Την Δευτέρα στην Βουλή των Ελλήνων οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία-Αίγυπτο

Την Δευτέρα στην Βουλή των Ελλήνων οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία-Αίγυπτο

Στις 28 Αυγούστου ενδέχεται να γίνει συνάντηση εκπροσώπων Ελλάδας-Τουρκίας με συμμετοχή Γερμανίας

Την προσεχή  Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων  για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα  δεν αρνείται το διάλογο, αλλά όχι σε κλίμα έντασης, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν παίζει το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντά με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. «Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα αναφέρουν ότι οι διαμεσολαβητές -Βερολίνο και Ουάσιγκτον, αναζητούν «φόρμουλα» για  να ξεκινήσει  ο ελληνοτουρκικός διάλογος μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελλόριζου, το «Όρουτς Ρέις.

Η επανέναρξη του διαλόγου μετά τις 23 Αυγούστου, επιδιώκεται πρωτίστως για δυο λόγους: Πρώτον, να μην ακολουθήσει νέα και ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με νέες εμφανίσεις τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτή τη φορά νοτίως της Κρήτης, με αφορμή την αδειοδότηση της κρατικής εταιρίας TRAO για έρευνες σε οικόπεδα εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου. Και δεύτερον, προκειμένου να μην «μπλέξουν» με το –κάπως καθυστερημένο είναι αλήθεια- ελληνικό αίτημα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου. (Σημειώνεται πως η αδειοδότηση της TRAO είναι προγραμματισμένη για τις 29 Αυγούστου).

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την στάση Ερντογάν, εφόσον η Βουλή των Ελλήνων  κυρώσει τις δύο συμφωνίες για την ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην “Καθημερινή” Αθηνών καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί , στις 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και ‘Αγκυρα.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, προσθέτουν ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει. Προσέθεταν επίσης ότι είναι νωρίς να κρίνει κάποιος αν οι νέες προσπάθειες διαμεσολάβησης θα αποδώσουν καρπούς.

Εν τω μεταξύ, στην καλή προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου –δύο φορές μάλιστα– ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στον Λευκό Οίκο κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μουσταφά Αλ Καντίμι. Ο τελευταίος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά κουρδικών στόχων εντός του ιρακινού εδάφους, για να παρέμβει ο Ντόναλντ Τραμπ και να πει: «Εγώ και οι ΗΠΑ έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν και θα του μιλήσουμε. Εχω όμως μια πολύ καλή προσωπική σχέση με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν».

Την ίδια ώρα, σε προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις προς το εσωτερικό αποδίδεται η χθεσινή δημοσίευση φωτογραφίας από τους επίσημους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων του τουρκικού υπουργείου Έθνικής Άμυνας, το οποίο παρουσιάζει τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» να συνοδεύει μαζί με άλλα τρία πολεμικά το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».

Share this post