Τμήμα Φυλακών: “Το νέο μοντέλου σωφρονισμού δεν είναι δυνατό να υποχωρεί στις κρίσεις των νοσταλγών του παρελθόντος”

Τμήμα Φυλακών: “Το νέο μοντέλου σωφρονισμού δεν είναι δυνατό να υποχωρεί στις κρίσεις των νοσταλγών του παρελθόντος”

Σύνδεσμος Προστασίας Φυλακισμένων:  «Αστυνομικοί με κουκούλες και ρόπαλα πήγαν στις Κεντρικές»

«Η διαφύλαξη και ενδυνάμωση του νέου μοντέλου σωφρονισμού, που εφαρμόζουμε στη σωφρονιστική μας υπηρεσία βασίζεται στην ανθρωπιστική προσέγγιση και δεν είναι δυνατό να υποχωρεί στις κρίσεις των νοσταλγών του παρελθόντος», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών ,  με αφορμή δημοσίευμα για έρευνα σε κρατούμενους.

Οι Φυλακές, επισημαίνεται, «είναι ένας ευαίσθητος χώρος και έρευνες πρέπει να διενεργούνται σε συνεργασία με την Διεύθυνση των Φυλακών και με τον πλέον κατάλληλο και ενδεδειγμένο τρόπο, δηλαδή χωρίς να στοχοποιούνται όλοι οι κρατούμενοι σε μια Πτέρυγα». Τούτο, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, «θα εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο μέγιστο βαθμό, την εκτέλεση του εντάλματος Δικαστηρίου, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευρυθμία και ευταξία, που πρέπει να υπάρχει στις Φυλακές».

*Παρατίθεται αυτούσιο το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Το νέο μοντέλο σωφρονισμού βασίζεται στην ανθρωπιστική προσέγγιση by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Σύνδεσμος Προστασίας Φυλακισμένων:  «Αστυνομικοί με κουκούλες και ρόπαλα πήγαν στις Κεντρικές»

Την διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών στήριξε ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Στήριξης Αποφυλακισθέντων, ο οποίος σε ανακοίνωση του για την επιχείρηση της Αστυνομίας στα κελιά των κρατουμένων καταγγέλλει ότι «έχει διαπιστώσει πως ομάδες Αστυνομικών, στους οποίους υπήρχαν μέλη σωμάτων ασφαλείας, φορώντας κουκούλες κρατώντας ρόπαλα και σπρέι, επιχείρησαν να εισέλθουν για διεξαγωγή ερευνών σε όλα τα κελιά των υποδίκων κρατουμένων».

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάθε καταδίκου «είναι υπέρτατο καθήκον της Πολιτείας και δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας σε κρατούμενο και τα ρόπαλα, οι κουκούλες από ανώνυμα όργανα της τάξης μόνο σε επαπειλούμενη βία παραπέμπουν», σημειώνει  ο Σύνδεσμος.  
Προσθέτει ότι  «οι Αστυνομικοί οι οποίοι φορούσαν κουκούλες αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους στην διεύθυνση των Κεντρικών φυλακών, εμμένοντας στην ανωνυμία τους και έτσι ορθώς τέθηκε σοβαρός φραγμός στην στρατιωτική αυτή εισβολή».

Ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Στήριξης Αποφυλακισθέντων, υποστηρίζει, επίσης, ότι «υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τις έρευνες και έχουν ήδη προβεί σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Εναντίων της Αστυνομίας».

Σύνδεσμος Αστυνομίας: “Οικτρή και χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές”

Απάντηση την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Φυλακών σε σχέση με έρευνα που επιχειρήθηκε να διεξαχθεί στις Κεντρικές Φυλακές στις 4/8/2021 δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), υποστηρίζοντας ότι είναι «ατυχής και ανυπόστατη».

Στη δική του ανακοίνωση ο ΣΑΚ «επιθυμεί να διασαφηνίσει ότι τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα «υπολείπονται δυστυχώς στο να μπορούν να αποτυπώσουν την οικτρή και χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα του τόπου».

