Της Μαρούλας Τζούβα – Παΐκου & της Χλόης Βερίτη
Του Αριστείδη Βικέτου
Χθες αργά το απόγευμα στην εκδήλωση γνωριμίας με τον νέο υφυπουργό Πολιτισμού , Γιάννη Τουμαζή, είχα την χαρά να βρεθώ,μετά από πολλά χρόνια, με την καλή φίλη Χλόη Βερίτη. Την φωτγράφισα με την υπέροχη κόρη της , Ελεωνόρα Σερένα, που γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε Theatre Arts στο Λονδίνο. Έχει παίξει σε αρκετές παραστάσεις ενώ με το ρόλο της «Δεσποινίς Τζούλια» που ανέβηκε από το Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ και ήταν υποψήφια για Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία στα Βραβεία ΘΟΚ.
Την Χλόη την γνώρισα στην εφημερία “Τα Νέἁ”. Ήταν απόφοτος της αγλικής φιλοσοφίας , πνεύμα ανήσχο και αντισυμβατικό για την εποχή. Ήρθε στην εφημερίδα αρχικά για διοθώσεις και ύστερα έκανε ελύθερο ρεπορτάζ. . Την συνάντησα αργότερα καθηγήτρα Αγγλιικής φιλολογίςας σε σχολεία Μέσης Παιδείας. Όμως η αγάπη της για το βιβλίο και το θέατρο δεν την άφηαν σε ησυχία, ήταν μέσα στο DNA της.
Η Χλόη Βερίτη με την Ελεωνόρα Σερένα
Η Χλόη γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και πήρε μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση (Lifelong Learning DIST) από το Πανεπιστήμιο Middlesex Λονδίνου και διπλώματα από το Henley Management College. Έχει εμβαθύνει στην Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Council of Europe) και στην Παγκόσμια Λογοτεχνία (HarvardX).
Επαγγελματικά ξεκίνησε ως μεταφράστρια στο ΡΙΚ, ύστερα απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως υπεύθυνη προγράμματος τηλεόρασης. Εργάστηκε σε σχολεία Μ.Ε. στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ως ειδική σύμβουλος Αγγλικών, ως καθηγήτρια και αργότερα ως Β. Διευθύντρια. Υπηρέτησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας ως Πρόεδρος και συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Πανεπιστήμιο Middlesex ως ακαδημαϊκός σύμβουλος.
Μετά την παρακολούθηση μαθημάτων θεάτρου, έπαιξε ως ερασιτέχνης ηθοποιός για μία περίπου δεκαετία σε πληθώρα παραστάσεων που ανέβηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ σκηνοθέτησε αρκετά θεατρικά έργα στα αγγλικά και στα ελληνικά στα σχολεία Μ.Ε.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου), μέλος της ΕΕΤΕΛ (Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Πολυχώρου ΕΣΤΙΑ, που εδρεύει στη Λευκωσία.
Μετά την χθεσινή συνάντηση έλαβα το ακόλοθο μήνυμα από την Χλόη :
“Άρη μου πόσο χάρηκα που σε είδα! Δεν άλλαξες καθόλου. Αισθάνθηκα ότι γύρισα πίσω στο χρόνο, τότε που ονειρευόμασταν ένα καλύτερο κόσμο… πρέπει να σου δώσω οπωσδήποτε την ποιητική μου συλλογή “Το Παλιό μου Πιάνο” που είναι μια ωδή στο δικό μας τότε…Είναι κι ο Αριστείδης κάπου εκεί μέσα κι ο Χρ-Ρ κι ο Σέρτης κι ο Τάκης και άλλοι φίλοι πολλοί. Η Παρέα με το Πι κεφαλαίο, την αποκαλεί ο Ρούσσος.
