Τις προσδοκίες της από την ΕΕ και τα παράπονά της εξέφρασε η Τουρκία, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Τις προσδοκίες της από την ΕΕ και τα παράπονά της εξέφρασε η Τουρκία, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Τις προσδοκίες της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα παράπονά της εξέφρασε η Τουρκία με αφορμή τη χθεσινή ‘Ημέρα της Ευρώπης’. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία, στην οποία τιμάται η 9η Μαΐου από το 1999 λόγω του καθεστώτος υποψηφιότητας προς ένταξη, είναι έτοιμη να πράξει ό,τι της αναλογεί για την ενταξιακή διαδικασία.

Περεταίρω, στην ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται η άποψη ότι «η υπέρβαση των προβλημάτων που απειλούν την Ένωση και το μέλλον της, εξαρτάται από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την εκ νέου επικράτηση της γενναίας και συμπεριληπτικής προοπτικής». Οι προκλήσεις για την Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, είναι η προσφυγική κρίση, η ‘ισλαμοφοβία’ και η ξενοφοβία, η οικονομική και χρηματοπιστωτική ευθραυστότητα, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου και η πανδημία κορωνοϊού.

«Για να γίνει η Ένωση ένας ισχυρός παγκόσμιος πρωταγωνιστής», σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, χρειάζεται «μια νέα θεσμική δομή, ένα νέο όραμα και η επανεξέταση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων» και, όπως εκτιμά ο ίδιος, «είναι προφανές ότι η Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει με ισχυρό τρόπο την ύπαρξή της, χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας».

Επίσης, στο μήνυμά του με αφορμή την ‘Ημέρα της Ευρώπης’, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι η ΕΕ «δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στη χώρα μας» και πως «ορισμένα κράτη-μέλη μετέφεραν στους διαδρόμους της Ένωσης τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία και αιχμαλώτισαν τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «εξασθένισε την ικανότητα της Ένωσης να αντιμετωπίσει παγκόσμιες απειλές».

Η Τουρκία «συνεχίζει την αποφασιστική στάση και τις εργασίες της στο δρόμο της ένταξης που αποτελεί στρατηγικό της στόχο», διαβεβαιώνει ωστόσο, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «αντιμετωπίζεται με ‘δυο μέτρα και δυο σταθμά’». Ο κ. Ερντογάν εκφράζει την άποψη ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για την άνοδο «μιας Ευρώπης, η οποία θα είναι αποτελεσματική σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες της και στην περιοχή της και σε όλο τον κόσμο».

Καταλήγοντας, ο κ. Ερντογάν συγχαίρει «όλους τους Ευρωπαίους, ιδίως τους πολίτες μου» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι εύχεται η ‘Ημέρα της Ευρώπης’ να βοηθήσει την Ένωση «να απαλλαχθεί από τη στρατηγική τύφλωση στην οποία έχει υποπέσει».

Share this post