Την αλληλεγγύη του στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι ́ εξέφρασε ο Κύπρου Γεώργιος

Την αλληλεγγύη του στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι ́ εξέφρασε ο Κύπρου Γεώργιος

Δεν υπάρχει κάτι νέο για τον απαχθέντα πριν από 11 χρόνια  Μητροπολίτη πρώην Χαλεπίου Παύλο, αδελφό του Πατριάρχη 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’ (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) είχε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Αφορμή ήταν οι τελευταίες  εξελίξεις στην Συρία.  

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας την αλληλεγγύη του ιδίου και της Εκκλησίας Κύπρου και ευχήθηκε να επικρατήσει το συντομότερο ειρήνη στην Συρία. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι προσεύχεται στον Θεό  να ενδυναμώνει  τους χριστιανούς της Συρίας  με πίστη και ελπίδα. Κατά τις πληροφορίες μας ο Πατριάρχης  Ιωάννης Ι ́ ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου για την αδελφική του αγάπη και τον ενημέρωσε αδρομερώς για την κατάσταση στην Συρία. 

 Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ , άνοιξαν φυλακές και τόποι βασανιστηρίων,  όπου κρατούνταν πολιτικοί  αντιφρονούντες.  Σε κάποιες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφτηκε ότι σε μια  φυλακή  βρέθηκε ο προ ενδεκαετίας  απαχθείς και  εξαφανισθείς Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, κατά σάρκα αδελφός του Πατριάρχου Αντιοχείας  Ιωάννη Ι’. Σχετική ήταν και η δημοσίευση φωτογραφίας ενός ταλαιπωρημένου ανθρώπου, που υποτίθεται ότι είναι ο απαχθείς Μητροπολίτης. 

Δήλωση του  Πατριαρχείου

 Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής εξέδωσε ανακοίνωση , στην οποία αναφέρεται:  «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και οι σελίδες ειδήσεων κυκλοφορούν αρκετές ειδήσεις, ειδικά όσον αφορά στην εκκλησιαστική κατάσταση στη Συρία. Καλούμε τα παιδιά μας να ενημερώνονται από την επίσημη πηγή τους – τη σελίδα του  Πατριαρχείου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την τύχη του Επισκόπου Yazigi και του συντρόφου του, του Συρορθόδοξου Αρχιεπισκόπου του Χαλεπίου, Ιωάννη Ιμπραήμ».

Ο πρώην Χαλεπίου Παύλος

Επίσης, Συριακά Μέσα Ενημέρωσης  δημοσίευσαν  δήλωση της οικογένειας του Επισκόπου Γρηγόριου-Yohanna Ibrahim, στην οποία εξέφρασαν «την αδιάκοπη ελπίδα της οικογένειας να μάθει την τύχη του επισκόπου, ο οποίος απήχθη μαζί με τον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Παύλο Γιαζίγκι, εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την τύχη τους μέχρι σήμερα, περισσότερες από 4.250 ημέρες μετά την εξαφάνισή τους».

Η δήλωση αναφέρει  ότι «η οικογένεια εξακολουθεί να περιμένει τα νέα με καρδιές γεμάτες πίστη και υπομονή», ζητώντας «να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων εκείνων που κρατούνται άδικα και απήχθησαν στη Συρία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP η Συριακή Πολιτική Άμυνα (Λευκά Κράνη) ανακοίνωσε το τέλος της έρευνας για πιθανούς κρατούμενους σε μυστικά ανεξερεύνητα κελιά και υπόγεια μέσα στη διαβόητη φυλακή Sednaya , χωρίς να βρει μυστικά κελιά και υπόγεια που δεν έχουν ακόμη ανοίξει»”.

Ο απαχθείς Μητροπολίτης πρώην Χαλεπίου Παύλος ήταν από  τους πιοδραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας .

Είχε πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής. Ήταν Αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας. Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα, με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.

Επίσης, είχε ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπούδαζαν  στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, οργάνωσε  ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά.

Οι δύο Ιεράρχες λίγο πριν την απαγωγἠ τους

Ο Μητροπολίτης Παύλος απήχθη στις 22 Απριλίου 2013, μαζί με τον Συροορθόδοξο Επίσκοπο Γρηγόριο-Yohanna Ibrahim από αγνώστους ένοπλους άνδρες -και ενώ βρίσκονταν σε ανθρωπιστική αποστολή – σε αντιπολιτευτικές περιοχές εντός της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύθηκαν από ομάδα ερευνητών το 2020, με επικεφαλής τον Σύριο δημοσιογράφο Mansour Salib,  οι δύο επίσκοποι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 από μαχητές της ομάδας Nur ad-Din al-Zenki (σουνιτική ισλαμιστική ομάδα ανταρτών που έπαιρνε  μέρος στο συριακό εμφύλιο πόλεμο).

Journalistic investigation: Who is behind the abduction and brutal murder of Syrian Christian hierarchs from Aleppo? | by Mansur Salib | Medium

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε στις 7 Οκτωβρίου 2021  νέο Μητροπολίτη Χαλεπίου τον Επίσκοπο Σελευκείας και Γραμματέα της, Εφραίμ Μααλουλί.  

Share this post