H Χλόη με τον Χρ-Ρ (Χρήστο Ρούσσο)
Προς το παρόν σου στέλνω το ακουστικό βιβλίο Σελάνα. Η εκφώνηση είναι δική μου και μπορείς να ακούσεις και τα 13 διηγήματα εδώ:
https://www.youtube.com/channel/UCXnuL0FiGq-qqbw8dieSPiA
Επίσης εδώ μπορείς να δεις τα βιβλία μου. Πες μου ποιο θέλεις και θα στο φέρω όταν συναντηθούμε.
https://www.dodonipublications.gr/advanced_search_result.php?keywords=%F7%EB%FC%E7+%E2%E5%F1%DF%F4%E7&x=0&y=0
Ελπιζω να σε δούμε σύντομα και στο Θέατρο ΕΣΤΙΑ
Με την αγάπη μου
Χλ
ΣΗΜ: Την κλήση της Χλόης στην λογοτεχνία , πιστεύω ότι της την ενστάλαξε η μητέρα της, διακεκριμένη παλαιά δασκάλα της Λάρνακας, Μαρούλα Τζούβα – Παΐκου . Στο ενεργητικό της έχει πολλά λογοτεχνικά βιβλία και ποιητικές συλλογές. Παραμένει όμως σεμνή και ποτέ δεν επεδίωξε την προβολή δια του Τύπου.
Αν δεν κάνω λάθος , η Μαρούλα Τζούβα – Παΐκου, είναι Μικρασιατικής καταγωγής. Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και στη συνέχεια απ’ το Διδασκαλικό Κολέγιο Λευκωσίας. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής λογοτεχνίας στο Regent Polytechnic και ορθοφωνίας στο Pulteney Teacher’s Centre του Λονδίνου όπου έτυχε διάκρισης. Η μεγάλη της αγάπη για τα οικοκυρικά επιτεύχθηκε στο Evening Institute του Λονδίνου. Επιπρόσθετα πήρε μαθήματα θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα και γνώρισε από κοντά την πολωνική κουλτούρα στο Jagiellonski Uniwersytet της Κρακοβίας. Ως εκπαιδευτικός εργάστηκε σε σχολεία της Λάρνακας, της Λευκωσίας, της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου και στα αγγλικά σχολεία Winton και Saint Luke’s του Λονδίνου.
Σε παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία, η αρχόντισσα Μαρούλα Τζούβα – Παΐκου
Με το γράψιμο ασχολήθηκε από τα μαθητικά της χρόνια. Συνεργασίες της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Η συγγραφέας έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα παραμύθια, γεγονός που της επέτρεψε να ψυχαγωγήσει χιλιάδες παιδιά της Κύπρου και του Λονδίνου όπου εργάστηκε. Τώρα ασχολείται με το σπίτι, τα παιδιά της και στις ελεύθερες ώρες της διαβάζει, γράφει, μεταφράζει και συνομιλεί με τα παιδιά στα σχολεία που την προσκαλούν. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, του Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου κ.ά. Η συγγραφέας είναι δραστήριο στέλεχος στην ομάδα που προωθεί την αναβάθμιση της ενορίας Αγίου Ιωάννη Λάρνακας όπου μεγάλωσε.
Πριν χρόνια σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.maxh.com.cy ανάμεσα σε άλλα είχε πει: «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με γονείς μορφωμένους και με ένα πατέρα που αγαπούσε τα βιβλία. Διατηρούσε μεγάλη και εκλεκτή βιβλιοθήκη, και ήξερε να μου διηγείται ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση και για τους μυθικούς ήρωες. Έτσι, μυήθηκα και εγώ στις μελέτες και το γράψιμο! Όπου βρισκόμουν έγραφα! Ό,τι μου έκανε εντύπωση το αποστήθιζα! Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και να πω πως το σπίτι μας ήταν άνετο – ένα αρχοντικό μεγάλο, κατάφυτο με δέντρα και λουλούδια – σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον. Γι’ αυτό ήταν «πόλος έλξης» για όλους! Μαζεύονταν πολλές γυναίκες και πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, έφερναν τα κεντήματά τους, αλλά και τις «ιστορίες» τους. Έρχονταν ακόμη και Τουρκούδες. Υπήρχε μια που έλεγε στα ελληνικά παράξενα παραμύθια με νόημα! Ακόμη και παραβολές!
Το σπίτι μας ήταν όπως το σπίτι της «Λωξάντρας»! Φιλόξενο, θερμό! Έτσι, «μάζευα» και από όλους «κάτι» και «πολλά» για τα δικά μου παραμύθια και τα δικά μου βιβλία!».
