Τηλεφώνημα Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο με «χαλαρή διάθεση»

Τηλεφώνημα Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο με «χαλαρή διάθεση»

Συνομιλία με τον αρχηγό της  ‘Kayserispor’ Δημήτρη Κολοβέτσιο.

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μπορεί και καλεί με άνεση από το κινητό του «τον Νίκο», δηλαδή τον έλληνα ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, απλώς και μόνο για να του πει ένα ‘γεια’ και να του στείλει χαιρετισμούς. Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα —όπως γράφει ‘Hürriyet’— προ ημερών, όταν ο Ακάρ επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, την Καισαρεία (Kayseri), και βρέθηκε στα γραφεία της ‘Kayserispor’, της οποίας ο αρχηγός είναι ο σέντερ-μπακ 31χρονος Δημήτρης Κολοβέτσιος.

Η ‘Hürriyet’ —το άρθρο της οποίας δημοσιεύθηκε μόλις έξι μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών— προβάλλει την άποψη ότι ο κ. Ακάρ ξέρει πότε να είναι αυστηρός με την Ελλάδα, παράλληλα όμως διατηρεί την άνεση επικοινωνίας με τον έλληνα υπουργό Άμυνας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η ‘Hürriyet’, αναφέρεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ «περπατά από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι στην Καισαρεία εδώ και μέρες, αγκαλιάζεται με τους κατοίκους και μιλάει σε προσωπικό επίπεδο ειδικά με τους νέους».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο κ. Ακάρ κατά την περιοδεία του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ‘Kayserispor’ Αλί Τσαμλί, τον τεχνικό διευθυντή Τσαγντάς Ατάν και τον αρχηγό της ομάδας Δημήτρη Κολοβέτσιο. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «ο Ακάρ δίνει τις πιο σκληρές απαντήσεις στην Ελλάδα όταν χρειάζεται, αλλά η φιλία [με τον ομόλογό του] είναι μόνιμη. Επιπλέον, ανοίγει κάθε θετικό δρόμο για λύση. Όταν είδε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή γέλασε και είπε ‘‘Δημήτρη κοίτα τώρα ποιόν θα πάρω’’ και έπιασε το κινητό του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί είχαν τον παρακάτω διάλογο:

Ακάρ: «Νίκο γεια σου.»

Παναγιωτόπουλος: «Γεια, τι κάνεις;»

Ακάρ: «Πολύ καλά, είμαι αυτή τη στιγμή στο κτίριο της ‘Kayserispor’. Η ‘Kayserispor’ είναι μια απ’ τις καλές ομάδες στην Τουρκία. Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Ελπίζω να αναβαθμιστούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.»

Παναγιωτόπουλος: «Ναι, εγώ γνωρίζω και την ‘Trabzon’. Δεν πήραν πρόσφατα το πρωτάθλημα νέων;»

Akar: «Ναι. Κοίτα όμως, είναι εδώ ο πρόεδρος, ο προπονητής και οι μάνατζερ της ομάδας. Όλοι στέλνουν τους χαιρετισμούς τους. Και δες ποιός είναι δίπλα μου Νίκο, ήθελα να μιλήσεις μαζί του.»

Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Δημήτρης σαστίζει έχοντας ξαφνικά  στο τηλέφωνο τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας. Του λέει ‘καλημέρα’ στα ελληνικά. Ο Υπουργός του εύχεται καλή επιτυχία. Έχουν μια σύντομη συνομιλία. Τότε ο Ακάρ ξαναπαίρνει το τηλέφωνο: «Σε ευχαριστώ Νίκο, να είσαι καλά». «Σε ευχαριστώ κι εγώ, τις καλύτερες ευχές μου», απαντά ο Παναγιωτόπουλος.

Η ‘Hürriyet’ γράφει ότι ο Χουλουσί Ακάρ «γνωρίζει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο από [όταν υπηρετούσε στο τουρκικό] Γενικό Επιτελείο» και πως «αυτός ο σύντομος διάλογος μπορεί να ακούγεται σαν ένα συνηθισμένο τηλεφώνημα, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι υπουργοί Άμυνας δύο γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, που έχουν συνεχώς κλιμακούμενα προβλήματα, να είναι τόσο ειλικρινά φιλικοί σε ένα τηλεφώνημα».

Το άρθρο κλείνει υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ακάρ, όπου είχε πει στον έλληνα ΥΠΑΜ: «Νίκο, ας μιλήσουμε ειλικρινά για τα προβλήματα μεταξύ μας· έλα εσύ ή να έρθω εγώ εκεί…».

Share this post