Την Κυριακή η Χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Βερενίκης , Χρυσοστόμου (Ξυνού)

Την Κυριακή η Χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Βερενίκης , Χρυσοστόμου (Ξυνού)

Θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών.- Οικουμενικός Πατριάρχης: « Ο αγαπητός ομογάλακτος αδελφός Χρυσόστομος διετήρησε την  “Χάλκην”  εις τα βάθη της ψυχής του». Σήμερα το απόγευμα ο Εψηφισμένος Επίσκοπος έδωσε το Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου*

Την  Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, 2022 , στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών , όπου υπηρέτησε ως διάκονος και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος , ο εψηφισμένος – στις 24 Νοεμβρίου από την Ιερά Σύνοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας- Επίσκοπος Βερενίκης , Χρυσόστομος ( κατά κόσμο Νικόλαος Ξυνός) θα λάβει τον τρίτο και υψηλό βαθμό της ιεροσύνης, αυτόν του Επισκόπου. 

Ο Χρυσόστομος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα και είναι γιός των μακαριστών , Δημητρού και Δέσποινας, οι οποίοι ήρθαν  το 1922 πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Η  εκλογή και Χειροτονία του στην εκπνοή του 2022, το οποίο είναι αφιερωμένο στην συμπλήρωση των 100 χρόνων από την συμφορά της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες , προσδίδει στο μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός και μια ιδιαίτερη  συμβολική σημασία.

Ο Χρυσόστομος σπούδασε Θεολογία στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία έκλεισε το 1971 το Τουρκικό κράτος.   Στην Χάλκη χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σχολάρχη της, μακαριστό Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως, κυρό Μάξιμο, εξέχουσα μορφή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Πέρσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε χαιρετισμό του , που δημοσιεύτηκε στην δίτομη έκδοση (Αδελφότης Θεοφιλαίων, Άγιο Όρος) των  Απάντων του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Ξυνού χαρακτήρισε  τον Εψηφισμένο πλέον Επίσκοπο φορέα και εκφραστή του “πνεύματος της Χάλκης” χαρακτηριστικό του οποίου είναι ” η αμετακίνητος πιστότης εις την παράδοσιν των Πατέρων και η ανοικτοσύνη προς τον άνθρωπο και τον κόσμο” .

Ακολουθία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Χρυσόστομος Ξυνός.

Ο κ. Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό Του τόνισε: « Ο αγαπητός ομογάλακτος αδελφός Χρυσόστομος διετήρησε την  “Χάλκην”  εις τα βάθη της ψυχής του…Χαρισματικός και γλαφυρός εις τα κηρύγματά του, ήγγιζε τας καρδίας και τον νουν των πιστών».

Το Μεγάλο Μήνυμα και η Χειροτονία

Σήμερα αργά το απόγευμα ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ προσήλθε στο μετόχι του Πατριαρχείου στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) , όπου τον υποδέχτηκαν οι Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ και Γουϊνέας Γεώργιος, ο Εψηφισμένος Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βερενίκης Χρυσόστομος , κληρικοί του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την είσοδο του στον Ναό του μετοχίου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αθανάσιο, Νικόλαο και Φώτιο, άναψε κεριά και έψαλε το απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου.

Στην συνέχεια όλοι έψαλαν τα απολυτίκια του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτή της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, και του Αγίου Σάββα. 

Ακολούθησε η Ακολουθία του  Μεγάλου Μηνύματος του  Εψηφισμένου Επισκόπου Βερενίκης Χρυσοστόμου, ο οποίος κρατώντας λαμπάδα και θυμιατό, θυμιάτισε την Αγία Τράπεζα , τον Πατριάρχη και τον Ναό.

Πατριάρχης,  Αρχιερείς και οι κληρικοί έψαλαν τα τροπάρια της Πεντηκοστής.   

Μετά την δέηση, που ανέπεμψε ο Εψηφισμένος Επίσκοπος, ο Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ ανέγνωσε το  πρακτικό της εκλογής, το οποίο προηγουμένως είχε υπογράψει στο Ιερό Βήμα ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Χρυσόστομος.

Από την Ωραία Πύλη, ενώπιον του Πατριάρχη, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε με το κείμενο της ευχαριστίας, αποδεχόμενος το «επίταγμα». Ο Πατριάρχης και οι παρόντες αναφώνησαν “Άξιος”.

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος , μετά  την απόλυση της Ακολουθίας, καταφανώς συγκινημένος δέχτηκε τις ευχές του Πατριάρχη Θεόδωρου Β’ , των Αρχιερέων  των κληρικών και των λαϊκών. 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αλεξανδρείας και ο   Εψηφισμένος Επίσκοπος αντάλλαξαν θερμό ασπασμό . Επίσης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος  έδωσε στον κ. Χρυσόστομο  πατρικές νουθεσίες   για την επιτυχία της νέας του διακονίας στην Εκκλησία.

Η Θεία Λειτουργία της Κυριακής στην Μητρόπολη των Αθηνών θα είναι πολυαρχιερατική  και σε αυτή θα προεξάρχει και θα τελέσει το Μυστήριο της Χειροτονίας ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ,  Γέρων Λεοντοπόλεως  Γαβριήλ.

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Βερενίκης κρατά εγκόλπιο του πρώτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης (1974-1986) μακαριστού Χρυσοστόμου (Βούλτσου) , ο οποίος καταγόταν από την Σμύρνη.

Στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού θα είναι συμπροσευχόμενοι  ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄.

*Φωτογραφίες από το Μ.Μ: Α. Βικέτος

Share this post