Τί είναι πίσω από την αποχώρηση του Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ

Τί είναι πίσω από την αποχώρηση του Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ

*ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση “μετέτρεψε τις κυρώσεις από εργαλείο σε αυτοσκοπό”

*Ο Ερντογάν επανήλθε στην συμφωνία με την Λιβύη

Ως “κίνηση μερικής αποκλιμάκωσης” εκτιμούν πηγές στη Λευκωσία την αιφνιδιαστική αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz από το θαλάσσιο τεμάχιο έξι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου βρισκόταν παράνομα εδώ και μήνες.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου ως αποτέλεσμα πιέσεων της Γερμανικής Προεδρίας  της Ε.Ε. προς τον Τούρκο πρόεδρο, ή την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για σύγκληση πενταμερούς μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

Το Yavuz αποχώρησε  το μεσημέρι από την Κυπριακή ΑΟΖ με πορεία προς τις Τουρκικές ακτές, κατευθυνόμενο στο λιμάνι Τασουντζιού, κοντά στη Μερσίνα. Η Τουρκία είχε εκδόσει παράνομη Navtex  με ισχύ μέχρι τις δώδεκα Οκτωβρίου.

Όπως αποκάλυψε  η «Καθημερινή » Κύπρου  η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ενδέχεται να διασφαλίσει «διακριτική» αποχώρηση του Yavuz δεδομένου ότι ο ίδιος δεν θα επιμείνει στα περί αλληλοσύνδεσης κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας και να δώσει έμφαση στην επανέναρξη των συνομιλιών.Ο πρόεδρος Αναστασιάδης  είχε ζητήσει βεβαίως και την αποχώρηση του Barbaros. Γι’αυτό , κυβερνητικές πηγές αναμένουν να δουν, εάν θα υπάρξουν κινήσεις ανάλογες και με το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο επίσης πραγματοποιεί παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ (τεμάχιο 3) νότια και ανατολικά της Κύπρου. Η navtex για το Barbaros ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου.

Τ0 ΑΚΕΛ για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου η κυβέρνηση “μετέτρεψε τις κυρώσεις από εργαλείο σε αυτοσκοπό” , ανφέρει το ΑΚΕΛ, με δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος υποστήριξε ” Ούτως ή άλλως (η κυβέρνηση) δεν επεδίωξε κυρώσεις, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά”.

Στην δήλωση αναφέρονται και τα εξής: “Ψήλωνε τον πήχυ στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να περάσει πανηγυρικά από κάτω σπέρνοντας την απογοήτευση στο λαό.
Δημιούργησε για ακόμα μια φορά σύγχυση στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις μας.

Ο προβλεπτός τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση τα σωστά μαθήματα. Να σταματήσει η εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Να επικεντρωθούμε πως αποτελεσματικά και πραγματιστικά αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Και κυρίως πως μένουμε επικεντρωμένοι στη λύση- απελευθέρωση- επανένωση, για να απαλλαγούμε οριστικά από την τουρκική κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο. Δεν επιτρέπονται παλινωδίες, ψευτολεονταρισμοί ή ενδοτικές προσεγγίσεις περί δύο κρατών. Με σταθερότητα στο στόχο, με συγκροτημένη στρατηγική και με πραγματισμό, να προσπαθήσουμε όσο εξαρτάται από εμάς να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και κυρίως να προσπαθήσουμε να λυτρώσουμε την πατρίδα και το λαό μας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια λύση που θα απελευθερώνει και επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας”.    

Ο Ερντογάν για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν  είπε στον Σαράτζ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Λιβύη και ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, η οποία είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

 

Share this post