Ο ΣΑΚ , ο οποίος φαίνεται να ξέχασε ποια κατάσταση επικρατούσε στις Φυλακές, πριν αναλάβει την διεύθυνση τους η κυρία Άννα Αρισττέλους, διατυπώνει τον ισχυρισμό:  «Δεν μπορεί να οργανώνονται εγκληματικές ενέργειες εντός των φυλακών και να σφυρίζουμε αδιάφορα».  
Σύμφωνα με τον ΣΑΚ «στις 21:40, 13 μέλη της Αστυνομίας της ΑΔΕ Λεμεσού και Λευκωσίας αφίχθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές για εκτέλεση εντάλματος έρευνας που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καθότι υπήρχε μαρτυρία ότι σε συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα καθώς επίσης ότι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών».

Με την άφιξη των μελών της Αστυνομίας, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, «υπήρξε καθυστέρηση στη είσοδο εντός των φυλακών και παρά το ότι επιδείχθηκε στο Φρούραρχο το ένταλμα έρευνας, αυτός επέμενε να του παραχωρηθεί φωτοαντίγραφο του εντάλματος παρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας, που στη βάση της οποίας η Αστυνομία δεν έχει τέτοια υποχρέωση».

Τελικά, δόθηκε αντίγραφο του εντάλματος στον Φρούραρχο και τα μέλη της Αστυνομίας εισήλθαν στις Κεντρικές Φυλακές.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο ΣΑΚ, «με την είσοδο των μελών μας στην πτέρυγα έγινε αντιληπτό ότι επτά περίπου κρατούμενοι ήταν εκτός κελιών και ανέμεναν τους Αστυνομικούς με επιθετικά όπλα (ξύλα με αιχμηρές μύτες και μεταλλικά πιρούνια)».

Επίσης, «κρατούμενοι που ήταν εντός των κελιών έριχναν μεταλλικά αντικείμενα προς τους Αστυνομικούς και όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί οι 7 ήταν εκτός κελιών ο δεσμοφύλακας ανάφερε ότι αυτό έγινε για λόγους προσωπικών τους αναγκών».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΑΚ, «από πλευράς φυλακών δεν υπήρξε καμία αντίδραση και τα μέλη της Αστυνομίας αποχώρησαν και ζήτησαν εκ νέου από τον Φρούραρχο να τοποθετηθούν όλοι οι κρατούμενοι στα κελιά τους για να επιχειρηθεί εκ νέου η έρευνα» κάτι το οποίο έγινε, ωστόσο, «για ανεξήγητο λόγο ο υπεύθυνος φρουράς ανάφερε στην Αστυνομία ότι δεν τους εγγυάται την ασφάλεια τους γιατί δεν γνώριζαν «τι έχουν εντός των κρατητηρίων οι κρατούμενοι».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, «ο ΣΑΚ απαιτεί όπως δοθεί στην δημοσιότητα το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στην πτέρυγα και έχει καταγραφεί το συμβάν» καλεί τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης «όπως παρέμβουν άμεσα με στόχο την πλήρη διερεύνηση των όσων απαράδεκτων προαναφέρονται, τα οποία στοιχειοθετούν την διάπραξη σωρείας ποινικών αδικημάτων και διακηρύττει ότι θα παραμείνει σθεναρά και έμπρακτα στο πλευρό των μελών του», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΓ: Το  κρίσιμο διακύβευμα είναι κατά πόσο η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα στηρίξει έμπρακτα την διευθύντρια των Φυλακών , την οποία πρόσφατα εγκωμίαζε για το έργο της ή θα την αφήσει εκτεθειμένη στους νοσταλγούς του παρελθόντος. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό Αστυνομίας. Αμφότεροι θα κριθούν από τις αποφάσεις τους. Πάντως, η κοινωνία έχει κρίνει το θετικό σε όλους τους τομείς  έργο της διευθύντριας των Φυλακών. 

Α. ΒΙΚ

Share this post