Η Μαρούλα Τζούβα – Παΐκου, παρόλο που ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά οι γονείς δεν άφηναν εύκολα τις κόρες να ξενιτευτούν, κατέληξε να γίνει δασκάλα.
Λόγω της φιλίας με την Χλόη και των κοινών ενδιαφερόντων μας για την Μ. Ασία συνάντησα την κυρία Μαρούλα Τζούβα – Παΐκου κάπου στις αρχές του 2011. Μου χάρισε το βιβλίο της, που μόλις είχε κυκλοφορήσει , «Το μενταγιόν της Σμυρνιάς».
Πρόκειται για μυθιστόρημα. Η ιστορία αρχίζει με μια οικογένεια απ’ τη Σμύρνη, που μετά από κάποια τραγική συγκυρία, μητέρα και κόρη μετακομίζουν στην Αθήνα. Εκεί συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, όπου η οικογένεια και με νέα πρόσωπα ταξιδεύει ως το Παρίσι. Στην πόλη του φωτός τους περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Ο παππούς Κωνσταντίνος, μια σπουδαία φυσιογνωμία, είναι η μεγάλη αγάπη της εγγονής Ευγενίας, που σπουδάζει στο Λονδίνο. Στην όλη υπόθεση του έργου αναφέρονται ιστορικά γεγονότα, μεταξύ αυτών και ο αγώνας των Κυπρίων, του 1955. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο αναγνώστης διαβάζει:
«. . .Η μαμή δίπλα της, μια νεαρή γειτόνισσα, στο πλευρό της, κι ο Αθανάσιος στην αυλή. Η γέννα δεν πήρε πολύ. Το μωρό γεννήθηκε καλά, η Ορσιλία πήρε την κόρη της στην αγκαλιά της και πετούσε απ’ τη χαρά της, ευχαριστούσε τον Θεό για το θείο δώρο που της έστειλε. Έβγαλε απ’ το λαιμό της το μενταγιόν που της είχε χαρίσει η γιαγιά της λίγο πριν πεθάνει και το κρέμασε στο νεογέννητο. Είχε γι’ αυτήν μεγάλη συναισθηματική αξία, αλλά έκρυβε και μια προφητεία που ήλπιζε κάποτε να πραγματοποιηθεί. Όταν η γιαγιά της το κρεμούσε στο λαιμό, της είχε πει: “Να το προσέχεις σαν τα μάτια σου. Γιατί σαν αυτό περάσει από δώδεκα γενιές, η Ιωνία θα γίνει ξανά ελληνική. Να το θυμάσαι».
Ανάμεσα στα πολλά βιβλία της Μαρούλας Τζούβα- Παΐκου ξεχωρίζει το «Παλιά μου πόλη Λάρνακα. Τα’ Αϊ Γιαννιού γωνιά», όπου η συγγραφέας ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις από τα παλιά, ένα όνειρο της γίνεται πραγματικότητα και το βιβλίο συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα που έχουν σχέση με την ενορία του Αγίου Ιωάννη! Την ενορία της! Το βιβλίο είναι εξαντλημένο.
Εκεί που γεννήθηκε , έζησε, και αγάπησε. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτό, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Αγιογραφίας ανέλαβε την αναπαλαίωση του ναού του Αγίου Ιωάννη. Φυσικά συνέβαλαν και κάποιοι μαθητές της στην ανάπλαση-αναπαλαίωση το ναού, οι οποίοι αποτάθηκαν στην Ε.Ε.
Το 2019κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο “Ιστορίες της ενορίας μου, Λάρνακα”
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 γνώρισα και τον αδελό της Χλόης , ταλαντούχο σκηνοθέτη, Άγις Παΐκο, με τον οποίο συνεραστήκαμε στον ΑΝΤ1. Εδώ και μερικά χρόνια ο Άγις , με την βοήθεια της αδελφής του και άλλων φίλων έχει δημιουργήσει τον Θεατρικό Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ , που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίρι0 (Ολυμπίας 7, Λευκωσία) . Είναι ένας μικρός θεατρικός χώρος , που παρουσιάζει έργα ρεπερτορίου, πρωτοπορίας και ποιότητας.