Την γλίτωσε ο Τραμπ

Την γλίτωσε ο Τραμπ

Με την αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ ολοκληρώθηκε στην αμερικανική Γερουσία η δίκη του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος παραπέμφθηκε από τη Βουλή με την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης εναντίον του Καπιτωλίου, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Πενήντα επτά μέλη της Γερουσίας ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ και 43 εναντίον. Παρά το γεγονός ότι επτά Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μαζί με τους δημοκρατικούς υπέρ της ενοχής του, για την καταδίκη απαιτείται το 2/3 των μελών της Γερουσίας, δηλαδή 67 θετικές ψήφους.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ακόμη μεγάλο μέρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος είτε παραμένει εξαρτημένο από τον Ντόναλντ Τραμπ, ή φοβάται από τις επιπτώσεις να τον έχει αντίπαλο.

Η δίκη διήρκεσε μόλις 5 ημέρες και ήταν η συντομότερη στην ιστορία προσπαθειών για να κηρυχθεί έκπτωτος ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εντυπωσιακή ήταν η ομιλία στη Γερουσία του ηγέτη της μειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος χαρακτήρισε ντροπιαστική τη συμπεριφορά του τέως Προέδρου Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, παραδεχόμενος ότι η συμπεριφορά αυτή υποκίνησε τον όχλο των υποστηρικτών του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει και νωρίτερα, θεωρεί ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει έναν πρώην Πρόεδρο.

«Ως ιδιώτης πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», ανέφερε ο ισχυρότερος άνδρας του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο τέως Πρόεδρος Τραμπ πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα το χαρακτήρισε ακόμη μία φάση του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας».

«Κανείς Πρόεδρος ποτέ δεν έτυχε τέτοιας μεταχείρισης», είπε, υποσχόμενος να συνεχίσει με το κίνημά του.

«Το σπουδαίο, ιστορικό και πατριωτικό κίνημά μας, Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά (Make America Great Again), μόλις άρχισε. Στους προσεχείς μήνες θα έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την απίθανη περιπέτειά μας για το μεγαλείο της Αμερικής».

 

Τέλος, ευχαρίστησε τους Γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της αθώωσής του, αποφεύγοντας να μνημονεύσει τους 7 που υποστήριξαν την καταδίκη του, ή τον Μιτς Μακκόνελ που τον επέκρινε με σκληρές εκφράσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share this post