Τηλεδιάσκεψη για το “Πράσινο Διαβατήριο” σε σχέση με την πανδημία

Τηλεδιάσκεψη για το “Πράσινο Διαβατήριο” σε σχέση με την πανδημία

Τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή 12 ευρωπακϊών χωρών και ζητούμενο τη χάραξη κοινής γραμμής για ταχεία εφαρμογή του “Πράσινου Διαβατηρίου” συγκαλεί σήμερα η Αυστρία.

Θα συμμετάσχουν χώρες, στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τομέα στην οικονομία τους, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η αυστριακή υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι οι 12 χώρες, επιβάλλεται να συμφωνήσουν σε ομοιόμορφο πλαίσιο το συντομότερο δυνατό βάσει του οποίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “πράσινο διαβατήριο”.

Ανέφερε επίσης ότι η Αυστρία έχει ήδη δημιουργήσει τη νομική βάση και πρόσθεσε πως τα πρώτα βήματα εφαρμογής θα γίνουν τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, το “πράσινο διαβατήριο”, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).

 

Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).

 

Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς. Την θερμή υποστήριξή της, στην θέσπιση ενός “πράσινου διαβατηρίου” που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκφράσει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού πριν από ένα μήνα στη διάρκεια τότε τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της ΕΕ.

 

«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο “πράσινο διαβατήριο” μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορονοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία», είχε τονίσει, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο “διαβατήριο” θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία “νέα προοπτική”.

 

Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα, υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι “χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΡΙΚ

Share this post