Τηλεδιάσκεψη Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν

Τηλεδιάσκεψη Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν

Ερντογάν: Προκαλούν Ελλάδα και Κύπρος

Οι επικεφαλής της Κομισιόν,  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχαν τηλεδιαδιάσκεψη  με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

 

«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, «συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

 

 

Από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της εφημερίδας των Αθηνών “Καθημερινή” , Μανώλης Κωστίδης , μετέδωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν  δήλωσε προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως «η Τουρκία είναι υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει εποικοδομητικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Παρά τις προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτή τη στάση».

Στη συνάντηση εξετάστηκε ο τρόπος ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας – E.E. « Ελπίζω η έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο να εστιάσει την προσοχή της στην θετική ατζέντα και να περιλαμβάνει προτάσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-E.E και να έχει αντικειμενική και εποικοδομητική στάση για τις σχέσεις» ανέφερε ο Ερντογάν και επανέλαβε την πρόταση του για την διοργάνωση της Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Ερντογάν από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Share this post