Τιμήθηκε η μνήμη του Ζήνωνα Ποφαΐδη

Τιμήθηκε η μνήμη του Ζήνωνα Ποφαΐδη

Με πολιτικό συμπόσιο τιμήθηκε πρόσφατα η μνήμη., πέντε χρόνια μετά την τελευτή του, του Ζήνωνα Ποφαΐδη (1952-2015). Ο Ζήνωνας υπήρξε δημοκράτης, αγωνιστής, λαμπρός επιστήμονας, αλλά κυρίως άνθρωπος ακεραίου ήθους. 

Ιδιαίτερα φωτισμένο μυαλό της Κύπρου, ήταν στέλεχος της ΕΔΕΚ, αλλά επειδή έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους και δεν “χάϊδευε” τα αφτιά του ιδρυτή της , Β. Λυσσαρίδη, βρέθηκε στις 30 Ιουλίου 1980 εκτός κόμματος μαζί με άλλους άξιους συναγωνιστές του.  Από την ηγετική ομάδα της εποχής εκείνης , συμπεριλαμβανομένου και του τότε γ.γ. Τάκη Χατζηδημητρίου, ουδείς τους υπερασπίστηκε, εκτός του Πατρίκιου Παύλου και της Έλλης Μόζορα .

Η Κεντρική επιτροπή του Σ.Κ.ΕΔΕΚ σε συνεδρία της στις 30 Ιουλίου 1980 αποφάσισε την αποβολή από το κόμμα των στελεχών της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ που αποτελούσαν την συνταχτική επιτροπή της εφημερίδας “Σοσιαλιστική Έκφραση”.
Οι τρεις αποβλημένοι ήταν ο Μάριος Τεμπριώτης   -δεν ζει σήμερα- τότε  Γ.Γ. Σοσιαλιστικής Νεολαίας (ΕΔΕΝ), Θέμος Δημητρίου Β.Γ.Γ. και ο Ζήνωνας Ποφαΐδης μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας.

Η πολεμική ενάντια στην εφημερίδα δεν ήταν κάτι νέο άρχισε γύρω στο 1976.  Αλλά μετά το Γ΄ Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ τον Νιόβρη του 1979 εντάθηκε και πήρε «επίσημο» χαρακτήρα.
Μεγαλύτερη σημασία έχει το πολιτικό υπόβαθρο των αποβολών. Από το 1976 και μετά εκδηλώθηκαν μέσα στο κόμμα δύο τουλάχιστον γραμμές. Εκείνη της συνεργασίας με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και τη δεξιά για να δώσουν την πλειοψηφία στην Βουλή στο ΔΗΚΟ και η άλλη που διαφωνούσε με τούτη την πορεία, γιατί πρόβλεπε πως μια τέτοια πολιτική όχι μόνο δεν θα αδυνάτιζε την παραδοσιακή δεξιά υπό τον Κληρίδη αλλά αντίθετα θα την ενίσχυε. Μερικοί Εδεκίτες  εξέθεσαν νωρίς τις απόψεις τους με έγγραφο,  που κατέθεσαν στα όργανα του κόμματος.
Με ανακοίνωση τους τότε ο Μάριος, ο Θέμος και ο Ζήνωνας καλούσαν τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας να παραμείνουν ψύχραιμοι και οποιαδήποτε καταδίκη των αποβολών να μείνει σε αυστηρά κομματικά πλαίσια.
Πριν λίγα χρόνια ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε στην Έλλη Μόζορα  για τις αποβολές:
«Το επιζητήσατε διότι νομίσατε ότι διά της αποβολής θα δυναμώνατε.
Ο Λυσσαρίδης άρχισε να αισθάνεται αμφισβήτηση από εσάς και αυτό το πράμα ήταν απαράδεκτο για τον ίδιον.
Μετά που φύγατε εσείς και ήρθε ο Ν.Μ. συνεχίστηκε μια αντιπαλότητα …παναγία μου – παναγία μου, εκείνοι μετέφεραν τη διαφθορά του ΠΑΣΟΚ μέσα στο κόμμα. Τούτο ήταν το έγκλημα σας, φύγατε εσείς που μπορούσε να είχαμε πολιτικές διαφορές…
Εσείς σε εκείνο που φταίτε είναι που φύγατε. Το κενό που δημιουργήσατε ήταν τραγικό. Ότι ακολούθησε ήταν διαφθορά και σπατάλη χρήματος …
Πάντως εκείνο που θυμάμαι με τον Μάριο ( Τεμβριώτη), είναι ότι σίγουρα με τον Μάριο πήρε ένα πολύ δυναμικό χαραχτήρα η νεολαία και είχε αντίκτυπο μέσα στην κοινωνία και θυμούμαι και τις ομιλίες του για την τελική νίκη του Σοσιαλισμού».

Αν ο Ζήνωνας και οι σύντροφοί του δεν είχαν διαγραφεί από το κόμμα ή άλλοι να  εξαναγκαστούν  να φύγουν, άλλη θα ήταν η πορεία της ΕΔΕΚ. Θα ήταν κατά πολύ καλύτερη και σίγουρα δεν θα είχε φτάσει στο σημείο , που βρίσκεται σήμερα.

Στην διάρκεια του συμποσίου μίλησαν μεταξύ άλλων οι: 
• ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 
• ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΤΑΛΙΔΗΣ: Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο Ζήνωνας τον Μάϊο του 1989 στο Βερολίνο. Διακρίνεται στην φωτογραφία στην δεύτερη σειρά με το μπλε κοστούμι και τα γυαλιά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παλαιστίνιος φίλος του Ζήνωνα Μασούντ Γκαντούρ , γνωστός ως Σπύρος.

Για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί στο συμπόσιο και τον χαιρετισμό του μετέφερε η σύζυγός του, διακεκριμένη δημοσιογράφος, Εύη Δεμίρη.

 

 

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΤΑΛΙΔΗΣ

 

 

 

Share this post