Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος
Βασίλης Νέδος*
Ενα πεδίο πολυεπίπεδης ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων του συνόλου των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε χθες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, με ορίζοντα την περίοδο 2025-2036.
Νωρίς, κατά την έναρξη της διαδικασίας, επιβεβαιώθηκε πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» περί δημιουργίας περαιτέρω δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος προκύπτει από τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για ευνοϊκότερη μεταχείριση των αμυντικών δαπανών (ReArm Europe).
Το 12ετές πρόγραμμα προβλέπει την πιθανότητα δαπανών περίπου 25 δισ. ευρώ και σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 3 δισ. ευρώ, που προκύπτουν από τον δημοσιονομικό χώρο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν η «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα νέα πυραυλικά συστήματα του Πυροβολικού, η απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας από το Π.Ν. και ο περιορισμός του τύπου μαχητικών.
Κατ’ αρχάς προκύπτει ότι το 25% του συνολικού προϋπολογισμού θα αφιερωθεί στην υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων (Follow On Support), καθώς κρίθηκε ότι οι υφιστάμενες δυνατότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται σε εξυπηρέτηση υπαρκτών αναγκών, θα πρέπει να διατηρηθούν αυξημένες.
Ως εμβληματικά προγράμματα έχουν σταχυολογηθεί τα εξής:
• Πρώτον, η «Ασπίδα του Αχιλλέα», η οποία εις βάθος χρόνου θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αντιμετωπίζοντας εναέριες, θαλάσσιες και υποθαλάσσιες απειλές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από έναν πολυεπίπεδο θόλο πέντε επιπέδων.
• Δεύτερον, τα νέα πυραυλικά συστήματα του Πυροβολικού με δυνατότητα πληγμάτων σε στρατηγικό βάθος. Ηδη η «Κ» χθες αποκάλυψε ότι πέρα από τους ισραηλινούς Puls, η Αθήνα είναι σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς για αναβάθμιση των υφισταμένων πολλαπλών εκτοξευτών που διαθέτει (m270) και αγορά νέων, τύπου Himars.
• Τρίτον, το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευτεί νέες μονάδες επιφανείας, καθώς ο κ. Δένδιας φέρεται να αναφέρθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για πρώτη φορά ρητά στην πρόσκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες ιταλική φρεγάτα τύπου FREMM (κλάση Bergamini) που ήταν ελλιμενισμένη στον Πειραιά, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ελληνικό ενδιαφέρον. Πέρα από τις τρεις φρεγάτες FDI, στον σχεδιασμό για το νέο Π.Ν. ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αντιαεροπορική άμυνα μεγάλης εμβέλειας, αλλά και η δυνατότητα βολής πυραύλων τύπου κρουζ (Scalp Naval) για στρατηγικά πλήγματα σε βάθος μέχρι και 1.000 χιλιομέτρων. Προβλέπεται επίσης ο εκσυγχρονισμός υφισταμένων μονάδων του στόλου και δη των φρεγατών ΜΕΚΟ, υποβρυχίων τύπου 214 και των ταχέων περιπολικών.
• Τέταρτον, η Πολεμική Αεροπορία θα περιορίσει τους τύπους αεροσκαφών σε κατά το δυνατόν λιγότερους, και συγκεκριμένα F-35, Rafale και F-16 Viper, μετά και την αναμενόμενη απόσυρση των F-4 Phantom και των Mirage 2000-5 (εκτός αν γίνει κατορθωτό αυτά τα τελευταία να πωληθούν). Η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπονοεί ότι υπάρχουν πιστώσεις και για την αναβάθμιση των 38 F-16 Bl. 50 της Π.Α., που έως τώρα θεωρείτο μάλλον δύσκολη.