Τι σηματοδοτεί η ανάδειξη του Φαίζ Σουτζούογλου στην ηγεσία της τ/κ Δεξιάς;

Τι σηματοδοτεί η ανάδειξη του Φαίζ Σουτζούογλου στην ηγεσία της τ/κ Δεξιάς;

Του Νίκου Στέλγια*

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει νέο ηγέτη. Ένα έτος μετά την «μετακόμιση» του Ερσίν Τατάρ από τα κεντρικά γραφεία του UBP στο «προεδρικό», ο Φαίζ Σουτζούογλου αναλαμβάνει την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς.

Στο συνέδριο του UBP, στο οποίο ψήφισαν συνολικά 8726 μέλη του κόμματος, ο κ. Σουτζούογλου έλαβε 5295 ψήφους. Ο κύριος αντίπαλος του κ. Σουτζούογλου, ο Χασάν Τατσόϊ έλαβε 2869 ψήφους. Τέλος, ο Ζορλού Τορέ έλαβε 468 ψήφους.

Το ιστορικό της νίκης του Σουτζούογλου

Η τελική νίκη του κ. Σουτζούογλου ήρθε με καθυστέρηση ενός έτους. Στα τέλη του 2020, λίγο μετά την «εκλογή» του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, η Άγκυρα επενέβη στην διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του UBP. Τότε, στην ηγεσία του UBP αναδείχθηκε προσωρινά ο Ερσάν Σανέρ, ο οποίος ανέλαβε για 10 μήνες την «πρωθυπουργία» ενός αποτυχημένου «κυβερνητικού σχήματος, το οποίο υποστήριζαν τρία κόμματα και ανεξάρτητοι «βουλευτές». Ο κ. Σανέρ παραιτήθηκε πρώτα από την «πρωθυπουργία» πριν από λίγες εβδομάδες. Και στην συνέχεια, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο και το συνέδριο του UBP, μετά την κυκλοφορία του περίφημου «ροζ βίντεο».

Παρά την απόσυρση του κ. Σανέρ από το συνέδριο του UBP, η Άγκυρα εξακολούθησε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τ/κ Δεξιάς. Έτσι, το τουρκικό «Προεδρικό» παρασκηνιακά υποστήριξε τον κ. Τατσόϊ. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της υποστήριξης, τις προηγούμενες ώρες, στα κατεχόμενα έφτασε ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, ο τέως Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ωστόσο, οι παρασκηνιακές κινήσεις της Άγκυρας δεν ήταν αρκετές για την επικράτηση του κ. Τατσόϊ.

Ο Σουτζούογλου για την επόμενη ημέρα της νίκης

Ο κ. Σουτζούογλου μετά την επικράτηση του στο συνέδριο του UBP έστειλε τρία σημαντικά μηνύματα. Πρώτον, τάχθηκε υπέρ της λύσης των δυο κρατών. Δεύτερον, έστειλε μήνυμα συνεργασίας στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως «μητέρα πατρίδα» στην πρώτη τοποθέτηση του μετά την τελική νίκη. Τέλος, δήλωσε ότι προτεραιότητα του αποτελεί η τ/κ οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυριακάτικη έκδοση της «Καθημερινής» είχε μεταδώσει ότι το στρατόπεδο του κ. Σουτζούογλου τις προηγούμενες ημέρες συνομιλούσε με μικρότερα κόμματα για το ενδεχόμενο του σχηματισμού μιας «κυβέρνησης» ειδικού σκοπού και μεταβατικής υφής. Την νύχτα της Κυριακής, ο νέος αρχηγός του UBP άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Μετά το τέλος του συνεδρίου του UBP, ο κ. Τατάρ αναμένεται να παραδώσει κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα στον κ. Σουτζούογλου την εντολή σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης», η οποία θα οδηγήσει τους τ/κ στις «κάλπες» για τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Share this post