Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με γ.γ. ΝΑΤΟ και Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με γ.γ. ΝΑΤΟ και Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική συνομιλία με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος,  Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τις  εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την  ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Δένδιας και με τον  ο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε  για την χθεσινή συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ιδαίτερα δε ως προς την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, για το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 


Ο κύριος Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για  τα ελληνοτουρκικά.
Ο  κύριος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο. Συζήτησαν τα επόμενα βήματα, στη βάση της πολιτικής συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο άτυπο Συμβούλιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τέλος Αυγούστου, στο Βερολίνο. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου, ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέδειξε ότι διάλογος υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό καθεστώς εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει. Τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, προσθέτοντας ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο και ότι έχει τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσει, όποτε και αν προκληθεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο κυρώσεων, που έχει προτείνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ “αποτελεί καλή βάση για τις συζητήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών των της Ε.Ε, “.

Ο κύριος Βαρβιτσιώτης τόνισε  ότι η Άγκυρα πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα παραμείνουν ομαλές οι ευρωτουρκικές σχέσεις, εάν συνεχίσει αυτή την προκλητική στάση. 

Share this post