.

Το 51,81% του συνόλου των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου.

 Στον Γενικό Εισαγγελέα η Ενδιάμεση Έκθεση της .- Ποινική δίωξη εναντίον 12 ατόμων για τις συνθήκες θανάτου του ανήλικου  Στυλιανού.

Δόθηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα , Γιώργο Σαββίδη, η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών. Στην έκθεση καταγράφονται συνολικά 2478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007 μέχρι 2016 και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής , Μύρωνα Νικολάτο, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 51,81% του συνόλου των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου.

Η ανακοίνωση της Ερευνητικής

Η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξετάσει αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες, και προκύπτει ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, – δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς – πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού έχει διαπιστωθεί από την Ερευνητική Επιτροπή ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) η οποία υπέβαλε σήμερα την ενδιάμεση έκθεσή της ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, στη βάση του Διατάγματός του ημερομηνίας 07 Σεπτεμβρίου 2020 και όπως αυτό αναθεωρήθηκε με περαιτέρω Διατάγματα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξετάσει τις αιτήσεις που αφορούσαν συνολικά 6.779 αλλοδαπούς επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες.

“Έχουν καταγραφεί τα ευρήματα για όλα τα πρόσωπα και συνεχίζεται η αξιολόγησή τους με σκοπό την ολοκλήρωση και συνολική παρουσίαση του όλου έργου στην Τελική Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα στις αρχές Ιουνίου 2021. Από την εξέταση όλων των αιτήσεων προκύπτει ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών, – δηλαδή γυναίκα, ενήλικα παιδιά και γονείς – πολιτογραφήθηκαν παράνομα, αφού έχει διαπιστωθεί από την Ερευνητική Επιτροπή ότι η πολιτογράφησή τους έγινε εκτός του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε για το ΚΕΠ. Επίσης έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που έγιναν εντός του νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο”, αναφέρεται.

Σημειώνεται πως στην ενδιάμεση έκθεση αναλύονται τα ευρήματα της εξέτασης για σειρά αιτήσεων προσώπων, τα οποία κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες την περίοδο 2007 – 2016, καθώς επίσης και περιπτώσεις που αφορούν πολιτογραφήσεις ατόμων υψηλού κινδύνου για την περίοδο 2007 – 2020.

Αναλυτικότερα, η ενδιάμεση έκθεση καλύπτει την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση 2.478 φυσικών προσώπων. Από αυτά, οι 2.061 πολιτογραφήσεις αφορούν πρόσωπα χαμηλού κινδύνου και οι υπόλοιπες 417 πολιτογραφήσεις πρόσωπα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών και των μελών των οικογενειών τους.

Στην ενδιάμεση έκθεση, προστίθεται, η Ερευνητική Επιτροπή προβαίνει σε εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης της υπηκοότητας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις.

Στην ενδιάμεση έκθεση καταγράφεται επίσης ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και άλλους κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και μελών των εκάστοτε Υπουργικών Συμβουλίων.

Εξετάστηκε και καταγράφεται επίσης ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες των παρόχων υπηρεσιών για τις κατ’ εξαίρεσης πολιτογραφήσεις. Η Ερευνητική Επιτροπή έχει προβεί σε εισηγήσεις για διερεύνηση αυτών των ευθυνών από τις αρμόδιες Αρχές, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως η Ερευνητική Επιτροπή εισηγήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα στη βάση όλων των στοιχείων και των πληροφοριών που καταγράφονται στην Ενδιάμεση Έκθεση να εξετάσει κατά πόσον δικαιολογείται η έναρξη ποινικής έρευνας από τις διωκτικές Αρχές της Δημοκρατίας.

Επίσης, η Ερευνητική Επιτροπή είναι της άποψης ότι το βασικό μέρος της Ενδιάμεσης Έκθεσής της ενδείκνυται να δημοσιοποιηθεί, αναφέρεται.

Στη ανακοίνωση τονίζεται πως η Ερευνητική Επιτροπή λειτούργησε με ανεξαρτησία και χωρίς επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες. “Με επίγνωση της ευαισθησίας της Κυπριακής κοινωνίας για το διερευνώμενο θέμα, η Επιτροπή προσπάθησε να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και ακριβοδίκαιη. Λειτούργησε με διαφάνεια και σεβασμό στις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και προπαντός του Κράτους Δικαίου. Η Ερευνητική Επιτροπή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της μέχρι την ολοκλήρωσή του”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ενδιάμεση έκθεση  αποτελείται από 515 σελίδες, πλέον περίπου 3.500 χιλιάδες σελίδες – παραρτήματα.

 

 

Ποινική δίωξη για για τον θάνατο του ανήλικου Στυλιανού

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά 12 συνολικά προσώπων σε σχέση με την υπόθεση του ανήλικου Στυλιανού, αποφάσισαν ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης.

Ανακοινώνοντας την απόφασή τους, ο κ. Σαββίδης ανέφερε σε δηλώσεις του πως «θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία της ποινικής δικονομίας και για τον λόγο αυτό, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, προς το παρόν, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία», υποδεικνύοντας πως «όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο».

Ανέφερε πως την 1η Δεκεμβρίου του 2020, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο ίδιος παρέλαβαν το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, Μόδεστου Πογιατζή και Ανδρέα Ανδρέου, που διορίστηκαν από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης σε σχέση με την υπόθεση της αυτοχειρίας και του θανάτου του ανήλικου Στυλιανού.

«Του Στυλιανού, που αφορά σε μια δραματική ιστορία, μια τραγική περίπτωση με ένα τέλος που μας συγκλόνισε, κι ευχή μου είναι ποτέ, μα ποτέ, να μην γίνουμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ξανά», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης.

Σημείωσε πως αμέσως μετά από την παραλαβή του πορίσματος των ποινικών ανακριτών και του μαρτυρικού υλικού, έδωσε οδηγίες και υπό τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, συστάθηκε ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για την ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, το οποίο είναι πολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό», επισημαίνοντας πως το συνολικό μαρτυρικό υλικό αριθμεί 9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους.

«Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον όγκο του υλικού που η Νομική Υπηρεσία χρειάζονταν να μελετήσει προτού ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ λάβουμε τις αποφάσεις μας. Κατανοούμε πλήρως την εκφρασθείσα έντονη επιθυμία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης του άτυχου Στυλιανού, αλλά και όλων των άλλων υποθέσεων που αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες», είπε ο κ. Σαββίδης.

Πρόσθεσε πως «ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογούμε την ποινική πτυχή της κάθε υπόθεσης με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια και μεθοδικότητα. Κι αυτό έχουμε ευθύνη να το διασφαλίζουμε, όπως και να διασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν αποφασίζεται η καταχώριση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων».

«Λεχθέντων των πιο πάνω, μετά από ενδελεχή μελέτη του πορίσματος, έχουμε καταλήξει ότι θα προχωρήσουμε στην άσκηση ποινικής δίωξης 12 συνολικά ατόμων», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία της ποινικής δικονομίας και για τον λόγο αυτό, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, προς το παρόν, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία».

Τέλος ο κ. Σαββίδης είπε πως «όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο».

Share this post