Τηλεφωνική συνομιλία Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ με Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Τηλεφωνική συνομιλία Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ με Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για την ίδρυση Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική :  “Πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος του Αγίου Μόσχας”

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αποδοκίμασε σήμερα την πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας Ρωσίας για ίδρυση Εξαρχίας στην Αφρική, η οποία ανήκει στο  δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. “Πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος του Αγίου Μόσχας”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος από το ageliaforos.com κατά τις δηλώσεις του , μετά τον Καθαγιασμό των υδάτων στην Λάρνακα. 

” Ήρθα σε επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Άγιο Αλεξανδρείας και κάναμε κάτι , το οποίο δεν είναι της ώρας να το ανακοινώσω”, απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Προειδοποίηση για την πανδημία    

Στις δηλώσεις του ο  Αρχιεπίοσκοπος προειδοποίησε ότι όσοιόσοι ιερείς της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας δεν είναι εμβολιασμένοι και αυτό δεν δικαιολογείται για ιατρικούς λόγους από τον επόμενο μήνα δεν θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους. 

Εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι υπάρχουν κληρικοί, “οι οποίοι δεν σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους”, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι μετά τις 15 Ιανουαρίου θα τους καλέσει για τελευταία φορά, να προσέλθουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού. “Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα παραπεμφθούν σε γιατρό της Αρχιεπισκοπής”, είπε . Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι, εάν κάποιοι διαγνωστούν με ιατρικό πρόβλημα το οποίο να καθιστά απαγορευτικό τον εμβολιασμό, τότε δεν υφίσταται ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να εμβολιαστούν, κι αν δεν το πράξουν, από τον επόμενο μήνα δεν θα είναι ιερείς της Αρχιεπισκοπής”.

Ο Μακαριώτατος τόνισε πως δεν μπορεί ένας ανεμβολίαστος να λειτουργεί, να έρχεται σε επαφή με τους πιστούς και να τους μεταδίδει τον ιό.

” Εάν δεν τους νοιάζει για τον εαυτό τους, ας μείνουν στο σπιτάκι τους, οι άλλοι γιατί να πάθουν ο,τιδήποτε”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

 

Ο εορτασμός των Θεοφανείων

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, τελέστηκαν η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου.

 ΦΩΤΟ: Στέλιος Στυλιανού

ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιθεώρησε Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα, το οποίο αποτελείτο από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς.

Παρών στους εορτασμούς ο Επιτετραμένος  της Ελλάδος Ιωάννης Μαλλικούρτης , ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο Επαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Ιερός Κλήρος και οι εκπρόσωποι των Αρχών, μετέβηκαν στη Μαρίνα (αποβάθρα) Λάρνακας όπου τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων που προβλέπονται στα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η είσοδος του κοινού στην αποβάθρα Λάρνακας κατά την τέλεση του Καθαγιασμού των Υδάτων δεν επιτράπηκε.

Το κοινό παρακολούθησε την τελετή κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την πομπή πλαισίωσαν άγημα τού Ναυτικού, το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης, Ναυτοπρόσκοποι και Οδηγοί. Σε όλη την πομπή παιάνιζε η Στρατιωτική Μουσική τής Εθνικής Φρουράς και η απόδοση τιμών έγινε από άγημά της.  

ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

Ιδιαίτερα ξεχωριστή εντύπωση, στους επίσημους εορτασμούς των Αγίων Θεοφανίων στη Λάρνακα, αποτέλεσε η πολυάριθμη συμμετοχή κολυμβητών διαφόρων ηλικιών που έκαναν κατάδυση στα κρύα χειμερινά νερά τής Λάρνακας για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού.

Στους τρεις πρώτους κολυμβητές, που ανέσυρα τον Τίμιο Σταυρό από την θάλασσα δόθηκαν από τον Αρχιμανδρίτη Τριφύλλιο ως ευλογία από τον Μακαριώτατο και τον Μητροπολίτη Κιτίου ένας χρυσός επιστήθιος Σταυρός και διάφορα δώρα.

Share this post